Razotkriveno

Manipulacija snimkom sastanka Zelenskog i Blinkena u Davosu

Originalna snimka s ovogodišnjeg skupa Svjetskog ekonomskog foruma dokazuje da u dvorani nije pisalo "analni sastanak".
Foto: Hina/EPA/Radek Pietruszka

Korisnici društvenih mreža dijele kratku snimku, odnosno fotografiju koja ukazuje na navodnu grešku organizatora Svjetskog ekonomskog foruma, koji se svake godine održava u švicarskom Davosu (status arhiviran ovdje, a snimka ovdje).

Snimka počinje kadrom sastanka ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog s američkom državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom. Taj sastanak u Davosu je upriličen 16. siječnja.

Zatim slijedi drugi kadar, detalj iz zgrade u kojoj je Svjetski ekonomski forum održan. Kadar prikazuje natpis iznad stepeništa koje vodi prema kongresnoj sali. Umjesto “annual meeting 2024”, tamo piše – “anal meeting 2024”. Umjesto “godišnji sastanak” – “analni sastanak”.

Video čija je svrha očigledna, a to je ponižavanje ukrajinskog predsjednika, mnogi su korisnici shvatili ozbiljno. Na direktno pitanje: “Je li ovo ozbiljno?“, korisnik koji je video podijelio odgovara – “ne znam” i “nisam provjeravao“. Drugi korisnici (arhivirano ovdje) podijelili su, pak, screenshot predmetnog videa, gdje je također vidljiv natpis – “anal meeting”.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Dakako, organizatori Svjetskog ekonomskog foruma nisu napravili bizarnu pogrešku. Riječ je o naknadnoj manipulaciji. Da je natpis bio napisan kako treba vidljivo je na nizu fotografija snimljenih na istom mjestu (arhivirano ovdje), odnosno na videu koji prikazuje prostor iznad kojeg stoji natpis “Annual Meeting 2024.”

Snimka s netočnim natpisom prvo je objavljena na društvenoj mreži Telegram 16. siječnja na kanalu na ruskom jeziku nazvanoj “Z memes”. Na zaključak da se ne radi o autentičnoj snimci natpisa iz Davosa navodi opis kategorije tog profila, odnosno da služi za “humor i zabavu”.

Originalna snimka, iz koje se nedvojbeno može zaključiti da je video iz statusa manipuliran, objavljena je u tekstu ukrajinskog portala Korrespondent.net (arhivirano ovdje) od 16. siječnja. U tom članku je stavljena snimka s Facebooka sastanka Zelenskog i Blinkena. Dio iz snimke podijeljene u statusu počinje oko 26 sekunde, dok se sekundu kasnije može vidjeti da je u natpisu pisalo “godišnji”, a ne “analni” sastanak.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.