Ocjena točnosti

Bartulica je dobio izbore izigravajući žrtvu pa to radi i dalje

Bartulica se pokušava od skandala zbog vožnje Ferrarijem u društvu kriminalca "oprati" ponavljanjem izmišljene priče.
Screenshot Nova TV

Nakon što je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava na konferenciji za novinare ustvrdio da je Stjepo Bartulica vožnjom u Ferrariju u izbornoj večeri s Ivkom Marićem, osobom kriminalne prošlosti, prešao Rubikon i da se svima u stranci “želudac okreće” te zatražio od Bartulice da razjasni sve okolnosti i ispriča se za svoje ponašanje ili će snositi sankcije, a naročito kada je konačno ostao i bez javne podrške formalno drugog čovjeka stranke Marija Radića – Bartulica se video vezom javio Novoj TV iz Bruxellesa. 

Bio sam u euforiji i “prosudba mi nije bila kao inače”, kazao je Bartulica o vožnji Ferrarijem, ali je osjetio potrebu još jednom inzistirati da je prije te vožnje on bio suočen s “linčem”. U tom kontekstu ponovo je neutemeljeno prozvao našeg novinara Andreja Dimitrijevića, tvrdeći da ga je, citiramo:  “doskočio jedno jutro kad sam vozio djecu u školu u 8 ujutro, raspitivao, njih uznemiravao, zastrašivao i to sam prijavio pravobraniteljici za djecu. Dakle, ono što nije uobičajeno jest ova žestina i tretman koji ja dobivam već duže vrijeme i poznato je kako su izbori završili, izabran sam za eurozastupnika”.

“Medijski linč” o kojem Bartulica govori proizveo je on sam, ne odgovarajući novinarima na njihove upite uobičajenim kanalima komunikacije. Podsjetimo, aferu je otvorio Index, tekstom iz kojeg proizlazi pitanje od čega Bartulica živi budući da prema podacima u imovinskoj kartici on i supruga mjesečno zarade 3 600 eura, a na kredit im ode 3 562 eura. Bartulica je, podsjetimo, prošle godine podigao novi kredit za kupnju kuće u Prviću, a u imovinsku karticu koju je osvježavao početkom ove godine nije unio podatke o tom kreditu, a kako se kasnije pokazalo, ni o pozajmici Vjekoslava Gucića koja mu je pomogla da plati razliku do vrijednosti kuće. Novinari Indexa tvrde kako su prije objave teksta danima čekali na Bartuličin odgovor ili pojašnjenje kojeg nije bilo. Bartulica je, dakle, bilo kakvu “hajku” mogao prevenirati već u tom trenutku – da je odgovorio na upit novinara.

Kako je Bartulica izmislio uznemiravanje djece

Faktograf je potom dobio pitanje čitatelja je li istina i da se Bartulica vozi skupim Audijem čakovečkih registracija, a koji također nije uveden u njegovu imovinsku karticu. Novinar Faktografa Andrej Dimitrijević utvrdio je da Bartulica stvarno vozi skupi Audi Q5 40TDI Quatrro S line. Fotografirao ga je u automobilu, a pošto je od dana ranije imao iskustvo da mu se Bartulica ne javlja na telefonske pozive – a vezano za priču o imovinskoj kartici – pristupio mu je, predstavio se i pitao ga za automobil u kojem se vozi.

Bartulica je rekao da se radi o rent-a-caru iznajmljenom za potrebe kampanje (a kasnije su to potvrdili predsjednik DP-a Penava i vlasnik tvrtke koja automobil iznajmljuje). Iz Domovinskog pokreta nismo nikada dobili detaljnije objašnjenje, a niti je, barem do sada, taj trošak predočen u izvještaju o troškovima kampanje, ali neke naročite priče tu ne bi bilo – da Bartulica nije istog trena neutemeljeno optužio Dimitrijevića za napad na djecu.

Naš novinar je Bartulici pristupio prije nego su automobilu prišla djeca, djecu nije fotografirao ni zastrašivao, niti smo fotografije djece objavljivali.

Bartulica je rekao i da je vožnjom Ferrarijem pokušao poslati poruku upravo “crvenim” medijima koji su pisali o nelogičnostima iz njegove imovinske kartice. Pritom, podsjetimo, nije nijednom održao press konferenciju na kojoj bi se suočio s pitanjima novinara, već se medijima obratio s danima zakašnjenja, priopćenjem poslanim preko odvjetnice koje je ostalo upamćeno po navodu da mu financijski pomaže majka.

Izigravanje žrtve na koncu mu je i urodilo plodom te je s preko 35 tisuća preferencijalnih glasova birača izabran u novi saziv Europskog parlamenta, na plaću od oko 8 tisuća eura neto. Na novom radnom mjestu s europskim desničarima iz stranaka Giorgije Meloni ili Viktora Orbana može probati krojiti europsku budućnost.

