Pod povećalom

Vlada i ministarstva imaju čak 36 posebnih savjetnika. Istražili smo tko su oni i koliko ih plaćamo

Među njima su bivši saborski zastupnici, ministri, državni tajnici, novinari, ali i generali.
Foto Hina/ Dario GRZELJ/ dag

Sredinom lipnja Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije zaposlilo je još jednu osobu koja će savjetovati HDZ-ova ministra Šimu Erlića. Oglas za imenovanje posebnog savjetnika u Kabinetu ministra objavljen je 22. svibnja. Prema Odluci o imenovanju za tu poziciju, koja nosi plaću od 2 557 eura bruto, odabrana je diplomirana politologinja Ane Radović. S radom je započela 1. srpnja. Inače Odluka o imenovanju nije dostupna na internetskoj stranici Ministarstva, već smo je morali tražiti upitom. Naime, Zakonom o sustavu državne uprave, prema čijem članku 47. stavku 3. je dotična zaposlena, nije utvrđena obveza takve objave na mrežnim stranicama ministarstava.

Riječ je o istoj osobi koju je ministar na poziciju posebne savjetnice zaposlio i lani, konkretnije 8. rujna. Da je natječaj za to radno mjesto raspisan, u kolovozu je izvještavao portal Telegram.hr. Prema Odluci o imenovanju Radović je tada primljena jer je također ocijenjena najboljom nakon razgovora u Ministarstvu.

Budući da posebni savjetnik u Kabinetu ministra odlazi s te pozicije kada ministru istekne mandat, Ane Radović je dolaskom izbora ove godine ostala bez tog angažmana. Ali ministar Erlić je, nakon što je HDZ ponovno dobio izbore, ostao na svojoj poziciji te je odlučio da mu i dalje treba posebni savjetnik. Radović je, pak, još jednom prošla javni natječaj, odnosno ponovno je bila najbolji kandidat. Prema njenom LinkedIn profilu, završila je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Petnaest godina je radila u Val grupi koja se bavi odnosima s javnošću, a onda je lani u travnju otvorila obrt za poslovno savjetovanje i komunikacijski menadžment IMPAKT.

Kako su nam odgovorili iz Ministarstva, uz Radović kao posebnu savjetnicu, ministra Erlića savjetuju i Anđela Tadić, Lucija Pešorda, Luka Novosel, Ivan Bednjanić Bunić te Biljana Kovač. Za razliku od Radović, ova petorka je zaposlena na neodređeno vrijeme, budući da dolaze iz redova državnih službenika. Ali to nije sve: ministra savjetuju i tri posebna savjetnika koji su imenovani na temelju članka 23. Zakona o Vladi. To su Zvonimir SavićEmir Grbić te Nataša Drvenkar. Savić mjesečno dobiva naknadu od 1 200 eura neto, dok Grbić i Drvenkar dobivaju 800 eura.

Lani je kao vanjski posebni savjetnik, za naknadu od 800 eura, na tom popisu bio i bivši HDZ-ov župan Božo Galić. On je na čelu Vukovarsko-srijemske županije bio punih 16 godina, a poznat je po zapošljavanju rodbine. Iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije izbjegli su nam odgovoriti zašto on od ove godine više nije potreban kao savjetnik.

Ministra Erlića savjetuje čak devet ljudi /foto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abufoto HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Ukupno (zasad) 36 posebnih savjetnika

Budući da ministra Erlića tako savjetuje čak devet savjetnika zanimalo nas je kakvo je stanje napučenosti sa savjetnicima i po ostalim ministarstvima, ali i u Vladi.

