Razotkriveno

Video koji se širi internetom prikazuje paljenje kontroliranog požara

Radi se o akciji kontroliranog paljenja požara koja se održavala blizu Glenwooda u američkoj saveznoj državi Washington.
Foto: Justin Sullivan/Getty Images/AFP

Na Facebook profilu privatne korisnice podijeljen je video (status arhiviran ovdje, a video ovdje) na kojem se vide muškarci s brentačama na leđima koji hodaju kroz visoku travu i pale vatru. Korisnica je video podijelila bez ikakvog opisa, a korisnik koji je originalno podijelio video u opis je samo stavio tri emojija vatre.

Screenshot/Facebook

Video je originalno podijeljen 2. lipnja, a korisnica Facebooka podijelila ga je trećeg lipnja.

Snimka je prvo postala viralna na platformi X

Koristeći pretragu kadrova kroz alat Google Reverse Image Search odvela nas je na isti viralni video podijeljen 19. svibnja na platformi X (bivši Twitter) na profilu imena @raviagrawal3. U opisu tog videa (prevedeno s engleskog jezika) stoji:

“Pogledajte. Kako se šume pale, a oni tvrde da su klimatske promjene odnosno klima ono zbog čega se troše deseci milijarde dolara”.

Snimka kontroliranog paljenja požara u Washingtonu

U ovom slučaju zaista se radi o namjernom paljenju vatre, ali s razlogom. Radi se o jednoj od dobro poznatih i korištenih metoda, točnije o paljenju kontroliranog požara. Mnogi korisnici društvenih mreža redovito takve snimke koriste kako bi promovirali tezu da se požari namjerno podmeću, ali za takvo što nema dokaza.

Daljnja pretraga odvela nas je do lokacije požara. Radilo se, naime, o akciji kontroliranog paljenja požara koja se održavala otprilike 2,5 kilometara dalje od Glenwooda u saveznoj državi Washington. Snimka je na Facebooku objavljena na profilu Pulaski Shovels And Men 19. svibnja gdje se navodi da se kontrolirano paljenje održalo kod zračne luke nedaleko Glenwooda, a Vatrogasna postrojba GlenWooda na svom je profilu najavila održavanje kontroliranog paljenja požara:

“Ministarstvo prirodnih resursa Washingtona (eng. Washington State Department of Natural Resources (DNR)) planira propisanu protupožarnu operaciju oko 2,5 kilometra sjeveroistočno od Glenwooda. Operacije bi mogle započeti već u 9 ujutro u srijedu, 15. svibnja. Svrha spaljivanja je obnoviti zdravlje šuma i smanjiti opasnost od požara na do 450 hektara zemlje… Tijekom paljenja, stanovnici u blizini mogu vidjeti i osjetiti dim. Tijekom paljenja, bit ćemo u redovnom kontaktu s DNR-ovim meteorologom, kao i s Nacionalnom meteorološkom službom, kako bismo bili u tijeku sa svim promjenama vremenskih uvjeta…

Propisani požari za obnovu šuma dio su državnog 20-godišnjeg strateškog plana za zdravlje šuma za poboljšanje zdravlja šuma i smanjenje opasnosti od katastrofalnih šumskih požara u šumama središnjeg i istočnog Washingtona. Oponašaju požare niskog intenziteta koji su u tim šumama u prošlosti gorjeli jednom svakih 10-12 godina. Propisana vatra smanjuje količinu brzogorećih goriva za šumske požare, jača zdravlje starijih stabala prorjeđivanjem prenapučenih stabala koja se natječu za ograničenu količinu vode i sunčeve svjetlosti, podržava nova staništa divljih životinja stvaranjem otvorenih prostora i zapreka te poboljšava uvjete tla recikliranjem hranjivih tvari u zemlju”, stoji, između ostalog u objavi vatrogasne postrojbe Glenwooda.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Zašto se pale kontrolirani požari?

Kontrolirani požari se, u prvom redu, pale kako bi se spriječili kasniji veliki požari. Imaju za cilj simulirati učestalost i intenzitet prirodnih požara, smanjiti količinu goriva koja prirodno nastaje tijekom požara i poboljšati uvjete za nastanak krme (hrane) za stoku i divlje životinje, ističe portal D-intentdata u svojoj provjeri činjenica iste snimke.