Bartulica je također rekao da je suočen s prijetnjama, što je za svaku osudu, ali nije se referirao na činjenicu da su s prijetnjama suočeni i novinari koji su pisali o njegovom slučaju. Prijete im, naravno, Bartuličini pristaše, ohrabreni njegovim prozivkama novinara koji izvještavajući o temama od javnog interesa samo rade svoj posao.

Što je mogao znati o vozaču Ferrarija?

“Što se tiče Ferrarija, ja tu večer nisam planirao doći u izborni stožer na taj način. To je nastala kao jedna spontana ideja. Sad kad gledam što je sve to izazvalo i način kako se to tumači mogu reći da mi je žao zbog toga što je nastao dojam loš i mogu reći da, ako su ljudi krivo to shvatili ili su povrijeđeni zbog toga, da mi je osobno žao”, ponudio je Bartulica nešto kao ispriku.

Na pitanje poznaje li ljude s kojima se vozio, Bartulica je krenuo zamuckivati i onda rekao: “Znam da je čovjek vlasnik restorana, toliko znam, nisam mogao znati stvari iz njegove prošlosti, niti imam običaj provjeravati to, niti bi mogao saznati to, nemam svoje pipke u dubokoj državi. Sad se zloupotrebljava jedna situacija koja je nastala spontano, ja nisam niti se prije družio s ljudima, ali sam vidio da su me imali želju odvesti na taj način i to je bila njihova namjera da mi pokažu neku čast ako hoćete”.

Nije, međutim, točno da bi mu za podatke o Ivku Mariću trebali pipci u dubokoj državi, dovoljan bi bio i Google, a s obzirom da se Marić u medijima spominjao u kontekstu suđenja pjevaču narodne glazbe Mirku Mariću, njegovom bratiću koji je ubio Stipana Ivića, vlasnika noćnog kluba Element 2017. godine. Ivko Marić je u prosincu 2016. bio teško pretučen u sačekuši u Velikoj Gorici. Polomljena mu je lubanja, a tri mjeseca kasnije zapaljen mu je i automobil ispred kuće. Sve te informacije su javne i lako dostupne svakome s pristupom internetu.

Bartulica nije želio reći tko ga je nagovorio da sjedne u taj automobil, ali je to ranije rekao Mario Radić. On je naveo kako je cijelu priču organizirao Velimir Bujanec, voditelj “Bujice” na televiziji Z1. Bujanec je i viđen u izbornom stožeru, izašao je iz stožera zajedno s Bartulicom, novinarima je dobacio da im je Ferrari “poslao Donald Trump” te se odvezao u automobilu odmah iza Ferrarija.

Da se i Radiću svidjela ta predstava s Ferrarijem, bilo je jasno gledateljima Bujice u ponedjeljak; u studiju je gostovao Radić, a video linkom ispred zagrebačke katedrale se javljao Bartulica. Sva trojica su uživala u navodnom “šamaru” koji je Bartulica Ferrarijem opalio “crvenim” medijima.

Međutim, drugi članovi DP-a ne dijele mišljenje zamjenika predsjednika stranke. Suprotno Radiću, za cijelo vrijeme trajanja afere, pa i u izbornoj noći i danu nakon toga, Penava i Stipe Mlinarić Ćipe (1, 2) , a zatim i Josip Dabro, inzistirali su da Bartulica pojasni nejasnoće iz svoje imovinske kartice. Stvorio se dojam da se u pozadini odvija frakcijska bitka za moć u stranci.

Nakon što je Index objavio detalje o kriminalnoj prošlosti društva u kojem se Bartulica našao, više ga nije mogao braniti ni Radić. 

Bartulica je sugerirao da stranka “iz ovoga može izaći čak i jača”. Teško da može biti tako; reputacijska šteta je nanesena, a međusobni odnosi članova DP-a očigledno su narušeni.

Međutim, Bartulica ne mora strahovati za svoju budućnost. Ma koliko se Penava prijetio sankcijama, on Bartulicu eventualno može izbaciti iz stranke, pod uvjetom da za to ima podršku stranačkog predsjedništva. No, Zakon o izboru zastupnika u Europski parlament je jasan. Bartulica je preferencijalno izabran i taj mu se mandat nikako ne može oduzeti. Namjere da se sam povuče za sada ne pokazuje – čak se ni ne odaziva na telefonske pozive predsjedniku stranke.

Bartulica će otići u Strasbourg, odnosno Bruxelles, a stranka koja mu je taj put omogućila stavivši ga na svoju listu iza njega ostaje ozbiljno načeta razdorima te bi se mogla raspasti na prvoj sljedećoj okuci.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.