Razotkriveno

Clint Eastwood nije vratio osvojene Oscare

Dezinformacija da je Eastwood vratio svoje Oscare potekla je s američke satirične stranice koja ne objavljuje stvarne vijesti.
Screenshot: YouTube/Oscars

Društvenim mrežama viralno se širi tvrdnja da je slavni američki glumac i redatelj Clint Eastwood vratio sve Oscare koje je dobio za svoj rad, optužujući pritom filmsku industriju za moralni bankrot (arhivirano 1, 2, 3).

Na ovom mjestu valja reći da je Eastwood, prema podacima sa stranice Američke akademije umjetnosti i znanosti, u svojoj glumačkoj i redateljskoj karijeri pet puta ovjenčan uglednom spomenutom nagradom. Slavni američki glumac nagrade nije vratio Akademiji, u pitanju je dezinformacija plasirana putem društvenih mreža.

Budući da je dezinformacija najprije proširena na engleskom govornom području, najprije na društvenim mrežama pa potom i na rubnim portalima (arhivirano 1, 2), njome se prvi pozabavio faktčekerski portal Snopes, čiji su novinari utvrdili da je dezinformacija 15. svibnja ove godine plasirana kao satirični sadržaj, na Facebook stranici America’s Last Line of Defense. U samo dva dana ova objava imala je 53 tisuće lajkova, pet tisuća komentara i dvanaest tisuća dijeljenja, što je navedeno u članku portala Sportskeeda, koji je također vijest okarakterizirao kao dezinformaciju.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Originalnu facebook stranicu America’s Last Line of Defense pretraživanjem ove društvene mreže više nije moguće naći, kao niti originalnu objavu o navodnom protestnom činu Clinta Eastwooda. U njezinom opisu je, kako bilježe novinari Snopesa, jasno bilo navedeno: “The flagship of the ALLOD network of trollery. Nothing on this page is real.” (“Zastava ALLOD mreže trolanja. Ništa na ovoj stranici nije stvarno”). Na društvenim mrežama moguće je naći objave, odnosno screenshotove koje govore o djelovanju Facebook stranice America’s Last Line of Defense.

Slična dezinformacija, koja navodi da je Clint Eastwood zbog woke kulture vratio jedan od svojih Oscara, objavljena je 11. svibnja na stranici SpaceX Fancflub (arhivirano ovdje). I u opisu ove stranice navedeno je: “Objavljujemo satiru, ništa na ovoj stranici nije stvarno.”

Da Clint Eastwood svoje Oscare nije vratio Akademiji objavio je i internetski portal magazina People, američkog tjednika specijaliziranog za vijesti iz svijeta estrade. Također, na internetu se ne može pronaći niti jedan kredibilan izvor koji bi potvrdio da je Eastwood zaista vratio svoje Oscare.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.