Razotkriveno

Snimka ne prikazuje civilnu zaštitu kako trese policijsko vozilo u Španjolskoj

Riječ je o poljoprivrednicima koji su se obrušili na žandarmeriju.
EPA/DANIEL GONZALEZ

Na Facebook profilu privatnog korisnika 10. veljače je objavljena snimka uz opis koji glasi:

„Civilna zaštita trese

Vozilo policije

Živjela Španjolska“  (snimka arhivirana ovdje).

Na snimci je vidljiva skupina muškaraca u žutim reflektirajućim prslucima dok guraju automobil javne službe, dok su u pozadini vidljivi traktori.

Nije, međutim, riječ o civilnoj zaštiti koja trese vozilo policije, odnosno revoluciji u Španjolskoj, što je umetnuto kao opis unutar videa, već o poljoprivrednicima koji tresu vozilo žandarmerije (Guardia Civil). Guardia Civil  sastavni je dio policijskih snaga u Španjolskoj koja je, između ostalog, zadužena za patroliranje u ruralnim krajevima zemlje te na prometnicama i lukama.

Žarište ovog prosvjeda je bilo u gradu Zizur Mayor, odnosno na autocesti A-12 koja vodi prema Pamploni, glavnom gradu španjolske pokrajine Navarra. U zadnjim sekundama snimke su vidljivi traktori u koloni na autocesti.

Da je riječ o poljoprivrednicima koji ljuljaju automobil dokazuje i identičan video kojeg je objavila španjolska novinska agencija Europa Press 8. veljače, uz status da video prikazuje poljoprivrednike Navarre kako pomiču automobil žandarmerije koji je spriječio daljnje kretanje njihovih traktora.

Vijest o sukobu između poljoprivrednika i žandarmerije su prenijeli brojni španjolski mediji (arhivirano ovdje, ovdje  i ovdje).

Same prosvjede poljoprivrednika su podržale španjolske poljoprivredne udruge kao što su ASAJA, COAG i UPA. S druge strane, španjolsko Ministarstvo unutarnjih poslova uputilo je policiju da zaustavi prosvjede koji nisu prethodno najavljeni.

Klimatska neutralnost do 2050. godine nedostižna

Španjolski poljoprivrednici su tada, trećeg dana zaredom, izašli na ulice kako bi zahtijevali ublažavanje ekoloških zahtjeva koje im je nametnula Europska unija unutar Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i pravednije trgovinske sporazume s trećim zemljama, što se direktno odnosi na sporni ugovor između EU i država južnoameričkog bloka Mercosur, odnosno Argentine, Brazila, Urugvaja i Paragvaja. Navodi se kako te zemlje u proizvodnji koriste antibiotike i pesticide, inače zabranjene u EU, a to je kontradiktorno smjernicama koje će europske zemlje morati poštivati sukladno Zelenom planu.

Njegova je namjera postizanje klimatske neutralnosti do 2050. godine, a za poljoprivrednike je ključno smanjenje upotrebe pesticida do 2030. godine, smanjenje upotrebe gnojiva za 20 posto, kao i udvostručenje organske proizvodnje na 25 posto poljoprivrednih površina u EU. Osim toga, prosvjeduju i protiv visokih troškova proizvodnje i goriva. Kao jedan od vodećih europskih proizvođača voća i povrća, Španjolska se bori i sa sušom zadnje tri godine, a ni sa tim problemom nisu dobili puno pomoći.

Kako piše agencija AA, mnogi španjolski poljoprivrednici goleme troškove podmiruju dizanjem kredita, proizvod prodaju po manjoj cijeni od troškova proizvodnje, a problem je i povećanje broja vukova i medvjeda, odnosno što ne dobivaju naknadu za napadnutu stoku.

Najnoviji prosvjed u Madridu

Oko 500 traktora u pet konvoja u srijedu je stiglo u Madrid na Trg nezavisnosti. Tražili su smanjenje birokracije te prilagođavanje cijena koje će reflektirati povećanje troškova proizvodnje. Osim u Madridu, za četvrtak su prosvjedi organizirani i u drugim gradovima poput Malage, Murcie i Palencie.

Prosvjed španjolskih poljoprivrednika samo je jedan od brojnih diljem Europe. Zaposlenici primarnog sektora izlaze na ulice i u Francuskoj, Poljskoj, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Prosvjed održan i u Hrvatskoj

U znak solidarnosti s ostalim europskim kolegama, ali i pokazivanja vlastitog nezadovoljstva, u ponedjeljak je prosvjed održan i u Đakovu te Čakovcu. Član Upravnog odbora HPK izjavio je tada kako je svjestan da se 80 posto odluka koje se odnose na hrvatske poljoprivrednike donosi u Bruxellesu, a tek 20 posto u Hrvatskoj, prenosi Jutarnji list.

Demonstracije europskih poljoprivrednika su već korištene za širenje dezinformacija o čemu smo ranije i pisali. Početkom godine je objavljena fotografija traktora i bala sijena ispred Eiffelovog tornja koja je zapravo bila generirana putem AI programa Midjourney. Drugi slučaj je snimka konvoja kamiona, također objavljena početkom godine, u kojoj se navodi da je povezan s njemačkim protestom poljoprivrednika. Međutim, ta dva događaja su ranije ocijenjena kao nepovezana. Nedavno je objavljena i snimka francuskih poljoprivrednika koji su navodno bacali gnojivo na Veleposlanstvo Ukrajine, no na njoj nije uopće bilo prikazano veleposlanstvo, već zgrade Regionalnog vijeća u francuskom gradu Dijonu.

Prema svemu navedenom zaključujemo da je riječ o još jednoj u nizu dezinformacija povezanih s prosvjedima poljoprivrednika diljem Europe. Na snimci koju smo analizirali nije riječ o civilnoj zaštiti koja pomiče vozilo policije, već o sukobu prosvjednika i žandarmerije koja ih je svojim vozilom pokušala zaustaviti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.