Za početak smo se odlučili koncentrirati isključivo na posebne savjetnike. Njih se, dakle, može zaposliti na temelju dvaju zakona – onog o Vladi i onog o državnoj upravi. Oba zakona propisuju da ti posebni savjetnici odlaze s prestankom mandata predsjednika Vlade, odnosno ministra. No postoje i znatne razlike. Dok posebni savjetnici imenovani prema Zakonu o Vladi mogu, ali  i ne moraju, primati mjesečnu naknadu (čiji najviši iznos nije propisan) te se za njihov angažman ne raspisuje javni natječaj, oni angažirani na temelju Zakona o sustavu državne uprave zapošljavaju se putem javnog natječaja te imaju jasno definiranu osnovicu i koeficijent – dakle dobivaju plaću, a ne naknadu. Pritom im se čak odlaskom s te pozicije jamči povratak na prijašnje radno mjesto ako su na njemu bilo zaposleni na neodređeno vrijeme.

Prema odgovorima na naše upite, u Vladi i ministarstvima je, na temelju oba zakona, zaposleno čak 36 posebnih savjetnika. Prema Zakonu o Vladi angažirano ih je 34, a dvije posebne savjetnice su zaposlene prema Zakonu o sustavu državne uprave.

Za ove prve mjesečno se iz proračuna sveukupno izdvaja 31 875 eura mjesečno. Riječ je o neto zbroju svih njihovih naknada.

Među onima angažiranim prema Zakona o vladi najvišu naknadu, u iznosu od 1 300 eura neto dobiva Petar Džaja – profesor na Veterinarskom fakultetu. On je posebni savjetnik u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te ministra Josipa Dabru (Domovinski pokret) savjetuje oko razvoja stočarske proizvodnje i povećanja stočarskog fonda i sustava sljedivosti i kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te pomaže pri izradi Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Najnižu naknadu od 530 eura neto dobiva posebna savjetnica HDZ-ova ministra zdravstva Vilija Beroša za djelatnost sestrinstva Snježana Krpeta, inače djelatnica KBC Sestre Milosrdnice u Zagrebu.

Valja istaknuti i kako petero posebnih savjetnika angažiranih preko Zakona o Vladi savjetuje bez primanja ikakve naknade. To su general Mladen Markač (savjetnik u Ministarstvu unutarnjih poslova), Anka Jurišić-Kvesić (savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu), Ivica Poljičak (savjetnik ministrice kulture za područje arhivske, knjižnične i muzejske djelatnosti), Zvonko Kusić (savjetnik za društvena pitanja pri Vladi) te Mate Granić (savjetnik za vanjsku politiku pri Vladi).

Samo tri ministarstva nemaju posebne savjetnike. To su Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, Ministarstvo demografije te Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Najveći broj posebnih savjetnika, njih čak šestero, ima Ured predsjednika Vlade. Tu je zanimljivo primijetiti kako je Zakonom o sustavu državne uprave, člankom 47. stavkom 10., propisano da se u Uredu predsjednika Vlade i Uredu predsjednika Hrvatskog sabora na radno mjesto posebnog savjetnika, sukladno tom zakonu, mogu imenovati do četiri izvršitelja te dva izvršitelja za radno mjesto administrativnog asistenta. Kada smo Ministarstvo pravosuđa, uprave i digitalne transformacije pitali zašto onda premijerov ured ima šest zaposlenih posebnih savjetnika odgovorili su nam da je riječ o radnim mjestima koji se popunjavaju na temelju oglasa, a navedene osobe nisu državni službenici već su zaposleni sukladno odredbama Zakona o Vladi – koji ne propisuje ta ograničenja. To u praksi znači da u slučaju da po Zakonu o sastavu državne uprave zaposle četiri posebna savjetnika, svejedno i dalje imaju mogućnost da putem drugog zakona angažiraju njih još nekoliko i tako zaobiđu kvotu.

Erlić i Medved zaposlili posebne savjetnike na temelju obaju zakona

Dvije savjetnice zaposlene prema Zakonu o sastavu državne uprave su, već ranije spomenuta, Ane Radović u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te Spomenka Ljubić Grbavac u Ministarstvu hrvatskih branitelja. Obje dobivaju plaću od 2 557 eura bruto. Naime, bruto plaću za navedeno radno mjesto čini umnožak koeficijenta 2,70 i osnovice koja se primjenjuje na obračun plaće državnih službenika, a koja trenutačno iznosi 947,18 eura bruto.

