Razotkriveno

Snimka nastala u igri FIFA 22 nije dokaz da je francuski nogometaš Kylian Mbappe mason

Hrvatski korisnik Facebooka povezao je francuskog napadača s tajnim društvom na temelju snimke koja je nastala u popularnoj video igrici.
Foto: OZAN KOSE / AFP

Masončić“, stoji u statusu objavljenom 17. lipnja (arhivirano ovdje) na hrvatskom Facebook profilu Iznenada – Novonormalno uz dvije fotografije francuske nogometne zvijezde Kyliana Mbappea.

S poznatim tajnim društvom autor toga profila povezao je francusku zvijezdu na temelju njegove izjave o rastu ekstremne desnice u Francuskoj te proslavi gola.

Prva fotografija pokazuje snimku zaslona s Facebook profila Večernjeg lista u kojoj je u status stavljena izjava Mbappea: “Želim biti ponosan što predstavljam Francusku, ne želim predstavljati zemlju koja ne odgovara mojim vrijednostima”. U status je umetnut link na vijest Večernjeg lista s naslovom: “Francuski nogometaš oglasio se o situaciji u zemlji: ‘Ovo što se događa je neviđeno…”. Cijeli naslov vijesti objavljene 17. lipnja na Večernjem listu (arhivirano ovdje) je: “Francuski nogometaš oglasio se o situaciji u zemlji: ‘Ovo što se događa je neviđeno, ekstremisti kucaju na vrata.'”

U vijesti se navodi kako se Mbappe našao u središtu političkih previranja uoči prve utakmice Francuske na Europskom nogometnom prvenstvu u Njemačkoj. Francuska je 17. lipnja na toj utakmici pobijedila Austriju 1-0. Europskom nogometnom prvenstvu prethodili su izbori za Europski parlament koji su, u domovini Kyliana Mbappea, doveli do rasta ekstremne desnice, odnosno stranke Marine Le Pen Nacionalno okupljanje, nakon čega je francuski predsjednik Emmanuel Macron raspustio Nacionalnu skupštinu i sazvao prijevremene izbore za 30. lipnja, s drugim krugom 7. srpnja.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Mbappe pozvao Francuze da ne glasaju za ekstremiste

Mpabbe se na konferenciji za novinare uoči utakmice osvrnuo i na političku situaciju u Francuskoj. “Znamo da je ovo vrlo važan trenutak u povijesti naše države. Zato se želim obratiti Francuzima, a posebno mladima. Mislim da smo mi generacija koja može napraviti razliku. Vidimo da su ekstremisti blizu dobivanju vlasti”, kazao je i dodao da je on protiv ekstremista i ideja koje stvaraju podjele.

“Želim 7. srpnja biti ponosan što nosim taj dres. Ne želim predstavljati državu koja ne predstavlja moje vrijednosti, koja ne predstavlja naše vrijednosti jer mislim da smo ovdje svi zajedno”, kazao je Mbappe u izjavi u kojoj je posebno pozvao mlade da izađu na izbore. Francuska nogometna zvijezda nije navela koga smatra ekstremistima, no to se jasno može zaključiti jer je odgovarao na pitanje o izjavi svog suigrača Marcusa Thurama koji je u nedavnom intervju jasno kazao da želi da Nacionalno okupljanje ne dođe na vlast.

Teško je pronaći poveznicu između ove izjave i navodnog njegova članstva u masoneriji ili slobodnom zidarstvu, osim ako se ne pretpostavi da su masoni protiv ekstremnih političkih opcija.

Snimka slavlja gola je iz video igrice

U statusu se nalazi i druga fotografija koja prikazuje Mbappea kako slavi gol stavljajući dlan na lijevo oko. Ispod te fotografije na engleskom jeziku piše da Mbappe slavi gol “s jednim okom”. Vjerojatno se poveznica s masonerijom u statusu odnosi na ovu fotografiju, odnosno da je autora statusa takva proslava gola podsjetila na jedan od simbola masona – Svevidećeg oka ili Oka providnosti.

Takva bi poveznica čak i mogla razbuktati maštu o mogućem Mbappeovom pripadanju tajnom društvu, iako ne bi bila nikakav dokaz tog članstva – da je francuski nogometaš zaista tako i proslavio gol. No, nije riječ o snimci stvarnog slavlja gola francuskog napadača. Ta snimka objavljena je u listopadu 2021., znači prije više od dvije godine, na gamerskom YouTube profilu HDR Gaming. U opisu snimke stoji da je ta proslava gola virtualnog Kyliana Mbappe nastala u najpopularnijoj nogometnoj simulaciji Fifa i to u verziji igre iz 2022. godine. Uz snimku je otkriveno i da je autor igru igrao preko PlayStationa 5.

Zaključno, snimka nastala u igri FIFA 22 nije dokaz da je francuski nogometaš Kylian Mbappe član tajnog društva slobodnih zidara ili masona kao što to nije niti izjava u kojoj je Francuze pozvao da ne glasaju za ekstremne političke opcije.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.