Razotkriveno

Snimka uginulih ptica nastala je u SAD-u, a ne u Kini

Snimka uginulih ptica još je jedan od primjera dezinformacija u kojima se opis događaja i prateći materijali ne poklapaju.
Unsplash/Ray Hennessy

Drugom polovicom mjeseca svjetski i domaći mediji izvijestili su kako je kineska regija Xinjiang zabilježila najniže temperature od početka mjerenja u državi (1, 2, 3). Temperature su pale na čak -52,3 stupnja Celzijeva, a scene snježnih i smrznutih površina kolale su internetom. Među njima je, međutim, jedna “zalutala”. Ta se proširila i među domaćim korisnicima društvenih mreža.

“U Kini zahladilo za 50 stupnjeva. Temperatura u Xinjiangu pala je s 1,6 na -52,3 ℃ u dva dana i srušila sve moguće povijesne rekorde regije (a možda i zemlje). Životinje su bile prve žrtve vremena: tisuće ptica smrznulo se na smrt na jednom od jezera”, stoji u opisu videa na Facebooku objavljenom 21. veljače 2024. godine (arhiviran ovdje).

Screenshot/Facebook

Na snimci (arhivirana ovdje) smrznutog jezera nalaze se tijela snježnih gusaka, vrste koja obitava u Sjevernoj Americi. Suprotno pojedinim tvrdnjama na društvenim mrežama (1, 2, 3), snimka također potječe s tog kontinenta, a ne s azijskog.

Jezero u Južnoj Dakoti

Snimku je na Instagramu objavio Sean Weaver, u čijem opisu profila stoji da je pisac, fotograf, producent i obožavatelj ptica. Video koji je podijelio na Instagramu 18. veljače 2024. godine ima preko 4,2 milijuna pregleda.

U opisu posta je napisao da je snimku dobio od “prijatelja Natea”. “Ne znam što bih uopće rekao. Ptičja gripa? Zahlađenje? Oboje?”, nagađao je Weaver. Kasnije je uredio opis posta i nešto jasnije precizirao mjesto i vrijeme nastanka snimke: “Ove ptice su uginule prije dva mjeseca. Video je snimljen prije dva dana i bio je najgori pomor koji sam vidio. To što su mladi ptići u videu i što su smrznuti na ledu u Južnoj Dakoti znači da ovo NIJE nešto što se svježe dogodilo”.

Screenshot/Instagram

Autor videa, Nate Phinney, koji lovi ribe već godinama na tom području, rekao je za portal Outdoor Life kako se toga dana spremao za ribolov na ledu u Watertownu u Južnoj Dakoti i krenuo prema obližnjem jezeru. Zatekao je prizor koji ga je neugodno iznenadio: nekih 1000 do 1500 mrtvih snježnih gusaka nagomilanih i smrznutih u površini jezera.

Vjeruje da su snježne guske pomrle od ptičje gripe tijekom nedavnih migracija. “Ove godine nemamo snijega, a jezera su se početkom prosinca pomalo otopila, tako da imate gomile mrtvih gusaka s jedne strane jezera. To je svojevrsni šok”, nastavio je.

Weaver je svjedočio sličnim scenama početkom prosinca prošle godine kada je migracija ptica išla kroz istočni dio savezne države Južna Dakota. Kao što je pisalo u opisu Phinneyjeva videa, te su ptice (uglavnom mladunčad) vjerojatno uginule oko prosinca i mjesecima su bile zaglavljene u ledu. Prema Outdoor Lifeu, tu hipotezu podupire činjenica da su jezera Južne Dakote od tada uglavnom zaleđena i da većina proljetne migracije prema sjeveru još nije stigla do tog područja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Weaverovo i Phinneyjevo nagađanje o ptičjoj gripi nije neutemeljeno jer je ta bolest prisutna već neko vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama. Prvi slučaj ptičje gripe potvrđen je u Južnoj Dakoti u komercijalnoj farmi purana u okrugu Beadle 2015. godine. U ožujku 2022. godine ptičja gripa potvrđena je u dvije komercijalne farme purana u okrugu Charles Mix te kod snježnih i kanadskih gusaka u Južnoj Dakoti. U jesen 2023. godine u SAD-u također su otkriveni slučajevi ptičje gripe kod divljih ptica (gusaka, pataka i orlova), a ubrzo se virus pojavio i u domaćinstvima, odnosno komercijalnim uzgajalištima u Utahu i Južnoj Dakoti.

Točna informacija uz krivi sadržaj

Ovaj je video analiziralo nekoliko portala za provjeru činjenica (1, 2, 3) i svi su utvrdili da nije riječ o događaju u Kini te da se radi o pogrešnom korištenju video-materijala. Temperature u sjeverozapadnom dijelu Kine, regiji Xinjiang, tijekom veljače zaista jesu bile šokantne i dosegle su rekordnih -52,3 stupnja Celzijeva, uzrokujući velike poremećaje u naseljima i okolišu. Međutim, korisnici društvenih mreža su tu informaciju potkrijepili krivim sadržajem.

Pogrešni opisi slika i videozapisa (engleski miscaptioned) čest su oblik dezinformacija koje se mogu brzo proširiti internetom, piše portal Full Fact na kraju svoje analize snimke ptica. Sličan zaključak imamo i mi, s obzirom na to da smo ranije izvještavali o mnogim slikama i videozapisima s obmanjujućim natpisima (1, 2, 3, 4).

Snimka uginulih snježnih gusaka nastala je u SAD-u, a ne u Kini tijekom rekordno niskih minusa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.