Razotkriveno

Zemlja nije ravna ploča i ne nalazi se u kupoli zajedno sa Suncem, Mjesecom i zvijezdama

Popularni kanal Podcast Inkubator ovih je dana, bez ikakvih ograda, proširio snimku sa suludom teorijom da je Zemlja ravna ploča.
Foto: Pixabay

Teorija zavjere o ravnoj zemlji ne prestaje inspirirati pobornike da je šire na svim mogućim platformama. Jedan od primjera je i gostovanje Siniše Gabrića, nekadašnjeg člana Živog Zida, u Podcast inkubatoru prije godinu dana u kojem je pričao o “modelu ravne Zemlje” i “opasnosti od urušavanje kupole”. Podcast inkubator aktualizirao je tu teoriju zavjere objavivši reels (status arhiviran ovdje, a video ovdje) koji je zapravo sažetak tog gostovanja, a vrlo brzo je postao viralan.

Screenshot/Facebook

Reels je objavljen 11. veljače, a prikupio je 29 dijeljenja, 326 komentara i 759 ostalih reakcija.

Astronauti i znanstvenici nisu otkrili nikakvu kupolu

“Ovo je jedan model ravne Zemlje, minijatura. Ovo je kupola i unutra se nalaze Sunce, mjesec, zvijezde i zemlja, a i stoji na stupovima voda iznad toga. Ima jedan video od prije 5 godina koji dokazuje da su meteori električna pražnjenja, da je to zapravo kupola odnosno odlomljeni dijelovi kupole”, kaže Gabrić u videu.

Osim Gabrića, doprinos širenju ovih teorija zavjere koje je Faktograf u više navrata razotkrio kao neutemeljene, dali su i voditelji podcasta Ratko Martinović i Domagoj Pintarić gledajući u navodni model kupole, a Pintarić u videu odlazi korak dalje i kaže “Kad god spomenem nekome da sam držao komade kupole u ruci onda svi pitaju ‘jel se kupola raspada’, ‘bumo sad potopljeni'”.

Međutim, Zemlja nije ravna, a meteori nisu ‘komadi kupole’, niti kupola iznad Zemlje postoji. Meteori su, navodi se u mrežnom izdanju Hrvatske enciklopedije, svjetlosna pojava nastala zagrijavanjem meteoroida (ili sitnijih tijela, zrnaca svemirske prašine, krhotina kometa i planetoida) zbog trenja sa zrakom pri gibanju velikom brzinom (do 72 km/s) kroz Zemljinu atmosferu. Ako meteor ne izgori potpuno, njegovi ostaci padaju na Zemlju i nastaju meteoriti.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Teorije o ravnoj Zemlji brojni su znanstvenici odavno raskrinkali, pa tako i one o Zemlji kao “kupoli”.

Da uistinu postoji kupola koja prekriva Zemlju, ističu znanstvenici, astronauti bi je dosad već otkrili. Voditeljica komunikacija u NASA-inom centru za svemirske letove Goddard Lora Bleacher za Reuters je kazala da je “NASA-ine svemirske letjelice odletjele daleko u Sunčev sustav i dalje, a nisu naišle na kupolu. Fotografije Zemlje koje je iz svemira snimila NASA, bez kupole ili nebeskog svoda na vidiku, mogu se pogledati na stranicama američke Svemirske agencije.

Više od 250 robotskih svemirskih letjelica poslano je u svemir od 1958., kada je NASA “prvi put počela istraživati ​​izvan Zemljine atmosfere”, navodi  agencija. NASA također ima evidenciju o stotinama ljudskih letova u svemir – počevši od prvog lansiranja Projekta Mercury 1961. pa sve do misije Međunarodne svemirske postaje koja je u tijeku – od kojih su svi napustili Zemlju i vratili se bez udarca u kupole.

Thorsten Becker, profesor na Odsjeku za geološke znanosti na Sveučilištu Texas u Austinu, rekao je Reutersu da su “poslali astronaute na Mjesec koji su snimili slike mramora, a ne pravokutnog komada”, te da “oni također nisu udariti u “kupolu”.

NASA je također objavila video lansiranja svemirskih letjelica, uključujući lansiranje svemirskog šatla Atlantis, gdje je posada od četiri veterana astronauta uspješno stigla do svemira – bez udarca u kupolu. Sve prethodno navedene činjenice kazuju nam da meteori nisu “odlomljeni dijelovi kupole” i da Gabrićeva teorija nema nikakvo uporište u znanosti.

