Razotkriveno

Na fotografiji s Adolfom Hitlerom nije baka Ursule von der Leyen

Na fotografiji s Hitlerom je Hildegard Zandop za koju nema dokaza da je rodbinski povezana s predsjednicom Europske komisije.
Foto: Hina/ EPA/OLIVIER MATTHYS

Korisnici društvenih mreža objavljuju fotografiju nacističkog vođe Adolfa Hitlera pri rukovanju s djevojkom odjevenom u seosku nošnju te u opisu tvrde da je ta djevojka zapravo baka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen (arhivirano ovdje i ovdje).

Također, u opisu fotografije tvrdi se da je “djed predsjednice Europske komisije bio SS general Karl Albrecht Oberg“, jedan od ljudi koji su operativno provodili masovno ubijanje poljskih i francuskih Židova u 2. svjetskom ratu.

U pitanju su lažne tvrdnje; predsjednica Europske komisije nije u srodstvu s nacističkim generalom Obergom, niti postoji vjerodostojan izvor koji bi djevojku s predmetne fotografije mogao povezati s Ursulom von der Leyen.

Djevojka na fotografiji je Hildegard Zandop

Pišući o ovoj temi, grčki portal Ellinikahoaxes.gr otkrio je identitet djevojke s fotografije. Djevojka je imenovana kao Hildegard Zandop. Fotografija je pohranjena u Arhivu fotografija Istočne Pruske. Tamo je navedeno i da je fotografija snimljena 1937. godine, u ruralnom mjestu koje se u to vrijeme zvalo Naunienen, a danas se zove Beryosowka. Fotografiju je moguće naći i na servisu agencije Getty Images. Tamo se u potpisu fotografije navodi: “Adolf Hitler se rukuje s tadicionalno odjevenom seoskom djevojkom za vrijeme posjete Buckeburgu”.

Glasnogovornica Arhive fotografija Istočne Pruske Anna Langner kazala je da Hildegard Zantop nije rodbinski povezana s Ursulom von der Leyen, a prezime Zadop nije pronađeno niti u obiteljskom stablu von der Leyen te ne postoji niti jedan dokaz da bi bile rodbinski povezane. Baka Ursule von der Leyen s očeve strane bila je Adelheid Eugenie Johanna Berg, a s majčine strane Gertrud Emma Margarethe Ohlrogge.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Tko su bili djed i pradjed Ursule von der Leyen?

Tvrdnja da je djed predsjednice Europske komisije bio nacistički general također je neosnovana. Njome se, osim spomenutog grčkog, bavilo još nekoliko inozemnih faktčeking portala, budući da je lažna tvrdnja objavljena na nekoliko različitih jezika svijeta.

Gruzijska ispostava portala Mythdetector tako piše da se ista vijest pojavljuje između 18. i 20. ožujka na nekolicini korisničkih naloga koji objavljuju na ruskom jeziku. Portal agencije France Presse, također, piše o istoj lažnoj vijesti te navodi podatke iz knjige o rodoslovlju njemačkih obitelji (Deutsches Geschlechterbuch) sačuvanoj u Austrijskoj nacionalnoj knjižnici.

Podaci govore da je djed Ursule von der Leyen po ocu bio liječnik Carl Eduard Albrecht, dok je njezin pradjed Friedrich Carl Albrecht, trgovac i vlasnik kompanije “Friedrich Karl Albrecht”. Isti podaci navedeni su u obiteljskom stablu Ursule van der Leyen, koje je objavio portal Geneastar.org. Detaljnije podatke o porijeklu predsjednice Europske komisije 2019. godine objavio je i portal Ethnicelebs.com.  Da su informacije u opisu predmetne fotografije lažne zaključili su i drugi faktčeking portali koji su se bavili ovom temom, od portala bjeloruskog istraživačkog centra do bugarskog Proverka na fakti.

Zaključno, na fotografiji uz Hitlera nije baka predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen nego Hildegard Zandop za koju nema dokaza da je rodbinski povezana s čelnicom EK. Također, netočno se navodi da je djed predsjednice Europske komisije bio SS general Karl Albrecht Oberg. Djed Ursule von der Leyen po ocu bio je liječnik Carl Eduard Albrecht, dok je njezin pradjed Friedrich Carl Albrecht, trgovac i vlasnik kompanije “Friedrich Karl Albrecht”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.