Ljubić Grbavac u Ministarstvu hrvatskih branitelja zaposlena je na temelju oglasa iz lipnja ove godine. Prije toga je od rujna 2014. godine radila u Gradu Zagrebu na radnom mjestu koje u sebi sadržava čak 21 riječ: viša stručna savjetnica za informiranje i medije u Službi za informiranje i medije Sektora za informiranje i komunikaciju u Uredu gradonačelnika. Iz Grada su nam odgovorili da je njena služba tamo, “sporazumno i na njen zahtjev”, prestala 6. kolovoza budući da je imenovana posebnom savjetnicom u Kabinetu ministra hrvatskih branitelja.

Prema njenom LinkedIn profilu dotična je diplomirala novinarstvo na Sveučilištu u Zagrebu. Njen je otac bivši zastupnik HDZ-a u Saboru Božo Ljubić. Između 1994. i 1996. bio je i ministar zdravstva Republike BiH, a od 1996. do 2000. ministar zdravstva Federacije BiH. Osnivač je HDZ-a 1990 i njegov predsjednik između 2006. i 2013. Do objave ovog teksta iz Ministarstva hrvatskih branitelja nisu nam odgovorili oko čega točno Ljubić Grbavac savjetuje HDZ-ova ministra Tomu Medveda.

Iva Puljić-Šego više nije posebna savjetnica – sada će biti glasnogovornica / foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U ovoj je kategoriji donedavno bila i bivša novinarka Iva Puljić-Šego. Nju je HDZ-ov ministar obrane Ivan Anušić zaposlio u siječnju ove godine. Kako nam iz tog ministarstva nisu odgovarali na upite nazvali smo osobno Puljić-Šego koja nam je otkrila kako više nije posebna savjetnica već je sada zaposlena na neodređeno vrijeme kao državna službenica. U državnu službu je primljena 6. kolovoza preko javnog natječaja iz svibnja i to na poziciju s 25 riječi u nazivu – točnije: voditelja odjela u Upravi za materijalne resurse, Sektoru za potporu, usluge i kontrolu kvalitete, Službi za potporu, promet i usluge, Odjelu općih poslova i evidencije. Puljić-Šego nam je potvrdila da na tom mjestu ipak neće ostati još dugo te da uskoro preuzima funkciju glasnogovornice ministra Anušića.

Od Franje Tuđmana do Andreja Plenkovića

Među posebnim savjetnicima nalazi se niz zanimljivih osoba s osebujnom prošlošću. Od “stare garde” provjerenih kadrova HDZ-a, uz Matu Granića, valja spomenuti i Tomislava Družaka koji je posebni savjetnik ministru Tončiju Glavini u Ministarstvu turizma i sporta, a za što mjesečno dobiva 1 200 eura naknade.

Uz to što je bio dragovoljac Domovinskog rata te je i brigadni general u miru, ovaj diplomirani ekonomist je stigao biti i dopredsjednik Hrvatskog veslačkog saveza i član Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora, predsjednik Hrvatskog akademskog vaterpolo kluba Mladost, dopredsjednik Zagrebačkog športskog saveza, dopredsjednik Zagrebačkog nogometnog saveza te direktor HAVK Mladost. Bio je i glavni tajnik Hrvatskog autokluba, a s te pozicije je smijenjen 2010. godine jer je u ime te organizacije sklapao poslove čija je vrijednost bila veća od 200 000 kuna – iako to nije smio. Javnosti je poznat i iz svog djelovanja 90-ih godina prošlog stoljeća kada je bio pomoćnik ministra u Ministarstvu unutarnjih poslova, ravnatelj Hrvatske izvještajne službe (preteće Sigurnosno-obavještajne agencije) te predsjednik Hrvatskog fonda za privatizaciju. Družaka je kasnije Državno odvjetništvo optužilo da je u to vrijeme Fond oštetio za dva milijuna kuna sklapanjem četiri ugovora s Hrvatskim informativnim centrom (HIC). Prema optužnici, HIC je trebao emitirati niz promidžbenih emisija o pretvorbi i privatizaciji na satelitskom programu za područje Sjeverne Amerike, ali ti promidžbeni materijali HIC-u nikad nisu dostavljeni niti su emitirani.

