Razotkriveno

Na Facebooku se pojavila nova lažna rasprodaja godišnjih karata ZET-a

Posljednjih mjeseci učestale su objave o darivanju ili prodaji jeftinih godišnjih karata javnih gradskih prijevoznika.
Foto: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Na Facebook stranici ZET, koja nije službena Facebook stranica zagrebačkog gradskog javnog prijevoznika Zagrebačkog električnog tramvaja, 16. travnja objavljena je lažna rasprodaja godišnjih karata za prijevoz ZET-a (arhivirano ovdje) u sklopu koje se građanima nudi mogućnost da za 2,35 eura godišnje neograničeno koriste tramvaje, autobuse i uspinjaču. U statusu se navodi sljedeće:

“Za praznik rada tvrtka nudi: Uživajte u besplatnom putovanju cijelu godinu s Vrijednosna Karta.
Nabavite našu jedinstvenu karticu za samo 2,35€ i zaboravite na tarife
Da biste dobili svoju novu personaliziranu karticu, slijedite poveznicu ispod”.

Screenshot/Facebook

Status je objavljen 16. travnja, a prikupio je 15 dijeljenja, 20 komentara i 212 ostalih reakcija.

ZET nema rasprodaju godišnjih karata za prijevoz

Nije ovo prvi put da se građane pokušava prevariti kako bi prikupili njihove osobne podatke, a sve pod krinkom godišnje karte za javni prijevoz za vrlo simboličan iznos. Faktograf je o tome pisao u više navrata (1, 2, 3, 4).

Više je stvari koji upućuju na to da se radi o klasičnoj prevari kakve se mogu gotovo svakodnevno pronaći na društvenim mrežama. Facebook stranica je kreirana samo za potrebe navodne rasprodaje jer ne postoji niti jedna druga objava, a Facebook stranica ima svega 92 pratitelja, za razliku od službene Facebook stranice ZET-a koja ima gotovo 5 tisuća pratitelja. Također, stranica nema ispunjene gotovo nikakve informacije koje bi upućivale na to da se radi o službenoj stranici neke tvrtke. Link na koji korisnici trebaju kliknuti kako bi ostavili svoje podatke je na sumnjivoj domeni, a ne na domeni javnog prijevoznika www.zet.hr.

Klik na poveznicu vodi na stranicu koja ima logo ZET-a i na kojoj piše sljedeće: “Čestitamo! Kupite transportnu karticu od izvrsne Hrvatske tvrtke Zet. Poklonimo 500 transportnih kartica Zet Card s kojom možete besplatno putovati na godinu dana. Za sve stanovnike Hrvatske”.

Screenshot

U nastavku se korisnike moli da popune kratku anketu koja se sastoji od tri pitanja, a nakon popunjavanja ankete otvara se prozor sa “ZET-ovim kutijama” u sklopu kojih treba pronaći u kojoj se nalazi kartica koja navodno vrijedi kao godišnja karta.

Screenshot

Nakon što pronađete karticu, od vas se traži da ispunite obrazac s osobnim podacima. Osim osobnih podataka, traže se i podaci o kreditnoj kartici.

Screenshot

ZET: Riječ je o lažnom profilu i prevari

ZET ne prodaje godišnje karte za 2,35 eura, niti ih dijeli besplatno, a potvrdili su to u obavijesti krajem travnja na službenim internetskim stranicama.

“Zbog pojave profila koji se lažno predstavlja kao tvrtka Zagrebački električni tramvaj, nudeći određene pogodnosti te se tako obmanjuju korisnici društvene mreže Facebook, napominjemo kako je ZET – Zagrebački električni tramvaj jedini pravi profil naše tvrtke”, istaknuli su iz ZET-a.

Napomenuli su građanima da ukoliko uoče stranicu koja se oglašava kao ZET, savjetuju da ne odabiru ponuđene opcije u njihovim objavama te da ne daju svoje osobne podatke. “Što se tiče aktualnih objava, a vezani su uz tvrtku, one su vidljive isključivo na našem službenom profilu”, zaključili su iz ZET-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Česti su lažni nagradni natječaji, prevare i phishing kampanje

Na društvenim mrežama često se pojavljuju lažne stranice trgovačkih lanaca i tvrtki koje nude poklone ili ‘prodaju’ proizvode renomiranih proizvođača po izrazito niskim i povoljnim cijenama. O takvim prijevarama Faktograf je pisao u više navrata.

Također, internetski prevaranti korisnicima društvenih mreža vrlo često obećavaju vrijedne nagrade, a zapravo ih pokušavaju opljačkati. Nekima je namjera od korisnika pokušati izvući novac, drugi preferiraju krađu osobnih podataka.

Više o tome kako se putem lažnih Facebook profila i stranica varaju korisnici ove društvene mreže pisali smo ovdje, a o tome kako internetski prevaranti iskorištavaju društveno zanemarivanje starijih osoba pisali smo ovdje.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.