Razotkriveno

Fotografija ne prikazuje originalna vrata na plinskoj komori u Auschwitzu

Poricatelj Holokausta kao "dokaz" da se ubojstva milijuna Židova nisu dogodila stavio je fotografiju vrata nakon rekonstrukcije te prostorije u koncentracijskom logoru.
Foto: HINA/ ua

Korisnik Facebooka objavio je fotografiju unutrašnjosti jedne od zgrada u Auschwitzu, koja je u vrijeme Drugog svjetskog rata nacistima služila kao plinska komora u kojoj su ubijali Židove i druge zatvorenike. Na fotografiji se, između ostalog, mogu vidjeti drvena vrata.

U opisu fotografije korisnik je napisao: “Gasna komora u Auschwitzu sa čuvenim vratima. Da, ako vam je išta nejasno, vi ste anti-semita” (arhivirano ovdje).

Korisnik, dakako, sugerira da plinska komora ne može imati drvena vrata, a budući da je riječ o objavi na korisničkom profilu koji redovito objavljuje antisemitske i revizionističke stavove, jasno je da se želi dovesti u pitanje vjerodostojnost povijesnog narativa o ubijanju Židova u plinskim komorama.

Fotografija podijeljena na korisničkom profilu snimljena je u zgradi koja se nalazi u sklopu memorijalnog centra Auschwitz, a nazivaju je KREMA I. Prostoriju u kojoj je fotografija snimljena moguće je razgledati u virtualnom obilasku, na internetskim stranicama memorijalnog centra.

Screenshot: Auschwitz.org

Zgrada je izgrađena prije Drugog svjetskog rata i služila je kao spremište za streljivo. Od 15. kolovoza 1940. godine pripadnici SS-a zgradu su koristili kao krematorij, a u jesen 1941. godine najveća prostorija u zgradi, u kojoj je do tada bila mrtvačnica, adaptirana je i upotrebljavana kao plinska komora, prva u Auschwitzu. Plinom Ciklon B tamo je ubijeno na tisuće Židova. Na ovaj način ubijeno je, također, i nekoliko grupa njemačkih ratnih zarobljenika, a u plinskim komorama završavali su i zatvorenici koji se uslijed bolesti nisu mogli vratiti na prisilni rad.

Nakon što su u proljeće i ljeto 1942. godine u Auschwitzu još dvije građevine adaptirane kao plinske komore, ubijanje u prvoj improviziranoj plinskoj komori postepeno je zaustavljeno. Kad su u Auschwitzu u ljeto 1943. godine u pogon puštene namjenski izgrađene četiri plinske komore s pripadajućim krematorijima, za ubijanje i spaljivanje ponajprije Židova, ali i drugih zatvorenika, u zgradi poznatoj kao KREMA I zaustavljeno je i spaljivanje tijela ubijenih.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zgradu su nacisti adaptirali i prenamijenili u skladište, a kasnije je adaptirana i prenamijenjena za sklonište od zračnih napada. Tad je uklonjen dimnjak i neki zidovi, a zatvoreni su i otvori na plafonima prostorija, kroz koje je puštan smrtonosni plin. Nakon rata, Muzej Auschwitz djelomično je rekonstruirao prostorije prvog krematorija. Od vremena kad je korištena kao krematorij i plinska komora, zgrada je, dakle, adaptirana tri puta.

Na prvoj plinskoj komori u Auschwitzu nisu stajala vrata s fotografije, niti činjenica da ih se danas tamo može vidjeti predstavlja valjan argument poricateljima holokausta. Uostalom, sve je o tome rečeno na stranicama Memorijalnog centra, ali i u prikazima posjetitelja, među kojima se nalazi jedan koji piše upravo o vratima plinske komore u zgradi KREMA I, objavljujući pritom i fotografiju originalnih vrata komore, koja nisu imala prozorsko staklo ali su, također, bila drvena.

No, činjenica da su vrata bila drvena ne dokazuje da se tamo nije nalazila plinska komora. Kao što se vidi na snimci objavljenoj prije 9 godina, i jedina sačuvana vrata plinske komore, ona iz krematorija V. u Auschwitzu, su bila drvena, dok veliki broj dokumenata, istraživanja i svjedočanstava dokazuje da se u krematoriju I. nalazila prva plinska komora u Auschwitzu. Zbog toga označavamo da nedostaje kontekst statusu u kojem se, na temelju fotografije vrata u Auschwitzu nakon tri rekonstrukcije, dovodi u pitanje ubijanje Židova i postojanje plinske komore u krematoriju I.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.