Ocjena točnosti

Brojka od opozicijskih “240 tisuća glasova više” odgovara stvarnosti uz priključenje desne opozicije

Davorko Vidović je sa saborskih stepenica poručio da su tamo okupljeni bili značajno bolji od HDZ-a na prošlim izborima, no nije tako.
foto: HINA/Admir Buljubašić

Izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika ujedinio je parlamentarne progresivne oporbene stranke, od centra lijevo, koje za 17. veljače najavljuju prosvjed na Trgu sv. Marka te pozivaju građane da pokažu da ne pristaju na autoritarnu vlast. Zastupnici iz redova SDP-a, Socijaldemokrata, Možemo!, Reformista, Fokusa, Centra, Stranke s imenom i prezimenom i Radničke fronte već su u srijedu, nakon što je u Saboru izglasan novi šef DORH-a, zajednički iskazali svoje nezadovoljstvo najavljujući daljnje aktivnosti, a dan kasnije postigli su dogovor o organizaciji prosvjeda.

„Nakon dana u kojem je prijeđen Rubikon, dana kada je pokazano političko nasilje od onih koji su dobili 240 000 glasova manje od nas koji ovdje zajedno stojimo, želimo poručiti kako nećemo pristati na taj njihov prijezir prema uvažavanju argumenata. Želimo poručiti kako Hrvatska ima alternativu“, kazao je Davorko Vidović, predsjednik Socijaldemokrata (1, 2, 3) sa saborskih stepenica netom nakon što je Turudić izabran za glavnog državnog odvjetnika sa 78 glasova „za“, 60 protiv i dva suzdržana.

Izjava prvog čovjeka Socijaldemokrata sugerira kako su u tom trenutku na saborskim stepenicama okupljeni predstavnici oporbenih stranaka na parlamentarnim izborima 2020. godine osvojili 240 tisuća glasova više od vladajućeg HDZ-a i stranaka koje ga podržavaju. Međutim, da to baš i nije tako pokazuju podaci Državnog izbornog povjerenstva (DIP).

U deset izbornih jedinica današnji predstavnici progresivne parlamentarne oporbe na parlamentarnim izborima 2020. godine, osvojili su 613 677 glasova.

Istodobno je HDZ – zajedno s HSLS-om i HDS-om s kojima je zajedno izašao u dvije izborne jedinice – osvojio u 10 izbornih jedinica 603 130 glasova. To znači, da je osam stranaka današnje progresivne oporbe osvojilo nešto više od 10,5 tisuća glasova više od HDZ-a.

No, kada se HDZ-u pridruže svi današnji koalicijski partneri, rezultat ide u korist vladajućih za preko 51 tisuću glasova.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako je riječ o velikoj razlici u brojkama, pitali smo Vidovića za objašnjenje podatka kojeg je iznio, a koji se ne poklapa s podacima DIP-a o osvojenim glasovima po izbornim jedinicama.

„Mislio sam na cijelu oporbu. To je podatak kojeg je ranije iznio netko od stručnjaka koji se bavi izbornim sustavom i koji pokazuje sve manjkavosti D’Hondtove metode“, kazao nam je Davorko Vidović.

„Vladajuća koalicija se predstavlja kao da su predstavnici svih građana“, navodi Vidović, dodajući kako je njemu „više stalo da kaže kako su to jeftini glasovi“.

Glasovi Mosta i Domovinskog pokreta

Podatak o 240 tisuća glasova u korist oporbe je uglavnom točan kada se strankama od centra lijevo, kako su se sami opisali nakon sastanka na kojem su dogovarali prosvjed, pridruže desne oporbene stranke.

Stranke od centra na lijevo su zajedno s Mostom i Domovinskim pokretom na zadnjim parlamentarnim izborima ukupno osvojile 915 119 glasova.

Istodobno je HDZ zajedno s HSLS-om, HNS-om, HDS-om i manjinama osvojio 665 296 glasova birača.

Iz toga proizlazi da je kompletna oporba na zadnjim parlamentarnim izborima osvojila 249 823 glasa više od HDZ-a i njegovih partnera.

Prelasci iz opozicije u poziciju

Međutim, kada se promatraju ovi podaci valja voditi računa o tome da je od izbora u srpnju 2020. godine do danas bilo raspadanja tadašnjih koalicija, raskola unutar stranaka te, slijedom toga, i promjena u odnosima pozicija-opozicija.

SDP je na prošle izbore izašao u koaliciji sa Snagom, Glasom, IDS-om, PGS-om, HSS-om i HSU-om. Iako je na izborima bio u koaliciji sa SDP-om, HSU se postizborno priklonio vladajućoj većini.

Reformisti su odmah nakon izbora ušli u vladajuću koaliciju, a napustili su je u jesen 2022. godine zbog neispunjavanja koalicijskog dogovora oko željezničkog projekta Sjever.

Promjene su se događale i unutar samih stranaka. Domovinski pokret kojeg je vodio Miroslav Škoro (do ljeta 2021. godine kada je napustio stranku) se raskolio, a iz koalicije stranaka koju je predvodio Domovinski pokret u redove vladajućih prešao je  Hrvoje Zekanović.

Socijaldemokrati, primjerice, prije četiri godine nisu postojali. Ta je stranka nastala prije tri godine nakon raskola u SDP-u.

Opozicija je ukupno dobila više glasova od vladajućih

U parlamentarnom životu i ranije se spominjalo da je oporba na parlamentarnim izborima osvojila 240 tisuća glasova više od vladajućih. U rujnu 2023. godine kada se raspravljalo o Konačnom prijedlogu zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, Vidović je vladajućoj većini, među ostalim, poručio: „Želim podsjetiti da vaših 76 ruku je izabrano sa 240 tisuća glasova manje, nego 75 ruku ovih ovdje. To je nakaradno shvaćanje demokracije“.

O manjkavosti izbornog sustava tada je govorio i Marin Miletić, saborski zastupnik Mosta.

„Mi skrojimo, prijatelju, izborni sustav u kojem ti dobiješ 240 tisuća manje glasova, ali mi različitim mehanizmima skrojimo vlast. Ja volio bih da me vidite, ja se ježim dok ovo govorim, jer je strašno da netko tko dobije 240 tisuća manje glasova bez beda formira vlast“, među ostalim je tada rekao Miletić.

HDZ je na zadnjim parlamentarnim izborima pomeo konkurenciju uz pomoć ispodpolovične izlaznosti birača, koja je dijelom bila uvjetovana i strahom od širenja koronavirusa. Vladajuća stranka na izborima 2020. godine osvojila je 66 mandata, kao što su osvojili i na parlamentarnim izborima 2003. te 2007. godine. No, kao što smo pisali odmah nakon parlamentarnih izbora, Andrej Plenković je 66 mandata osvojio uz podršku tek nešto više od 603 000 glasača. U vrijeme kad ga je vodio Ivo Sanader HDZ je za isti broj mandata osvajao 800 000 glasova – uz daleko veću izlaznost na izbore.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.