Pod povećalom

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorit će predmet protiv novog ministra turizma

Budući da već tri godine iznajmljuje vilu u svom vlasništvu, Povjerenstvo će ispitati je li kao državni tajnik u Ministarstvu turizma koristio svoju dužnost za ostvarivanje privatnih interesa.
HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa potvrdilo je Faktografu kako će otvoriti predmet protiv novog ministra turizma, HDZ-ovca Tončija Glavine. Glavina je prije nego je postao ministar od 2017. bio državni tajnik u Ministarstvu turizma, a došao je u vrijeme dok ga je vodio ministar Gari Cappelli.

Budući da je Glavina ujedno i privatni iznajmljivač svoje vile u Klisu od 2021. godine, Faktograf je zanimalo postoji li tu opasnost od sukoba interesa, odnosno je li se sadašnji ministar još kao državni tajnik nalazio u sukobu interesa – zbog mogućnosti da s te pozicije lobira u korist onih koji su na tržištu u svojstvu u kojem je i on.

“Povjerenstvo odgovor na pitanje je li konkretni obveznik povrijedio odredbe ZSSI-a može dati tek provođenjem postupka u konkretnoj situaciji protiv konkretnog obveznika. Slijedom navedenog, Povjerenstvo će otvoriti predmet protiv obveznika Tončija Glavine te će ispitati je li obveznik tijekom obnašanja dužnosti državnog tajnika u Ministarstvu turizma koristio svoju dužnost za ostvarivanje privatnih interesa”, odgovorila je Faktografu glasnogovornica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Mia Jurinić.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Naime, Glavina u svojoj imovinskoj kartici navodi kako ima vilu s pet zvjezdica u Klisu. Piše kako je taj objekt, izgrađen na građevinskom zemljištu koje je dobio u nasljedstvo, od 21. lipnja 2021. kategorizirao kao kuću za odmor s pet zvjezdica te se “kao takva nudi na turističkom tržištu i ostvaruje prihode”. Iz imovinske kartice je vidljivo kako je te godine od najma zaradio 21.248 eura. Iduće godine taj se iznos popeo na 64.868,90 eura, dok je lani iznosio 59.009,59 eura.

Ministar vilu iznajmljuje na platformi Booking.com kao “Design Villa Clavis-Brand”. U opisu objekta na toj stranici navodi kako ta vila, uz okućnicu, bazen, parkiralište i biljar stol ima i tri spavaće sobe, dnevni boravak i šest kupaonica.

Ministrova vila na stranici Booking.com

Iznajmljivanje nije sporno, ali…

Faktograf je zanimalo i treba li Glavina sada vođenje objekta prepustiti nekome drugome i hoće li ga to ubuduće opterećivati kao potencijalni sukob interesa.

Iz Povjerenstva su nam odgovorili kako to što on objekt iznajmljuje kao fizička osoba za vrijeme obnašanja dužnosti, sada kao i nasljednik Nikoline Brnjac na mjestu ministra turizma, samo po sebi nije suprotno odredbama Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali da “navedeni obveznik mora biti svjestan pojedinačnih situacija prilikom obnašanja dužnosti, u kojima se može naći u potencijalnom sukobu interesa te je u tom slučaju, a u dvojbi oko postupanja, dužan isti spriječiti traženjem mišljenja od strane Povjerenstva, odnosno postupanjem u skladu s čl. 9. ZSSI-a”.

Uz to, ta situacija u praksi znači i da ministar Glavina ne bi trebao biti inicijator, ili sudjelovati u radnoj skupini oko zakona, odnosno pravilnika koji će zahvaćati privatne iznajmljivače.

To bi mogao biti problem u slučaju kreiranja politika povezanih s privatnim iznajmljivačima, ali i kad je riječ o nadzoru. Kako je vidljivo sa stranica Ministarstva turizma, prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu inspekcijski nadzor nad provedbom tog Zakona  provode nadležni turistički inspektori – koji su pak pod Ministarstvom turizma. Pritom je upravo Ministarstvo turizma to koje  provodi i upravni nadzor nad primjenom tog zakona i propisa donesenih na temelju tog zakona.

Je li novi ministar u problemu nije se zapitao samo Faktograf. Portal Forbes.hr objavio je članak naslova “Novi ministar turizma ima ozbiljan biznis sa strane: može li to utjecati na njegove odluke”. U sklopu članka su kontaktirali bivšeg ministra turizma Garija Cappellija upravo s tim pitanjem, a na što je on odgovorio “kako po toj logici nitko iz turizma ne bi trebao biti ministar”. Doduše, imovinska kartica Cappellija otkriva i kako se on također za vrijeme svog mandata, od 19. listopada 2016. pa do 21. srpnja 2020., bavio iznajmljivanjem apartmana te je to nastavio i dok je bio zastupnik u Saboru do 16. svibnja ove godine.

Glavina nije prvi u ovakvoj situaciji

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i ranije se bavilo sličnim slučajevima. Tako su, primjerice, 2015. godine zaključili kako tadašnji ministar financija Boris Lalovac nije bio u sukobu interesa kada je kao čelnik ministarstva koje je izrađivalo prijedlog i nacrt prijedloga zakona kojim se dugoročno regulirao položaj korisnika kredita vezanog uz švicarski franak – i sam bio privatni korisnik kredita u švicarskom franku.

Na sjednici održanoj 15. studenoga 2019. godine Povjerenstvo je zaključilo i kako Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja, nije počinio povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa sudjelovanjem u postupku donošenja Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o najmu stanova koji ima pravne posljedice na zaštićene najmoprimce i vlasnike stanova koje koriste zaštićeni najmoprimci, a među kojima je bio i njegov otac. Doduše, Povjerenstvo ga nije kaznilo budući da je Uhlirov otac svoj suvlasnički udio u stanovima koje su koristili zaštićeni najmoprimci darovao Republici Hrvatskoj.

Što se tiče Glavine, Povjerenstvo će nakon pokretanja predmeta prvo morati utvrditi postoje li osnove za pokretanje postupka te tek nakon toga utvrditi i je li kao državni tajnik eventualno počinio povredu Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.