Družak, koji je inače i  član gradskog odbora u gradskoj organizaciji HDZ-a u Zagrebu je za vrijeme gradonačelničkog mandata Milana Bandića bio i zaposlen u zagrebačkom Holdingu. Od 2016. do 2020. godine tamo je bio voditelj ustanove “Vladimir Nazor”. Mediji su 2020. godine otkrili da su u Holdingu istovremeno s njim radili i njegova supruga i kćer. On je na to izjavio kako mu je supruga kao računovotkinja u Ustanovi za upravljanje sportskim objektima tamo radila još od 90-ih, a da mu je kći (inače zaposlena baš u ustanovi koju je vodio – “Vladimir Nazor”) primljena na javnom natječaju u kojem on nikako nije sudjelovao. “Ona je dijete branitelja, pa je tu dobila dodatne bodove, išla je i na testiranje te je između nekoliko kandidata najbolje ispunjavala uvjete”, rekao je tada Družak. Potom je izjavio i kako je posao voditelja ustanove dobio “u okviru koalicijskog dogovora između Bandića i HDZ-a”.

Družak je nakon epizode u Holdingu početkom 2020. godine nagrađen mjestom državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za šport gdje je naslijedio Janicu Kostelić. Već u rujnu iste godine postao je državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta. S te pozicije je komentirao huliganske nerede u Grčkoj i pritom odgovornost prebacio na grčke sigurnosne službe. Poznat je i po tome da je bio u odabranom društvu ljudi cijepljenih prije ostalih za vrijeme pandemije koronavirusa. Družak je nedavno s predsjednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem službenim zrakoplovom išao na utakmicu Hrvatske i Španjolske na Europsko prvenstvo u nogometu. Jandroković je tada vodio i svog sina, a zbog čega je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa za taj slučaj otvorilo predmet. Doslovno mjesec dana kasnije premijer Andrej Plenković ga je razriješio s funkcije državnog tajnika. No Družak nije dugo ostao bez angažmana i izvan vidokruga ministra Glavine jer ga sada savjetuje. Kraj funkcije mu jednostavno piše “sport”. On je jedini posebni savjetnik u Ministarstvu turizma i sporta. Inače, nakon Faktografova otkrića o mogućem sukobu interesa ministra Glavine, Povjerenstvo je otvorilo i predmet protiv njega.

Bivši saborski zastupnici, ministri, novinari, generali…

Jedan od dva posebna savjetnika ministra prometa, mora i infrastrukture Olega Butkovića je Damir Sesvečan. Za doista opširno naveden popis dužnosti, uglavnom pravne prirode, prima mjesečnu naknadu od 750 eura. Riječ je o pravniku iz Vrbovca i dugogodišnjem članu HDZ-a. Trenutačno je član Odbora za Statut, Poslovnik i propise Županijske skupštine Zagrebačke županije, predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a te glavni pravni savjetnik u Glavnom tajništvu HDZ-a. Obnašao je dužnost tajnika u Hrvatskom saboru, saborskog zastupnika, člana Odbora za zakonodavstvo i Odbora za pravosuđe Sabora, člana Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav, a bio je i bivši šef saborskog Mandatno – imunitetnog povjerenstva. Internet pamti i da je bio zamjenik Milijana Brkića dok je ovaj bio glavni tajnik HDZ-a te da je bio i bivši opunomoćenik HDZ-a prilikom istrage u slučaju Fimi medije. Večernji list je 2011. godine pisao kako je u HDZ-u bio zamjenik i Ivanu Jarnjaku (taj bivši glavni tajnik HDZ-a je na suđenju bivšem HDZ-ovom premijeru Ivi Sanaderu izjavio da je znao za stranački crni fond i da se u Carini “broje penezi”) i Branku Bačiću (sadašnjem ministru graditeljstva) te da su svi ugovori koje je stranka za to vrijeme potpisivala “prošli kroz njegove ruke”.

