Pod povećalom

Zoran Milanović je pred medijima svaki dan, izlažući se riziku da ga Ustavni sud smijeni ili poništi izbore

Ustavni sud je, jednako kao i ustavni stručnjaci tijekom vikenda, potvrdio da je kandidiranje Milanovića na parlamentarnim izborima s pozicije predsjednika - neustavno.
foto: HINA/Admir Buljubašić

Predsjednik Zoran Milanović u izjavi danoj u Veloj Luci nekoliko sati nakon upozorenja Ustavnog suda da ne smije u izbornoj kampanji govoriti da će biti premijer ako prije toga ne dade ostavku na mjesto predsjednika Republike – već je prekršio odluku Ustavnog suda. Osim što je, između ostalog, izvrijeđao Ustavni sud i njegovog predsjednika Miroslava Šeparovića jasno je ponovio kako će biti premijer u slučaju pobjede SDP-a.

Ustavni sud pozvao Milanovića da odmah da ostavku

Ustavni sud na svojoj je sjednici u ponedjeljak zaključio, kao prvo, kako nije ustavno da predsjednik Republike bude istovremeno i kandidat na parlamentarnim izborima. Predsjednika Zorana Milanovića pozvao je da odmah podnese ostavku na dužnost predsjednika Republike ili da, u suprotnom, ostane na mjestu predsjednika države, ali odustane od kampanje za parlamentarne izbore. Milanović ne smije biti na izbornim listama, niti se pojavljivati na izbornim skupovima a, također, ni on, niti SDP, ne smiju tijekom kampanje spominjati da je Milanović njihov kandidat za premijera.

Ako utvrdi da sudionici u izborima postupaju protivno Ustavu ili zakonu, Ustavni sud koristit će se svojim ovlastima iz Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, od obavještavanja javnosti do poništavanja svih ili pojedinih izbornih radnji i odluka, rekao je predsjednik Suda Miroslav Šeparović, što može uključivati poništenje kandidacijskih lista, ali i samog raspisivanja izbora.

Ustavni sud utvrdio je da je predsjednik Milanović od petka i svoje najave da će kao nestranačka osoba nositi listu SDP-a u prvoj izbornoj jedinici pa sve do Milanovićevih izjava u nedjelju kršio Ustav, koji nalaže da predsjednik Republike mora nastupati kao nestranačka osoba i voditi računa o funkcioniranju državnih vlasti. Za sada, ustvrdio je Šeparović, nisu razmatrane kazne za takvo predsjednikovo ponašanje.

Rijeke pravde

“Rijeke pravde dolaze!”, napisao je predsjednik Zoran Milanović na svom Facebooku nekih sat vremena nakon upozorenja koje je u ponedjeljak objavio Ustavni sud, a koji je naveo kako Milanović ne može s pozicije predsjednika Republike sudjelovati u izbornoj kampanji SDP-a.

“Rijeke pravde dolaze”, konstatirao je potom i predsjednik SDP-a Peđa Grbin u svom očitovanju na odluku Ustavnog suda, kazavši da samo citira Juru Stublića, jednog od najvećih pjesnika generacije. Grbin je spomenuo (je li to smio?) da mu je Ustavni sud naložio kako ne smije spomenuti da će njihov kandidat za premijera biti Zoran Milanović.

Milanović i Grbin znaju da su se “rijeke” već ulovile među potencijalnim biračima, čak i kada bi Milanović i Grbin zaista odustali od svog daljnjeg otvorenog spominjanja da će Milanović priječi na mjesto premijera u slučaju pobjede SDP-a, odnosno koalicije predvođene tom strankom. Hoće li ponavljanje stiha “rijeke pravde dolaze”  izazvati novu sjednicu Ustavnog suda ili to spada u slobodni govor?

Milanović je već postigao svoj cilj?