Valja spomenuti i da je YouTube na originalnu snimku Gabrićevog gostovanja objavljenu 22. siječnja 2023. dodao i bilješku o teoriji o ravnoj Zemlji s Wikipedije u kojoj se navodi da se radi o davno odbačenoj teoriji.

Zemlja nije ravna ploča

Treba također spomenuti da postoje fotografski dokazi da Zemlja nije ravna, što potvrđuje besmislenost teorija koje teoretičari zavjera neumorno šire. Prva fotografija Zemlje snimljene iz svemira nastala je u listopadu 1946. godine kada su američki znanstvenici iz Novog Meksika  lansirali raketu V-2 koja je sa sobom nosila 35 milimetarsku kameru.

Kamera se prilikom slijetanja razbila, no zato je film ostao sačuvan te otkrio prvu fotografiju Zemlje snimljenu na udaljenosti od 105 kilometara od Zemljine površine. Na fotografiji se jasno vidi da je planet zakrivljen (1,2).

Enciklopedija Britannica navodi i ostale činjenice koje dokazuju da je Zemlja okrugla. Na primjer, za vrijeme pomrčine Mjeseca, sjena Zemlje na Mjesecu je zakrivljena. Da je Zemlja ravna, ne bi postojao horizont iza kojeg bi Sunce “nestalo” pri zalasku. Isto tako mogli bismo, pod uvjetom da nam pogled ne zaklanjaju zgrade ili brda, vidjeti u daljini grad koji je udaljen stotinama kilometara.

Zakrivljenost Zemlje dokazali su brojni moreplovci, poput Ferdinanda Magellana,  koji su oplovili Zemlju i koji su se, krenuvši prema zapadu, vratili tamo odakle su i krenuli.

Uvjerljiv dokaz je i postojanje vremenskih zona.

Dan i noć događaju se u različito vrijeme na različitim mjestima na Zemlji. Zemlja se, naime, rotira oko vlastite osi, a tu rotaciju dovrši jednom svaka 24 sata. Kako se Zemlja okreće, jedan njen dio je okrenut prema suncu, a drugi u stranu.

Da je Zemlja ravna mogli bismo vidjeti grad koji je udaljen stotinama kilometara daleko

Znanstvenici s Arizona State Universityja također su pisali o razlozima zašto je zemlja okrugla.

“Da je Zemlja ravna, mogli bismo gledati u daljinu i vidjeti jako daleko, pod pretpostavkom da nema zgrada na vidiku. Mogli bismo vidjeti drugi grad koji je stotinama kilometara daleko. Drugi primjer bi bio brod koji isplovljava na pučinu. Da je Zemlja ravna, brod bi ostao u vidokrugu bez obzira na to koliko daleko otišao”, tvrde istraživači.

Međutim, ako gledamo u daljinu dok stojimo na zemlji, ne možemo vidjeti tako daleko. Ne možemo gledati u daljinu i vidjeti grad koji je kilometrima daleko. I brod će polako početi nestajati iz vidokruga što se više udaljava. To je zato što je Zemlja okrugla. Stvari u daljini nisu vidljive jer postoji zakrivljenost Zemlje, ističu.

Pojašnjavaju i način na koji se može testirati hipoteza da je Zemlja okrugla.

Jedan od načina da to provjerite je promatranje zalaska sunca. Pronađite mjesto gdje možete vidjeti zalazak sunca, a u blizini pronađite mjesto gdje se sigurno možete pomaknuti na višu poziciju, poput stabla ili zgrade. Možete i leći na tlo pa ustati. Dok ležite na tlu sunce će nestati iza horizonta. Kad se to dogodi, brzo otiđite na neko više mjesto. Odatle ćete nakratko ponovno moći vidjeti sunce, savjetuju istraživači sa Sveučilišta u Arizoni.

Zaključno treba reći da je nedvojbeno utvrđena činjenica da je Zemlja okrugla. Potvrdili su to brojni stručnjaci i znanstvenici, a postoje i brojni dokazi – među njima i fotografski na kojima je vidljivo da je Zemlja zakrivljena. Također, teorija o kupoli koja okružuje zemlju nije utemeljena jer da je to stvarno tako zabilježile bi to brojne ekspedicije koje su se iz Zemljine orbite otisnule u svemirska prostranstva. Da kupola uistinu postoji, sasvim sigurno bi to fotografski ili videosnimkama zabilježili astronauti. Američka svemirska agencija NASA dokumentirala je brojne ekspedicije u svemir i niti jedna ekspedicija nije naišla na kupolu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.