Na lokalnoj razini bio je tajnik Gradskog vijeća Vrbovca, zamjenik gradonačelnika Grada Vrbovca, podžupan Županije zagrebačke, potpredsjednik Županijske skupštine Županije zagrebačke, ali i član nadzornih odbora u tvrtkama Vodoprivreda Lonja-Zelina i Gradip. Zabilježio je i funkciju predsjednika nadzornog odbora PIK-a Vrbovec 2005. godine.

Damir Sesvečan – savjetnik ministra Olega Butkovića / foto HINA/ Tomislav Pavlek/ tp

Još jedan vjerni HDZ-ovac u redovima posebnih savjetnika je i Srećko Prusina koji ministra Marina Piletića u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike savjetuje po pitanju socijalne skrbi za naknadu od 800 eura mjesečno. Prusina je nasljednik Ivića Pašalića na čelu Zaklade hrvatskog državnog zavjeta koju je 1996. osnovao HDZ. Četiri oka vide bolje od dva pa je Piletiću, također za socijalnu skrb, savjetnica i bivša HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica nekadašnjeg Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić. I ona dobiva 800 eura naknade. Njen mandat je ostao zapamćen po izjavi “to vam je tako u braku” koju je dala kao komentar na povlačenje optužbi za zlostavljanje od strane tadašnje supruge tadašnjeg HDZ-ova župana Požeško-slavonske županije Alojza Tomaševića, Mare Tomašević. Kasnije je tvrdila da je ta izjava izvučena iz konteksta.

Uz ranije spomenutog generala Markača tu je i general i bivši ministar obrane i potpredsjednik Vlade Damir Krstičević, poznat po nizu afera u kojima se našao. Ostavku je podnio 2020. godine nakon pada vojnoga školskog aviona kod Zadra. On je savjetnik za poslove obrane pri Vladi. Za to mjesečno dobiva naknadu od 1 194,51 eura.

Angažman savjetnika pri Ministarstvu vanjskih poslova, i to za “izradu analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga službe vanjskih poslova”, dobila je pak Ermina Lekaj Prljaskaj. Ona je bivša nezavisna saborska zastupnica i bivša predstavnica albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru. Povijest će ju pamtiti kao blisku Bandiću budući da je bila u njegovom klubu u Saboru, a Državna revizija je u njen životopis dodala dodatnu zanimljivu crticu. Naime, otkrili su da je novcem poreznih obveznika popravila svoj auto. Pojašnjavajući što se dogodilo, Lekaj Prljaskaj je kazala da je za sve kriv njen računovođa koji je “sve učinio na svoju ruku” i kojeg je u međuvremenu otpustila.

Od zvučnijih imena u svojstvu posebnih savjetnika treba izdvojiti i bivšeg analitičara SOA-e, POA-e i MUP-a, Roberta Kopala koji je posebni savjetnik u Vladi za nacionalnu sigurnost, a za što prima mjesečnu naknadu od 1 195,15 eura mjesečno. On je i bivši HDZ-ov glavni analitičar, poznat po spominjanju teorije o “crnom labudu” kao razlogu neuspjeha stranke na pretprošlim europskim izborima. Skraćeno, “crni labud” je nepredvidljiv događaj, s ozbiljnim posljedicama za kojeg se kasnije obično može smisliti objašnjenje koje ga čini predvidljivijim i manje nasumičnim.

