Razotkriveno

Rabin na snimci baca novac kao dio proslave židovskog blagdana Hanuke

Snimka rituala bacanja novca iskorištena je na društvenim mrežama za širenje antisemitizma, odnosno mržnje prema Židovima.
Screenshot: YouTube/veinnesecrunch

Na korisničkom Facebook profilu koji širi antisemitsku propagandu objavljen je kratki video koji prikazuje hasidskog rabina dok baca novac svojim sljedbenicima okupljenim oko zajedničkog stola.

U opisu videa korisnik postavlja pitanje, odnosno konstatira: “Može li mi netko objasniti šta to ‘odabrani’ rade ovdje? Zbunjen sam malko… Koje fizionomije, jbt” (snimka arhivirana ovdje, a status ovdje).

Uslijedili su komentari drugih korisnika, uglavnom negativno intonirani: “Retardiran narod, to su teški debili.”, “Koji idioti!”, “Dok se oni razbacuju, drugi gladuju.”, “Zbog ovoga normalan svijet pati”. Predmetni video u više je navrata i na različitim platformama plasiran kao dio antisemitske propagande, odnosno kao “smiješni video” (arhivirano ovdje i ovdje).

Proslava Hanuke

Nastojeći otkriti kontekst u kojem je predmetni video snimljen, kao najstariji datum njegove objave zabilježili smo 7. siječanj 2020. godine. Toga dana video je objavljen na Facebook stranici Simcha Spot, koja objavljuje sadržaje vezane za židovsku zajednicu.

Riječ “simcha” na hebrejskom jeziku znači “radost”. U naslovu videa na stranici Simcha Spot navedeno je: “Krula Rebbe baca novac svojim sljedbenicima.” Isti video objavljen je 9. prosinca 2021. godine na YouTube kanalu Rebbe Clips, koji objavljuje židovske vjerske sadržaje. Video je naslovljen: “Krula Rebbe dijeli Hanuka novčiće”.

Naslov, dakle, sugerira da se radi o dijeljenju novčića za Hanuku. Riječ je o jednom od najvećih židovskih blagdana, koji se slavi sredinom prosinca. Naziva se još i praznikom svjetla, a njime židovski vjernici obilježavaju ponovno posvećenje jeruzalemskog hrama iz 164. godine prije Krista, nakon višegodišnje borbe protiv nasilne helenizacije koju je Židovima nametao sirijski kralj Antioh IV. Epifan.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Ritual davanja novca za Hanuku

Jedan od običaja koji se prakticira na ovaj praznik jeste davanje novca. Prema tumačenju rabina A. P. Blocha, “običaj je nastao u 17. stoljeću među poljskim Židovima, koji su davali novac svojoj djeci za raspodjelu njihovim učiteljima”.

Praznik Hanuka, naime, povezan je i s učenjem. Kad je kralj Epifan zabranio Toru, drevni su Židovi odgovorili pozivima na učenje i proučavanje svete knjige. Sličan video snimak, koji prikazuje Krula Rebbea kako baca kovanice, objavljen je 2011. godine na YouTube kanalu Veinnesecrunch, pod naslovom: “Krula Rabbi Hanuka”. Hanuka Gelt – novac za Hanuku – svojim učenicima bacao je i Toldos Tzvi Spinka Rebbe, što je zabilježeno na snimku objavljenom 2020. godine.

Za kraj valja reći još i da je snimak koji ismijavaju korisnici društvenih mreža nastao u Toms Riveru, gradiću u okrugu Ocean, u američkoj državi New Jersey. Na stranici lokalnog medija The Lakewood Scoop 26. prosinca 2019. godine objavljene su fotografije pod naslovom: “Hanuka zabava s Krula Rebbeom u Thoms Riveru”. Pažljivim pregledom snimke može se uočiti niz detalja – ograda balkona, vrata u kutu sobe, podloga iza rabinovih leđa, stropna svjetiljka – koji otkrivaju da je snimak nastao u istoj prostoriji u kojoj su snimljene i fotografije za lokalni The Lakewood Scoop.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.