Pod povećalom

U Hrvatskim vodama zaposlili su potpredsjednika HDZ-a Grada Otočca

Mlada nada HDZ-a zaposlena je 18. travnja, dan nakon izbora. Natječaj je bio objavljen samo na internetskim stranicama Hrvatskih voda.
Autor: Croq//commons.wikimedia.org

Dan nakon provedenih izbora, 18. travnja, u Hrvatskim vodama zaposlen je potpredsjednik gradske organizacije HDZ-a u Otočcu Edy Sladović. Ovaj 31-godišnjak primljen je na radno mjesto samostalni ekonomist, u Sektoru financija u Direkciji Hrvatskih voda, na neodređeno vrijeme.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Kako su Faktografu potvrdili iz Hrvatskih voda, koeficijent navedenog radnog mjesta je 3,80, što znači da mu je bruto plaća oko 1 500 eura. Iz te državne tvrtke zadužene za upravljanje vodama, potvrdili su nam kako je natječaj za navedeno radno mjesto raspisan 6. veljače i da je bio dostupan samo na web stranici Hrvatskih voda.

Tvrde kako je je selekcijski postupak na kojem je zaposlen HDZ-ovac uključivao samo razgovor s kandidatima na koji su pozvani oni koji su ispunjavali sve natječajne uvjete i dostavili potpunu i urednu dokumentaciju u traženom roku.

“Na natječaj se prijavilo 9 kandidata od kojih je njih 6 ispunjavalo sve natječajne uvjete i dostavilo urednu i potpunu dokumentaciju u raspisanom roku, te je tih 6 kandidata pozvano na razgovor”, tvrde iz Voda. Na naše pitanje koliko je imao bodova u odnosu na ostale, i je li takvo što uopće postojalo kao kriterij, nisu nam odgovorili. U svakom slučaju, očito je da je samo Sladović zadovoljio sve uvjete.

Na naš upit Hrvatskim vodama je li radno mjesto na kojem je zaposlen postojalo ranije, tvrde kako je natječaj raspisan na temelju Plana zapošljavanja koje je Upravno vijeće donijelo 16. siječnja 2024. godine, a sukladno Planu sistematiziranih radnih mjesta od 15. prosinca 2023. godine. Doduše, u telefonskom razgovoru s voditeljicom ureda direktora Hrvatskih voda, Kristinom Buljubašić, doznali smo kako je to radno mjesto zapravo naslijeđeno famoznim planom smanjenja agencija i tvrtki u državnom vlasništvu premijera Andreja Plenkovića iz 2018. godine kada je Vodama pripojena tvrtka Hidrotehnički objekti.

U medijima je više puta bilo naglašeno kako je taj Plenkovićev plan propao jer nije donio nikakvo konkretno smanjenje broja zaposlenih, već su se samo određene tvrtke i agencije pripojile drugima – srećom za Sladovića nekoliko godina kasnije.

Nije bilo pisanog testiranja

Nejasno je zašto Vode nisu provele pisano testiranje za, prema onome što se dalo iščitati iz oglasa, očito kompleksan posao s nizom obveza.

Prema objavljenom oglasu Sladović bi, kao samostalni ekonomist u Sektoru financija, trebao “pratiti, evidentirati i kontrolirati provedbu ugovorenih financijskih obveza iz planova upravljanja vodama, obavljati poslove Hrvatskih voda kao Posredničkog tijela, izrađivati izvješća o njihovoj provedbi, izrađivati zahtjeve za dostavu sredstava, pratiti projekte sufinancirane sredstvima EU, sudjelovati u postupcima kontrole i odobravanja troškova provedbe projekata, koordinati upravljanjem rizicima, sistematizirano i kronološko knjižiti poslovne događaje, stanje i izmjenu sredstava, obveze prema izvorima prihoda i izdataka” te “prikupljati podatke i izvještavati više koordinatore za potrebe državne i ugovorene revizije”.

Uz hrvatsko državljanstvo, zdravstvenu sposobnost i nekažnjavanje, uvjeti za zasnivanje radnog odnosa bili su visoka stručna sprema (završen preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij u znanstvenom polju ekonomije) te “dvije godine radnog iskustva u struci”.

