Razotkriveno

HRT je pogriješio kod temperatura u Brazilu. To ne znači da globalno zatopljenje ne postoji

HRT je pomiješao stvarnu temperaturu zraka s osjetom temperature, a portal Paraf ih je potom optužio za širenje globalističke agende zastrašivanja.
Foto: Usplash.com/Shot by Cerqueira

“EVO KAKO NAM LAŽU! Po HRT-u u Riju je temperatura čak 62 stupnja celzijusa, a u stvari je 38 stupnjeva”, naslov je članka (arhivirano ovdje) objavljenog na portalu Paraf.

Screenshot/Facebook

Članak je objavljen 18. ožujka, a prema podacima platforme CrowdTangle ukupno je na Facebooku prikupio 34 dijeljenja, 145 komentara i 610 ostalih reakcija.

Tehnička greška u programu HRT-a

“Cijelo jutro se na 4-tom programu HRT-a vrti snimka koja pokazuje prepune plaže Rio de Janeira uz potpis da je tamo zabilježena rekordno visoka temperatura od čak 62,3 stupnja celzijusa. No, u stvarnosti je temperatura gotovo dvostruko niža. Iako Hrvatski državno meterološki zavod piše kako je najviše temperatura ikad zabilježena na zemlji bila 58 stupnjeva celzijusa a izmjerena je 13. rujna 1922. godine u El Aziziju, 40-ak kilometara jugozapadno od Tripolija, u današnjoj Libiji, HRT tvrdi drugačije. Za našu je televiziju novi rekord postavljen u Brazilu”, navodi se uvodno u tekstu.

U Rio de Janeiru zaista nije bila izmjerena temperatura od 62,3 stupnje Celzijevih, kao što točno navodi autor teksta. Podatak o 62,3 stupnja Celzijeva zapravo je podatak o osjetu temperature, koji je zbog specifičnih vremenskih uvjeta u Rio De Jaineru zaista iznosio toliko. U sekciji “Bez komentara” na HTV-u 4 došlo je do nenamjerne pogreške te su objavili osjet temperature umjesto stvarno izmjerene temperature. Potvrdili su to i s Hrvatske radiotelevizije u odgovoru na upit Faktografa.

“Vezano uz objavu vijesti u rubrici ‘Bez komentara’ na HTV4 o temperaturnim rekordima u Brazilu, ističemo kako je bila riječ o nenamjernoj tehničkoj grešci. Naime, navedeno je da je izmjerena temperatura 62,3 stupnjeva Celzijevih. Međutim, to je bio osjet temperature, a ne izmjerena temperatura. Čim je uočena pogreška, ta je vijest povučena iz programa odnosno iz emitiranja”, poručuju s HRT-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naime, stvarna temperatura 18. ožujka u Rio de Janeiru prema servisu Rio Alert bila je 42 stupnja Celzijeva. Rekord od 62,3 stupnja Celzijeva osjeta temperature zabilježen je u zapadnom Riju u 9.55 ujutro prema lokalnom vremenu u nedjelju i najviši je zabilježen osjet temperature otkad Alerta Rio bilježi podatke, odnosno od 2014. godine, piše AlJazeera.

Prethodni rekord osjeta temperature zabilježen je u studenom prošle godine kad je dosegnuo vrijednost od 59,7 stupnjeva Celzijevih. Da je osjet temperature u Rio de Janeiru zaista dosegao visokih 62.3 stupnjeva, pisao je i Deutsche Welle, objavljujući fotogaleriju s plaža tih dana kad su izmjerene rekordne temperature.

U Riju je zaista osjet temperature dosegao 62,3 stupnja Celzijeva

“No, provjerom stranice AccuWeather takvih temperatura jednostavno – nema. I na svim drugim vremenskim servisima stoji isto, nema ni traga HRT-ovoj temperaturi. No, iako se radi o očitom širenju lažnih vijesti kako bi se narod uvjerio da nam prijeti globalno zatopljenje, ta vijest nije uklonjena s društvenih mreža. No, ukoliko bi ste tamo objavili da globalnog zatopljenja nema, to bi odmah bilo uklonjeno. Globalistička agenda zastrašivanje, na kojoj će opet neki zaraditi, očito ide dalje. Zadnja dva dana, subota i nedjelja su zaista imala visoku temperaturu u Rio de Janeiru, no ona je iznosila 37 i 38 stupnjeva celzijusa, a ne 62,3”, zaključuje se u tekstu.