Profesor Pravnog fakulteta Ivan Rimac rekao je danas u emisiji U mreži Prvog da predsjednik Milanović, nakon što je najavio kako će biti premijerski kandidat jedne velike koalicije, sada može i izaći iz kampanje. I prije odluke Ustavnog suda Rimac je rekao kako smatra da će ta odluka vrlo malo utjecati na izbore. Kako kaže, što se tiče marketinga, Milanović je “svoj efekt postigao”.

On je svoj efekt već postigao smatra i Radimir Čačić, bivši potpredsjednik u Milanovićevoj vladi.

Da je pažnja birača privučena pokazalo je i istraživanje kojeg je u nedjelju objavila Nova TV, na kojoj ne samo da je snažno skočio rejting SDP-a, već Zoran Milanović pobjeđuje u anketnom srazu s Andrejom Plenkovićem – 32 % ispitanih želi kao premijera vidjeti Milanovića, a 30 % Plenkovića.

Hoće li Ustavni sud smijeniti Milanovića s mjesta predsjednika?

Milanović je, kao što smo već napisali, i nakon odluke Ustavnog suda spomenuo kako će biti premijer, a već za sutra je najavio novu izjavu za novinare. Kakve sankcije bi ga uopće mogle snaći?

Članak 105. Ustava navodi kako je “Predsjednik Republike odgovoran za povredu Ustava koju počini u obavljanju svojih dužnosti. Postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti Predsjednika Republike može pokrenuti Hrvatski sabor dvotrećinskom većinom svih zastupnika. O odgovornosti Predsjednika Republike odlučuje Ustavni sud RH dvotrećinskom većinom svih sudaca”. Taj postupak sada ne može biti pokrenut jer je Sabor raspušten.

Postoji, međutim, i druga mogućnost smjene koju je u nedjelju sugerirao HDZ-ov Vladimir Šeks. Implicirajući da je predsjednik Milanović nesposoban obavljati svoju dužnost zaštite Ustava, spomenuo se članka 97. Ustava koji navodi kako „u slučaju duže spriječenosti uslijed bolesti ili nesposobnosti, a posebno ako Predsjednik Republike nije u stanju odlučiti o povjeravanju dužnosti privremenom zamjeniku, predsjednik Hrvatskog sabora preuzima dužnost privremenog predsjednika Republike na temelju odluke Ustavnog suda. Ustavni sud o tome odlučuje na prijedlog Vlade“. Sljedeći stavak tog članka navodi kako “U slučaju smrti, ostavke koja se podnosi predsjedniku Ustavnog suda RH i o kojoj se obavještava predsjednik Hrvatskog sabora, ili kada Ustavni sud utvrdi razloge za prestanak mandata Predsjednika Republike, dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora”.

Šeparović je na konferenciji za novinare rekao kako može samo konstatirati da to u Ustavu piše, “ali ne mogu govoriti o tome da li će doći do toga, hoće li Ustavni sud o tome odlučivati u ovoj situaciji, budu li ispunjene pretpostavke” te dodao kako o Šeksovoj izjavi ne želi odgovarati. Međutim, tijekom konferencije je i znakovito poručio: „Za sada smo odgovorili na sva pitanja koja su se pojavila. Što će biti ubuduće, hoćemo li se morati ponovo sastajati, možda za koji dan, posezati za ovlastima koje imamo – nadam se da do toga neće doći“.

Drugim, riječima, nije okupljene ostavio u potpunom uvjerenju kako u slučaju neposluha predsjednika Milanovića neće posegnuti i za tom mogućnosti. Kako bi se dokazivala takva eventualna nesposobnost predsjednika, klizak je teren.

Predsjednik Milanović okomio se u svojoj izjavi na suce Ustavnog suda, ali treba podsjetiti i da su svi ustavni stručnjaci koji su prije ove odluke komentirali iznenadnu najavu kandidature Zorana Milanovića isticali kako to nije u skladu s Ustavom u slučaju da Milanović prije toga ne podnese ostavku na dužnost predsjednika države.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.