Da su kontrolirani požari praksa u SAD-u pokazuje i članak koji je Seattle Times napisao o toj temi 26. svibnja naslovljen: “Gdje Washington planira paliti požare prije požarne sezone” (eng. Where WA plans to burn before wildfire season). “Državni Odjel za prirodne resurse zapalit će do 2580 hektara u središnjem i istočnom Washingtonu prije ljetne sezone, s ciljem sprječavanja kasnijih ozbiljnih požara”, stoji na početku teksta. “Propisani požari kritična su, isplativa komponenta obnavljanja zdravlja naših šuma i zaštite naših zajednica od najgorih ishoda tijekom sezone šumskih požara”, rekla je povjerenica za javna zemljišta Hilary Franz u izjavi za Seattle Times.

Deutsche Welle na hrvatskom jeziku također je pisao o kontroliranim i “upravljanim” požarima kao jednoj od taktika borbe protiv šumskih požara i klimatskih promjena. Kako pišu, kontrolirani požari skrbe za to da jednostavno bude manje materijala koji bi ljeti mogao prerasti u velike požare.

“U zemljama koje pogađaju šumski požari, ova metoda se već pokazala uspješnom. Ova strategija je vrlo učinkovita i prema stručnjaku Victoru Resco de Diosu, profesoru šumarstva na Sveučilištu Lleida u Španjolskoj. Međutim, danas bi se kontrolirano spaljivanje moralo odvijati na vrlo velikom području kako bi ostalo učinkovito”, kaže on. U zemljama poput Grčke do 1,5 milijuna hektara šuma bi se dekretom moralo kontrolirano spaliti što je velika površina za relativno malu zemlju, stoji u tekstu DW-a.

Navode i da su autohtoni narodi u Sjedinjenim Državama i Australiji koristili slične tehnike mnogo prije nego što su Europljani kročili na njihovu zemlju. Umjesto da pale samo kontrolirane površine u zimskim mjesecima, oni redovito pale i manje površine.

Metoda kontroliranog paljenja požara koristi se i u Hrvatskoj

Na stranicama projekta Dinara Back To Life, koji se bavi zaštitom Dinare i očuvanjem pašnjaka i ptičjih staništa, također se piše o kontroliranom paljenju vatre na zaraslim pašnjacima. “Paljenje je najjednostavnija i najbrža metoda kontrole pretjeranog širenja drvenaste vegetacije na većim površinama. Pri kontroliranom paljenju se spaljuju samo ciljane površine u odgovarajućim uvjetima. Površine za kontrolirano paljenje se biraju tako da ne dolazi do ugrožavanja šuma ili općenito tipova staništa kojima paljenje škodi.

Kod nekontroliranog paljenja, odnosno požara, izgaraju površine u kojima je paljenje štetno (npr. šume) ili, zbog ljetnih vrućina i suše, dolazi do dubinskog oštećenja tla i erozije”, navodi se, između ostalog na stranici projekta u članku posvećenom kontroliranom paljenju požara.

Ipak, treba spomenuti da kontrolirani požari mogu izmaknuti kontroli, odnosno nisu bez rizika. Tako je 2023. požar koji je izbio u američkoj saveznoj državi New Mexico prvotno bio kontrolirani, a potom je prerastao u jedan od najvećih i najrazornijih požara u povijesti te države.

Zaključno, video koji je podijelila korisnica Facebooka pokazuje poznatu metodu u borbi protiv velikih šumskih požara koji su zbog sve viših temperatura u eri klimatskih promjena sve učestaliji. Takvi požari imaju za cilj simulirati učestalost i intenzitet prirodnih požara, smanjiti količinu goriva koja prirodno nastaje tijekom požara i poboljšati uvjete za nastanak hrane za stoku i divlje životinje.

Korisnici društvenih mreža takve snimke često koriste kao dokaz da klimatskih promjena nema, već da je za sve odgovoran čovjek, no to nije točno. Ipak, treba spomenuti da kontrolirani požari nisu bez rizika te se moraju provoditi u strogo kontroliranim uvjetima, a moraju ih provoditi za to obučene osobe.

S obzirom na sve navedeno, ocjenjujemo da videu na Facebook profilu privatne korisnice nedostaje kontekst da snimka prikazuje paljenje kontroliranog požara.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.