Razotkriveno

Snimka ne pokazuje pad aviona s američkim pilotom koji je branio Harkiv

Rusi su potvrdili da je u ruskoj južnoj regiji pao bombarder TU-22M3 ruske vojske. Ukrajinci tvrde da su ga oni srušili.
Foto: HINA/ (mr) PAP/Mykola Kalyeniak/ ml

Na Facebook profilu hrvatskog privatnog korisnika 19. travnja objavljena je snimka pada aviona (arhivirano ovdje).

“Avion koji je branio Harkov sa američkim pilotom pada – 19.04.2024.”, navodi se na snimci (arhivirana ovdje).

Dok je snimka pada aviona autentična, nije točan opis da je to zrakoplov u kojem je bio američki pilot koji je branio drugi po veličini ukrajinski grad Harkiv. Opisom se želi ukazati da se američki vojnici bore protiv ruskih na ukrajinskoj bojišnici, što nije točno. SAD Ukrajini u ratu protiv ruske agresije pomaže novcem i oružjem, dok niti jedna zapadna država ili država članica NATO-a nije u tu zemlju poslala svoje vojnike pa tako ni pilote.

Snimka pada ruskog bombardera TU-22M3

Snimka objavljena na profilu hrvatskog korisnika zapravo prikazuje pad ruskog bombardera tipa Tu-22M3 (ovdje, ovdje i ovdje). Zrakoplov se zaista srušio 19. travnja, no netočno se navodi da je zrakoplov branio Harkiv.

Kao što je toga dana pisao Reuters, pozivajući se na ruski Interfax, ruski vojni avion srušio se u ruskoj južnoj regiji kod grada Stavropola. Interfax se u svojoj vijesti pozvao na izvore iz ruskog Ministarstva obrane te su naveli da su se sva četvorica pilota iz aviona uspjela katapultirati, trojica su spašena, dok se još jednog tada tražilo. Ruski izvori su kao uzrok pada naveli tehničku grešku.

Kasnije toga dana, regionalni guverner Stavropola Vladimir Vladimirov objavio je na društvenim mrežama da je jedan član posade bombardera Tu-22M3 preminuo pri padu u okrugu Krasnogvardeiskij, dvojica su prebačena u bolnicu, a za četvrtim se i dalje tragalo. U toj vijest je otkriveno i da se taj avion u trenutku pada vraćao u bazu iz borbene misije u Ukrajini.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ukrajinci tvrde da su oni srušili avion

Dok je ruska strana tvrdila da je za pad zrakoplova kriv tehnički kvar, Ukrajinci su navodili da su oni srušili zrakoplov. “Neprijateljski zrakoplov pogođen je s udaljenosti od oko 300 kilometara od Ukrajine. Oštećena letjelica uspjela je doletjeti do regije Stavropol u Rusiji, gdje se srušila”, navela je ukrajinska vojno obavještajna služba na društvenoj mreži Telegram. Ukrajinska vojska je izvijestila da su toga dana ruski bombarderi Tu-22M3 ispalili šest krstarećih raketa Kh-22 na ukrajinske ciljeve, dok su ukupno ispalili 22 projektila, a napadali su i s 14 borbenih dronova. Ukrajinci su tvrdili da su srušili svih 14 dronova i 15 od 22 projektila.

Zaključno, korisnik Facebooka netočno navodi da snimka prikazuje pad zrakoplova u kojem je bio američki pilot koji je branio ukrajinski grad Harkiv. U opisu snimke ruskih i zapadnih medija stoji da je to ruski bombarder TU-22M3, a guverner ruske regije i ruska vojska potvrdili su da se srušio u Rusiji. Pad tog zrakoplova potvrdila je i ukrajinska vojno obavještajna služba. No, dok su Rusi tvrdili da uzrok pada bio tehnički kvar, Ukrajinci su kazali da su ga oni pogodili.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.