Vučković povukla svoj kadar u novo ministarstvo

Posebne savjetnike ima i novoosnovano Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije koje vodi HDZ-ova Marija Vučković, bivša ministrica poljoprivrede. Faktograf je zanimalo zašto je jedna od njih dvoje Lucija Boko, angažirana oko obavljanja poslova savjetovanja vezano uz odnose s javnošću i medije. Naime, to ministarstvo ima Službu za odnose s javnošću i protokol. Odgovorili su nam kako je u toj službi trenutno raspoređena jedna osoba “i to na poslovima protokola”, pa stoga “gospođa Boko u suradnji s glasnogovornicom obavlja i tekuće poslove iz područja odnosa s javnošću”.

Kako smo pretragom njenog imena na internetu pronašli niz isplata Luciji Boko za “intelektualne i osobne usluge” od ove godine u mjesečnim iznosima od 1 647 eura (ne piše bruto ili neto), i to iz bivšeg ministarstva ministrice Vučković, zanimalo nas je i što je dotična tamo radila. Odgovorili su nam kako je Boko u Ministarstvu poljoprivrede surađivala na poslovima u području odnosa s javnošću: pripreme odgovora na upite predstavnika medija i sektorskih dionika, suradnja na medijskim objavama na društvenim mrežama i web stranici, uz ostale komunikacijske aktivnosti. “Ujedno, prikupljala je, obrađivala i analizirala dostupne materijale iz medija i drugih tijela relevantne za djelokrug ministarstva te sudjelovala u organizaciji i moderiranju dodjela ugovora, izradi prezentacija strateških dokumenata i akcijskih planova”, tvrde iz Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije.

Dodali su i kako Boko radi slične poslove i u novom ministarstvu “pri čemu kao posebna savjetnica dodatno priprema komunikacijsku strategiju za nove financijske instrumente i fondove u svrhu prilagodbe  klimatskim promjenama”. Iz Ministarstva su nam odgovorili da Boko dobiva 1 200 eura naknade iako u obrascu piše 1 190. Možda je ministarstvu potreban još jedan savjetnik za odnose s javnošću…

Ministrica Vučkovića ima dvoje savjetnika / foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ mvfoto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ mv

Nakon što je bila na HDZ-ovoj listi za dijasporu na izborima ove godine (pri čemu je osvojila 470 glasova), u Ministarstvu hrvatskih branitelja angažirana je socijalna radnica Rajka Mikulić.

Ovako se Mikulić opisala u intervjuu za Herc.info: “Temeljna odrednica mog identiteta je i pripadnost hrvatskom narodu, obilježena već samom činjenicom rođenja u imotsko-hercegovačkom podneblju, najčistijoj esenciji istoga”. Mikulić je ministar Medved angažirao na poslovima “koordinacije aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja između Ministarstva i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Mostaru te koordinacija aktivnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i udruga pripadnika Hrvatskog vijeća obrane”. Za to dobiva 1 200 eura mjesečno. Njen brat Velimir Đerek ubijen je braneći Vukovar kao dragovoljac. Mikulić je na svom Facebook profilu često na fotografijama u društvu s biotehnologinjom i HDZ-ovkom Marijom Zdilar – o čijem smo zanimljivom radnom putu od Ministarstva hrvatskih branitelja do Državnog zavoda za statistiku nedavno pisali.

Posebni savjetnici izuzeti iz nadležnosti Povjerenstva

Organizacija civilnog društva GONG 29. siječnja ove godine objavila je članak čija tema su bili upravo posebni savjetnici u ministarstvima. Pritom su naglasili kako je zabrinjavajuće da oni na tim utjecajnim funkcijama ne podliježu primjeni propisa o sprječavanju sukoba interesa, odnosno ne nadzire ih Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. GONG je tada ustanovio i da su ministarstva imala ukupno 31 posebnog savjetnika i savjetnicu imenovanih prema Zakonu o Vladi. Faktografova analiza pokazuje da je njihov broj u međuvremenu, uz novu/staru Vladu, narastao na 35.