Facebook

Radio i za Županiju

Pretragom interneta te LinkedIn i Facebook profila Edyja Sladovića uvjerili smo se da je zadovoljio uvjet spreme, budući da je na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Rijeci 2020. godine postao prvostupnikom ekonomije na smjeru Menadžment u turizmu. Diplomski rad mu je bio “Uloga i značaj Nacionalnoga parka Plitvička jezera za turistički razvoj Ličko-senjske županije”. Sladović o tome zna iz prve ruke jer je tamo šest godina zaredom radio kao sezonski radnik. Internet tako pamti da je tamo, uz ostale sezonske poslove, radio i kao informator i stjuard panoramskog vlaka.

Nakon sezonskih poslova, Sladović je odlučio okušati se u radu za Ličko-senjsku županiju.
Tamo je od svibnja 2021. godine na vlasti HDZ-ov župan Ernest Petry – u posljednje vrijeme poznat po otvaranju lokalnog bankomata u predizbornoj kampanji. Iz Sladovićevih objava na Facebooku jasno je da je blizak sa županom koji mu je i stranački kolega, odnosno nadređen u stranci. Petry mu uskoro po preuzimanju vlasti u županiji postaje i nadređeni na poslu.

Naime, krajem rujna 2021. godine Ličko-senjska županija je objavila natječaj za vježbenika u Upravnom odjelu za graditeljstvo, zaštitu okoliša i prirode te komunalno gospodarstvo na godinu dana. Sladović je primljen. Ubrzo nakon isteka tog ugovora Sladović se 27. prosinca 2022. godine javlja na novi natječaj Županije na koji je također primljen. Riječ je o radnom mjestu višeg stručnog suradnika za izvlaštenja u ranije spomenutom upravnom odjelu. Također na određeno vrijeme. Za to radno mjesto tražilo se točno godina dana radnog iskustva “na odgovarajućim poslovima”.

Nakon isteka tog ugovora mladi HDZ-ovac se, i ove godine, po treći put javio na novi natječaj Županije. Iz ureda župana Petryja odgovorili su nam kako je Sladović tamo zaposlen kao viši stručni suradnik u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša od 15. ožujka.

“Radi se o ugovoru na određeno u trajanju od šest mjeseci s mogućnošću produženja za još šest mjeseci. Bruto plaća iznosi 1.264,34 eura“, odgovorili su nam iz Županije. Tvrde i kako je oglas za to radno mjesto objavljen 7. veljače te da je testiranju pristupilo dvoje kandidata. Budući da je natječaj za Hrvatske vode objavljen 6. veljače to znači da se Sladović prvo javio njima pa onda i Županiji. Na kraju je pak ispalo da ga je Županija zaposlila svega na mjesec dana jer su, kako smo na početku naveli, Hrvatske vode odluku o zapošljavanju donijele 18. travnja. Zanimljivo, još 26. travnja iz Županije su nam tvrdili da Sladović i dalje radi za njih.

Bio je kandidat za gradonačelnika Otočca

Prema onome što se može doznati pretragom interneta, Edy Sladović bio je kandidat za gradonačelnika u Otočcu 2021. godine. Ambiciju nije ostvario jer je dobio 1 112 glasova, što je bilo dovoljno tek za treće mjesto. Iz intervjua koje je davao tada može se doznati i da je nakon završenog sveučilišnog preddiplomskog studija upisao diplomski studij na istom Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Rijeci, smjer Održivi razvoj.

U intervjuima iz tog vremena pak navodi da je pet godina radio u Nacionalnom parku Plitvička jezera – iako na njegovom LinkedIn profilu piše šest. Može se doznati i kako se rano uključio u politički život, da od 2018. godine obnaša dužnost potpredsjednika mladeži HDZ-a grada Otočca, a da je 2019. godine postao zamjenik predsjednika Savjeta mladih grada Otočca. Već naredne godine postao je i član Županijskog odbora HDZ-a Ličko – senjske županije.

U kampanji za gradonačelnika 2021. je najavljivao smanjenje prireza u Otočcu i otvaranje novih radnih mjesta. “Cilj mi je vratiti vjeru u grad da se u njemu mogu raditi velike stvari. Cijeli moj tim i ja smo spremni, priključite nam se da promijenimo sliku Otočca”, izjavio je tada građanima. Tri godine kasnije Sladović je napustio Otočac za boljim poslom u Zagrebu.

Faktograf je, naravno, opetovano pokušavao kontaktirati Sladovića, što putem poruka, što putem poziva, ali nam se do objave teksta nije povratno javio.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.