Razotkriveno

Širi se nova lažna nagradna igra Plodina u kojoj se korisnicima obećavaju vrijedne nagrade

Iz Plodina su za Faktograf potvrdili da se radi o još jednoj lažnoj nagradnoj igri u moru sličnih praksi.
Foto: HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Na Facebook stranici “Plodine.,” objavljen je nagradni natječaj (arhivirano ovdje) u kojem se navodno dijele poklon vrećice, mobiteli, gotovina i bonovi za kupovinu povodom rođendana Plodina ako u komentarima požele “sretan rođendan”. U opisu fotogalerije s raznim fotografijama iz Plodina navodi se sljedeće:

?✨ Pozdrav svima, za proslavu rođendana @Plodine, svi koji napišu “Sretan rođendan” na našoj STRANICI prije 05. ožujka 2024., dobit će ekskluzivne poklone u obliku posebnih poklon vrećica, mobitela, gotovine i bonova za kupovinu. Sretno. ??

U komentarima su objavljeni i “uvjeti za pobjedu”:

? UVJETI ZA POBJEDU:
1. PRATITE OVU STRANICU
2. PODIJELI OBJAVU
3. PROVJERITE SVOJE PORUKE I DOVRŠITE REGISTRACIJU. SRETNO

Screenshot/Facebook

Nagradni natječaj je objavljen 27. veljače, a prikupio je 159 dijeljenja, 276 komentara i 46 ostalih reakcija.

Plodine: Prevaranti neovlašteno koriste naš logo, fotografije i video materijale

Međutim, radi se o lažnom nagradnom natječaju, što su potvrdili iz Plodina u odgovoru na upit Faktografa.

“Nažalost riječ je o još jednoj lažnoj nagradnoj igri u moru sličnih praksi. Konkretno, stranice koje navodite neovlašteno koriste naš logo, fotografije i video materijale, te šire lažne informacije o nepostojećim nagradnim igrama. Dosad smo već nekoliko puta na službenim web stranicama i službenim profilima na društvenim mrežama kupce pozivali na oprez i savjetovali da se nikako ne prijavljuju na web stranice koje nisu u domeni plodine.hr, da ne dijele svoje osobne podatke, financijske podatke ili podatke svojih bližnjih organizatorima ovakvih nagradnih igara”, poručuju iz trgovačkog lanca Plodine.

Naglasili su da se svi nagradni natječaji tog trgovačkog lanca odvijaju na službenim stranicama na Facebooku ili Instagramu te putem službene internetske stranice www.plodine.hr.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Postoje još neki znakovi koji upućuju na to da je riječ o prevari. Naziv stranice je “Plodine.,”, a naziv službene Facebook stranice Plodine je samo “Plodine”. Osim objavljene nagradne igre, prekopirane su još dvije objave sa službene stranice, kao i profilna fotografija i naslovna fotografija kako bi nagradni natječaj izgledao što uvjerljivije. Također, s obzirom na to da stranice ne mogu poslati poruke korisnicima osim ako im nisu ostavili komentar, prevaranti to koriste kako bi od korisnika Facebooka prikupili osobne podatke i podatke o kreditnim karticama.

O gotovo identičnom lažnom nagradnom natječaju u kojem se koristio ime i logo Plodina pisali smo u siječnju ove godine.

Česti su lažni nagradni natječaji, prevare i phishing kampanje

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone ili ‘prodaju’ proizvode renomiranih proizvođača po izrazito niskim i povoljnim cijenama. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Tak0đer, internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža vrlo često obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Vrlo su česte i takozvane phising kampanje, odnosno mrežne krađe podataka. Kako se navodi na stranicama CARNetaphishing (varijanta engleske riječi za pecanje, fishing) je vrsta socijalnog inženjeringa koja se odnosi na prijevare, kojima se služe zlonamjerni korisnici šaljući lažne poruke, koristeći pritom postojeće internet servise. Riječ je o kriminalnoj aktivnosti. Koristeći razne načine manipulacije, kriminalci od korisnika pokušavaju prikupiti povjerljive podatke (korisnička imena, lozinke, podaci s kreditnih kartica i sl.). Kako ističu, društvene mreže posebno su opasne jer podaci prikupljeni sa njih mogu poslužiti za krađu identiteta, ali i zbog činjenice da poruke dobivene od prijatelja, kojima su kompromitirani (oteti) računi, imaju određeni kredibilitet.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.