Telegramova Sanja Modrić lani je u svom komentaru na temu posebnih savjetnika citirala Vedrana Đulabića, redovitog profesora na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koji smatra da je riječ o posebno problematičnoj kategoriji političkih imenovanja jer se njihov stvarni utjecaj proteže daleko izvan zakonskih granica. “Premda politički savjetnici nisu državni službenici, oni nerijetko, funkcioniraju kao nadređena instanca zaposlenicima i državnim službenicima, daju im upute za rad i time se pozicioniraju kao dodatna rukovodeća razina u tijelima državne uprave, koja svoj utjecaj crpi iz političkog zaposlenja u kabinetu ministra. To nije u skladu ni sa zakonskim uređenjem njihovog položaja, a niti sustava državne uprave”, izjavio je tada Đulabić.

Da je profesor u pravu kada upozorava na nedostatak kvalitetnog nadzora posebnih savjetnika najbolje svjedoči prošlogodišnja afera “Mreža”. Tjednik Nacional tada je objavio snimke koje su otkrile na koji je način tadašnji posebni savjetnik tadašnjeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, Jurica Lovrinčević s novinarom dogovarao medijski paket oglašavanja. Lovrinčević je prvo smijenjen, a potom je optužen zbog trgovine utjecajem. Ceh je platio i Filipović koji je morao otići s pozicije ministra. No, za sada, on nije obuhvaćen optužnicom. Faktograf je pak izvještavao kako je afera izašla na vidjelo zbog sukoba u Pevexu.

Budući da ne postoji jedinstven registar svih angažiranih posebnih savjetnika (i po Zakonu o Vladi i po Zakonu o sustavu državne uprave) – Faktograf u nastavku donosi njihov popis.

POPIS POSEBNIH SAVJETNIKA IMENOVANIH PREMA ZAKONU O VLADI ZAJEDNO S NJIHOVIM ZADUŽENJIMA I IZNOSIMA NAKNADA:

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva

Petar Džaja  – poslovi savjetovanja vezano za razvoj stočarske proizvodnje i povećanje stočarskog fonda, sustav sljedivosti i kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda te poslove iz područja veterinarstva i sigurnosti hrane, te vezano uz izradu Nacrta prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o veterinarstvu – naknada: 1 300 eura

Ministarstvo turizma i sporta

Tomislav Družaksport – naknada: 1 200 eura

Ministarstvo gospodarstva

Tomislav Gelo – izrada strateških razvojnih planova i analiza, priprema prijedloga pojedinih projekata iz područja gospodarstva – naknada: 1 000 eura

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Damir Sesvečan – savjetovanje ministra o zakonskim prijedlozima i inicijativama iz djelokruga rada Ministarstva kao i ustanova i trgovačkih društava iz nadležnosti Ministarstva, davanje pravnih mišljenja i tumačenja o pojedinim pitanjima iz nadležnosti Ministarstva, prema potrebi praćenje izvršenja preuzetih ugovornih obveza trgovačkih društava i ustanova iz nadležnosti Ministarstva, analiza i praćenje donošenje akata o unutarnjem ustrojstvu trgovačkih društava i ustanova iz nadležnosti Ministarstva te praćenje dinamike donošenja njihovih godišnjih planova i programa te savjetovanje ministra i o drugim pitanjima iz djelokruga rada Ministarstva – naknada: 750 eura

Đuro Lubura – savjetovanje ministra vezano za elektroničke komunikacije, digitalizaciju i nove tehnologije, obavljanje poslova utvrđivanja stanja, sudjelovanja u izradi razvojnih planova i usklađivanja provedbe projekata vezano za elektroničke komunikacije, digitalizaciju te primjenu novih tehnologija u odnosu na propisane ovlasti Ministarstva – naknada: 1 000 eura

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike

Ante Vučić – mirovinski sustav – naknada: 800 eura

Srećko Prusina – socijalna skrb – naknada: 800 eura

Nada Murganić – socijalna politika – naknada: 800 eura

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine

Dominik Skokandić – poslovi savjetovanja vezano uz obnovu zgrada oštećenih potresom – naknada: 1 200 eura

