Pod povećalom

Oleg Butković rekao novinarima kako se poruka s Josipom Rimac “ne sjeća”

Na izričito pitanje novinara misli li da su poruke fabricirane, Butković je odgovorio: "Ja sam vam rekao da ne znam odakle te poruke, ja se tih poruka ne sjećam, ja nisam rekao da su fabricirane".
foto HINA/ Franjo DERANJA/ ua

Nakon što je Faktograf objavio prepisku između Josipe Pleslić (bivše Rimac) i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića iz 2019. godine, a koja otkriva kako je on iskoristio svoj utjecaj da joj pomogne pri zapošljavanju sina njene prijateljice iz Knina u tvrtku s kojom posluje država, ministar se u petak navečer obratio javnosti. Učinio je to u Novom Vinodolskom gdje je trenutačno, kao prvi na listi u osmoj izbornoj jedinici, u izbornoj kampanji.

Butković je odgovaranje novinarima započeo s kritikama na račun predsjednika Zorana Milanovića.

“U ljubavi i u ratu kažu da je sve dopušteno. Ja se s time ne slažem, međutim, kada vidimo da predsjednik Republike u izbornoj kampanji sada krši Ustav i udara na ustavnopravni poredak Republike Hrvatske, onda je činjenica da se nalazimo u ratu u kojem se ne biraju sredstva. To je počelo s predsjednikom Milanovićem na mene osobno i na moju obitelj, da tvrtka mog brata radi s državnim firmama. To smo rasčistili i ja sam odmah rekao da od toga nema ništa i, naravno, to se i pokazalo tako. Isprike nema, nema ništa, glavno da se bacilo blato na Olega, na mene koji sam osam i pol godina u Vladi i resor kojeg vodim sa svim tim velikim infrastrukturnim projektima bez afera itd. Išlo se na moju obitelj. Nakon toga, kad se to pokazalo neistina, onda se krenulo na mog brata, da sam ja pogodovao mom bratu u prodaji parcele koja je pomorsko dobro, što uopće nema veze s pameću i tu nema nikakvog utjecaja i to se je pokazalo.

Sada se krenulo s fabriciranjem i konstruiranjem poruka da sam ja sudjelovao i utjecao na zapošljavanje mladog inženjera u jednu privatnu, ne državnu, nego privatnu tvrtku i da sam ja njemu pogodovao. Kako bih ja mogao utjecati na privatnu tvrtku ne znam”, rekao je Butković, dodavši potom kako je i sam IGH u izjavi za Faktograf pojasnio da su u to vrijeme imali potrebu za zapošljavanjem više ljudi.

Ponovio je kako ne zna kako bi on mogao vršiti bilo kakav utjecaj. Kako smo ranije pisali, IGH je privatiziran 1997. godine, ali redovno posluje s državom. Većinu poslova dobiva od Hrvatskih cesta. Skupštinu te državne tvrtke čini upravo ministar Butković.

“Ja se tih poruka ne sjećam, ne znam odakle dolaze. Ja komuniciram s mnogim ljudima i uvijek sam bio svjestan toga da ja u svom poslu kojeg obavljam ne mogu kršiti zakone i zakonske procedure ni utjecati na bilo što što je izvan mog dosega”, kazao je Butković, dodavši da je sve rezultat toga što izborne ankete ne idu u prilog opoziciji.

Na izričito pitanje novinara misli li da su poruke fabricirane, Butković je odgovorio: “Ja sam vam rekao da ne znam odakle te poruke, ja se tih poruka ne sjećam, ja nisam rekao da su fabricirane. Ja sam i u upitu koji mi je bio poslan bio jasan oko toga, tako da vas molim da me više oko toga ne pitate” te zaključio: “Sve sam vam rekao”.

Plenković se nije želio izjašnjavati prije Butkovića

Faktograf je još jučer poslao upit predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću u kojem smo tražili da se izjasni misli li da mu ministar i dalje može biti čovjek koji je koristio utjecaj za zapošljavanje osobe bliske tadašnjoj stranačkoj kolegici te tako i sebe i ministarstvo i cijelu Vladu doveo u zavisnu poziciju.

Odgovor nismo dobili pa smo premijera o tome upitali uživo. On je na to samo izjavio kako će se o tome kasnije očitovati sam ministar. “Neka se on prvo očituje pa ćemo vidjeti”, rekao je. Na tvrdnju Faktografova novinara da je razmjena poruka putem aplikacije Viber trajala tri mjeseca, Plenković je uzvratio: “Drago mi je da vi imate poruke koje javnost nema” . Nakon toga je zaključio obraćanje medijima.

“Riješio sam ga…”

Podsjećamo kako smo jučer objavili kako je Rimac tri mjeseca komunicirala s aktualnim ministrom mora, prometa i infrastrukture s namjerom da joj on pomogne zaposliti prijateljičina sina, inženjera građevinarstva Ante Grgurića, u Institutu IGH.

Nakon što su preko aplikacije Viber razmijenili 84 poruke, Butković je bio uspješan u zadatku koji mu je zadala tadašnja stranačka kolegica te je sin njene prijateljice počeo raditi u podružnici Instituta IGH u Rijeci. Butković je to Rimac priopćio idućom porukom: “Riješio sam ga.. zvali su ga prije 2-3 dana…”.

Budući da je riječ o porukama iz mobitela Rimac koji joj je oduzet prilikom uhićenja Faktograf se obratio USKOK-u s upitom jesu li provjerili je li tu bilo riječ o kaznenom djelu – i ako nisu, zašto nisu? Odgovor ćemo objaviti čim nam odgovore.

Hina je netočno citirala ministra Olega Butkovića

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.