Razotkriveno

Toni Kroos nije rekao da mijenja broj dresa jer ga 44 podsjeća na djedovu odjeću

Iz prodaje je zaista povučen dres njemačke reprezentacije s brojem 44 jer je primijećeno da podsjeća na simbol nacističkih SS jedinica.
Foto: www.dfb.de

Na korisničkom Facebook profilu koji redovito objavljuje različite vidove propagande nacizma krajem ožujka objavljena je fotografija njemačkog nogometaša Tonija Kroosa i njegova navodna izjava: “Mijenjam broj na mom dresu u 44, podsjeća me na nešto što je moj deda nosio” (arhivirano ovdje).

Kontekst ovog posta nedavni je bizaran slučaj povlačenja dresa njemačke reprezentacije s brojem 44 iz prodaje, do čega je došlo nakon što je u medijima primijećeno da spomenuti broj na dresu podsjeća na simbol zloglasnih nacističkih SS jedinica.

Dakako, njemački nogometaš koji trenutačno brani boje Reala iz Madrida nikada nije izjavio da mijenja broj dresa jer ga broj 44 podsjeća na nešto što je nosio njegov djed. Nakon europskog prvenstva u nogometu 2020. godine Kroos je objavio da više neće igrati za njemačku reprezentaciju, a tu odluku promijenio je početkom ove godine, na zamolbu njemačkog izbornika Juliana Nagelsmanna.

Njemački mediji objavili su da će po povratku u reprezentaciju nositi dres s brojem osam, što je potvrdio i Njemački nogometni savez. Dres s brojem osam Kroos nosi i u Real Madridu, a nosio ga je i ranije u njemačkoj reprezentaciji. Navijačima i simpatizerima njemačke reprezentacije dres s prezimenom Kroos i brojem osam na leđima i prsima dostupan je i u internetskim trgovinama.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Istim navodom iz statusa se početkom travnja bavio i portal za provjeru činjenice Maldita.es te su došli do istog zaključka – da Kroos nikada nije dao tu izjavu. Oni su upozorili i na još jedan detalj zbog kojeg Kroos ne bi mogao nositi broj 44. Naime, na natjecanjima koje organizira Europska nogometna organizacija UEFA, brojevi igrača mogu se kretati od broja 1 do zaključno broja 26.

Govoreći o jednom djedu Tonija Kroosa, gospodin se zove Heinz Kroos, a poznato je da je u prosincu prošle godine bio u 87. godini života. Naime, slavni nogometaš na svom Instagram profilu tad je objavio fotografiju sa svojim djedom, uz koju je napisao podatak o njegovim godinama.  Dakle, ako je koncem prošle godine imao 87, koncem Drugog svjetskog rata djed Tonija Kroosa imao je devet godina pa nije niti mogao nositi oznake zloglasnih nacističkih SS jedinica, kako se to sugerira na Facebook profilu gdje je objavljena nepostojeća izjava njemačkog nogometaša. O drugom djedu Tonija Kroosa, ocu njegove majke Birgit Kammer, na internetu se ne mogu naći podaci. No, da je citat iz statusa točan, sigurno je da bi Toni Kroos progovorio o djedu zbog kojeg uzima drugi broj na dresu.

U zaključku valja reći; u uvodu citirana izjava, koja je pripisana njemačkom nogometašu Toniju Kroosu, u potpunosti je izmišljena.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.