Ocjena točnosti

Sina je na prvenstvo u nogometu 2022. vodio i premijer Andrej Plenković

Ni Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, a niti mediji nisu propitivali boravak premijerova sina u Kataru.
foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Nakon niza upita medija i građana, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa otvorilo je predmet u slučaju HDZ-ova predsjednika Sabora, Gordana Jandrokovića, vezano uz činjenicu da je ove subote na utakmicu Europskog prvenstva u nogometu u Njemačkoj (igranoj u Berlinu) između Hrvatske i Španjolske vodio svog 17-godišnjeg sina Juraja Jandrokovića.

Povjerenstvo je Faktografu objasnilo kako se tu tek treba utvrditi je li ovdje bilo kršenja odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa, ali  kako nije sporno to što je Jandrokovićev sin letio službenim vladinim zrakoplovom, već to što je uopće vođen na put. Povjerenstvo zanima tko je sinu predsjednika Sabora platio kartu za utakmicu, troškove puta te smještaj.

Nakon ove odluke Povjerenstva medijima se prijepodne obratio Gordan Jandroković. Pritom je upozorio ne neusklađene kriterije Povjerenstva u ovakvim slučajevima te se zapitao zašto Povjerenstvo za sukob interesa u istim slučajevima nije otvorilo postupak protiv drugih dužnosnika, iako su i oni vodili članove obitelji.

“Postupio sam identično onome što je bila praksa na Svjetskom prvenstvu u nogometu u Kataru 2022. (…). Na svjetsko prvenstvo u Kataru i predsjednik Vlade i predsjednik Republike pa i ja kao predsjednik Sabora išli smo u društvu sa članovima svojih obitelji. I to nije izazvalo nikakav interes Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, niti su otvorili bilo kakav postupak, niti su dali bilo kakve smjernice, niti bilo kakve naputke da to nije u redu i da treba mijenjati tu praksu. Ja sam postupio na identičan način jer takvo postupanje od povjerenstva ni od javnosti nije bilo dovedeno u pitanje. I u najavi odlaska stavio sam da uz mene ide i moj mlađi sin koji je maloljetan. Dakle, to je bilo u petak u najavi. Jučer me iznenadilo da jedan dio medija piše kao da je to nešto novo”, kazao je Jandroković te zapitao hoće li sada, nakon što je otvoren postupak protiv njega, biti otvoreni postupci i protiv drugih koji su se ponašali na identičan način.

Dosadašnja praksa

Jandroković se ovdje opravdano zapitao o dosadašnjoj praksi i Povjerenstva i šire javnosti, usporedivši svoj slučaj s onim ranijima, a s obzirom na to da se u identičnoj situaciji u vrijeme prvenstva u Kataru našao upravo premijer Andrej Plenković. Plenković je 2022. godine u grad Al Wakrah na Svjetsko prvenstvo u nogometu poveo svog sina Maria Plenkovića. Premijer je sa sinom 5. prosinca 2022. godine iz svečane lože gledao utakmicu Hrvatske i Japana. Da ide sa sinom znalo se čak i dan ranije. Na dan utakmice o razdraganom ocu i sinu koji reprezentaciju prate iz lože izvijestili su svi mediji, a da nisu pritom postavljali nikakva pitanja, niti se o tom putu izjašnjavalo Povjerenstvo.

Jandroković je u Katar putovao sa suprugom, baš kao i predsjednik Zoran Milanović koji je na utakmicu Hrvatske protiv Belgije, koja se igrala na stadionu Ahmed bin Ali u Al Rayyanu, vodio suprugu Sanju Musić Milanović.

Treba pritom napomenuti kako ponekad sam protokol računa da će se dužnosnicima na događajima pridružiti i partneri, što uglavnom nije slučaj s djecom. Međutim, put Jandrokovićeva sina ove godine jako sliči na put Plenkovićevog sina 2022.

Mediji jesu u rujnu 2014. godine propitivali podatak da je tadašnji premijer, Zoran Milanović, na službeni put u SAD vodio svog maloljetnog sina. Portalu Index tada su iz Vlade potvrdili da premijer osobno snosi troškove puta. Povjerenstvo nije problematiziralo tu situaciju.

Povjerenstvo je 2021. godine objavilo kako neće pokrenuti postupak protiv Milanovića zbog njegovog puta u Albaniju, sada u svojstvu predsjednika države, ali to je bilo u sklopu odustajanja od postupaka koji su se vodili zbog kršenja načela, a koja su Povjerenstvu krenula padati na Upravnom sudu. Na put u Albaniju Milanović je poveo i suprugu i sina, ali naglasak je bio na pitanju je li taj posjet imao privatan ili službeni karakter, a ne na članovima obitelji koji su se tom prilikom Milanoviću pridružili.

“Moguće je da se postupci otvore i protiv drugih”

Jandroković je u uvodnom dijelu konferencije rekao kako su išli na poziv UEFA-e i kako je bilo prostora za osam osoba. Sve troškove koji su uslijedili zbog boravka sina je, kaže sam platio. “Troškove noćenja za sina sam platio sam. Dakle, meni pripada soba u kojoj smo bili, razliku, nadoknadu za korištenje sina, doručak i.. ne znam, onaj fee, sam ja platio sam. Imam račun kod sebe”, izjavio je.

Glasnogovornica Povjerenstva, Mia Jurinić, Faktografu je pojasnila kako će se u procesu utvrđivanja svih okolnosti prikupiti dokumentacija kako bi se utvrdilo da se nije radilo o nedopuštenom daru i da je Jandroković doista sam podmirio troškove. Kazala nam je da će, ako tomu ne bude tako te se ovime postavi praksa, možda i otvoriti predmete i protiv drugih dužnosnika na tom istom putovanju, a koji su vodili članove obitelji. Dodala je i kako će možda biti potrebno da nadopune “Smjernice o pokrivanju troškova puta, smještaja i ulaznica dužnosnicima”, koje su objavili 2018. godine uoči Svjetskog prvenstva u nogometu u Ruskoj Federaciji.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.