Podatak da su u subotu i nedjelju bile temperature od 37 i 38 stupnjeva Celzijevih je točan, a stoji i na stranicama brazilske meteorološke agencije. Međutim, jasno je da se u slučaju HRT-a radilo o pogrešci u kojoj su naveli osjet ugode od 62.3 stupnjeva što su u svojim izvještajima potvrdili i Al Jazeera, Deutsche Welle i El Pais.

Insinuacije autora oko toga da globalno zatopljenje uzrokovano klimatskim promjenama ne postoji, pak, ne stoji. Naime, Faktograf je još u studenom prošle godine pisao o nezapamćenom toplinskom valu u Brazilu u kojem su temperature dosezale i do 42,5 stupnjeva Celzijeva, što nije uobičajena temperatura za to doba godine u Brazilu.

Stručnjaci i znanstvenici ekstremno visoke temperature u Brazilu pripisuju fenomenu El Niño, unutar kojeg globalna temperatura uobičajeno raste te klimatskim promjenama. Prema znanstvenicima, toplinski valovi postaju sve duži i intenzivniji na mnogim mjestima i očekuje se da će se to nastaviti dok ljudi nastave ispuštati stakleničke plinove koji zagrijavaju planet.

Zemlja se sve više zagrijava

Temperatura na Zemlji iz godine u godinu raste, a potvrdila je to i Svjetska meteorološka agencija (WMO). Naime, kako piše naš Klimatski portal, WMO je izdao “crveno upozorenje” o globalnom zatopljenju, a kao razlog navodi rekorde potučene u 2023. godini: od razina emisija stakleničkih plinova, preko temperatura zraka i vode na kopnu te otapanja glečera i leda na moru.

Upozorava da su svjetski napori za preokretanje trenda globalnog zagrijavanja bili nedovoljni. Smatraju da postoji velika vjerojatnost da će i 2024. godina biti rekordno vruća.

Agencija sa sjedištem u Ženevi, u izvješću “Stanje globalne klime” objavljenom u utorak navodi da je ugrožen svjetski cilj ograničavanja globalnog zagrijavanja na više od 1,5 stupnjeva Celzijusa u odnosu na predindustrijske razine, prenosi agencija AP.

Naime, iako je 2023. bila nešto ispod 1,5 stupnjeva – točnije na 1,48 °C iznad predindustrijskih razina – zadnjih je 12 mjeseci taj limit premašen.

Copernicus Climate Service izmjerio je da je srednja godišnja temperatura od ožujka 2023. do kraja veljače 2024. je bila prosječno 1,56 °C iznad predindustrijskog doba. Ovaj rekord registriran je prvi put u povijesti mjerenja prošlog mjeseca, kada je 12-mjesečni prosjek iznosio 1,52 stupnja iznad predindustrijskog doba.

Postoji vjerojatnost da će 2024. ponovno oboriti rekord

Celeste Saulo, glavna tajnica agencije izrazila je zabrinutost, ali i naglasila da ovo može biti privremeno. Omar Baddour, glavni nadzornik klime u WMO-u, rekao je da godina nakon događaja El Niña – cikličkog zagrijavanja Tihog oceana koje utječe na globalne obrasce vremena – obično ima tendenciju da bude toplija.

“Dakle, ne možemo definitivno reći da će 2024. biti najtoplija godina. No rekao bih da postoji visoka vjerojatnost da će 2024. ponovno oboriti rekord iz 2023.”, rekao je Baddour.

Zaključno, temperatura u brazilskom Rio de Janeiru zaista nije dosegla 62,3 stupnja Celzijeva kao što se to navodi u članku. U slučaju HRT-a radilo se o nenamjernoj tehničkoj grešci u sklopu koje je umjesto izmjerene temperature objavljen osjet ugode koji je protekloga vikenda u tom brazilskom gradu zaista dosegnuo 62,3 stupnjeva Celzijeva, a temperatura zraka kretala se oko 38 stupnjeva Celzijevih. Iznimno visoke temperature u Brazilu posljedica su klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem, tako da insinuacije o tome da globalno zatopljenje ne postoji nisu utemeljene.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da članku na portalu Paraf nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.