Razotkriveno

Lažnim izjavama i pričom iz Bolivije širi se panika zbog ljudskog mesa u mljevenom mesu

Portal Crona.hr kao dokaz navodi prilog Bilda u kojem se govori o bizarnom slučaju iz Bolivije iz 2021. godine.
Foto: Pixabay

Društvenim mrežama širi se upozorenje korisnicima “diljem Europe” da ne jedu mljeveno meso iz masovne proizvodnje, jer “zastupnici potrošača otkrivaju šokantne nalaze o sadržaju ljudskog u mljevenom mesu”.

Također, navodi se i izjava “glasnogovornika EU za zaštitu potrošača” prema kojoj “ured javnog tužitelja sada istražuje jesu li leševe ilegalnih Azijata koji su umrli u Europi umiješane, budući da nema dokaza o prirodnoj smrti ili grobovima Azijata na europskim grobljima”.

Izmišljene izjave i navodi europskih institucija

Uz upozorenje je priložena i video snimka u produkciji njemačkog Bilda, uz koji stoji da su “ljudski dijelovi pronađeni u hamburgeru” (arhivirano – 1, 2, 3). Sve o čemu se u upozorenju navodi u potpunosti je izmišljeno, a lažnu vijest objavio je nevjerodostojan portal crona.hr (arhivirano ovdje). Priloženi video odnosi se na bizaran slučaj zabilježen u Boliviji 2021. godine.

Na stranicama Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) nikakva vijest o istrazi na predmetnu temu ne može se naći, kao što se ne postoji niti izjava glasnogovornika iz sustava europske birokracije u kojoj se upozorava na prisutnost ljudskoga mesa u mljevenom mesu iz masovne proizvodnje. Ne postoje niti upozorenja i nalazi zastupnika potrošača dijem Europe.

Primjerice, na stranicama njemačkog udruženja za zaštitu potrošača, točnije Centra za savjetovanje potrošača takvo upozorenje se ne može naći, niti o tome ima vijesti u relevantnim europskim i svjetskim medijima. Teorije zavjere o mesu ljudskog porijekla koje se može naći u mljevenom mesu pojavljuju se u optjecaju s vremena na vrijeme, a takva vijest početkom siječnja ove godine faktčekirana je na internet portalu PolitFact, gdje je također ocijenjeno da je riječ o notornoj laži.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Bizaran slučaj iz 2021. godine

Video njemačkog Bilda koji je “prikačen” kao jedan od dokaza za izmišljenu aferu emitiran je u rujnu 2021. godine, a jedan od priloga govori o bizarnom slučaju u Boliviji, gdje je žena pronašla komad ljudskog prsta u hamburgeru, o čemu je Bild, kao i mnogi drugi svjetski mediji, izvijestio sredinom rujna 2021. godine (arhivirano – 1, 2).

U istom videu mogu se naći i informacije o vijestima o upozorenju austrijskih vlasti da necijepljene osobe neće dobiti naknadu za nezaposlene, odnosno o vulkanskoj erupciji na kanarskom otoku La Palmi. Također je riječ o vijestima objavljenim u rujnu 2021. godine. Isti video kojim se navodno dokazuje prisutnost ljudskog mesa u mljevenom mesu može se naći na platformi YouTube. Objavljen je 22. veljače ove godine na kanalu Reptilian Conspiracy (arhivirano ovdje).

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.