Ministarstvo zdravstva

Snježana Krpeta – posebna savjetnica ministra zdravstva za djelatnost sestrinstva – naknada: 530 eura

Anka Jurišić-Kvesić – posebna savjetnica ministra zdravstva za dentalnu medicinu – bez naknade

Ministarstvo unutarnjih poslova

Mladen Markač – pojedini poslovi iz djelokruga rada Ministarstva unutarnjih poslova – bez naknade

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vanda Babić Galić – poslovi koji se odnose na izradu analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga službe vanjskih poslova – naknada: 1 200 eura

Ermina Lekaj Prljaskaj – poslovi koji se odnose na izradu analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga službe vanjskih poslova – naknada: 1 200 eura

Domagoj Knežević – poslovi koji se odnose na izradu analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga službe vanjskih poslova – naknada: 1 200 eura

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Rajka Mikulić – poslovi koordinacije aktivnosti iz nadležnosti Ministarstva hrvatskih branitelja između Ministarstva i Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine u Mostaru te koordinacija aktivnosti između Ministarstva hrvatskih branitelja i udruga pripadnika Hrvatskog vijeća obrane – naknada: 1 200 eura

Ministarstvo zaštite okoliša i zelene tranzicije

Lucija Boko – poslovi savjetovanja vezano uz odnose s javnošću i medije – naknada: 1 190 eura

Mile Horvat – poslovi savjetovanja vezano uz područje procjene utjecaja na okoliš i održivo gospodarenje otpadom – naknada: 1 200 eura

Ministarstvo financija

Dario Runtić – poslovi savjetovanja u vezi sa sustavom financiranja jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave – naknada: 664 eura

Carlos E Pinerua – poslovi savjetovanja u vezi s razvojem financijskog sustava – naknada: 664 eura

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

Zvonimir Savić – obavljanje poslova savjetovanja vezanih uz izradu strateških razvojnih planova, strateško planiranje te koordinaciju fondova EU; poslovi savjetovanja vezani uz reviziju/uspostavu sustava upravljanja fondovima EU; poslovi savjetovanja vezani uz izradu ekonomsko-analitičkih podloga na nacionalnoj i regionalnoj razini – naknada: 1 200 eura

Emir Grbić – poslovi savjetovanja vezanih uz izradu strateških razvojnih planova i analiza, strateškog planiranja te koordinaciju pojedinih pitanja stalne ili povremene prirode od značaja za rad Ministarstva – naknada: 800 eura

Nataša Drvenkar – poslovi savjetovanja vezani uz politike i programe regionalnoga razvoja – naknada: 800 eura

Ministarstvo kulture i medija

Ivica Poljičak – savjetnik za područje arhivske, knjižnične i muzejske djelatnosti – bez naknade

Romana Matanovac Vučković – savjetnica za područja razvoja kulture i umjetnosti, audiovizualnih djelatnosti, medijskog zakonodavstva i medijske strategije, te europskih poslova – naknada: 1000 eura

Dubravka Đurić Nemec – savjetnica za područje razvoja kulture i umjetnosti u svrhu praćenja kulturnih politika, praksi i produkcije u svim područjima kulturnog i umjetničkog izražavanja i koordiniranje posebnih projekata i događanja iz djelokruga Ministarstva – naknada: 1000 eura

Ministarstvo obrane

Ivica Ušljebarka – poslovi koji se odnose na izrade analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga obrambenog resora – 1.061,78 eura

Željko Živanović – poslovi koji se odnose na izrade analiza, davanja savjeta i mišljenja na pojedina pitanja iz djelokruga obrambenog resora – 1.061,78 eura

Vlada Republike Hrvatske

Ivana Vukov – savjetnica za unapređenje javnih politika – naknada: 1 194,51 eura

Robert Kopal – savjetnik za nacionalnu sigurnost – naknada: 1 194,51 eura

Zvonimir Savić – savjetnik za ekonomska pitanja – bez naknade

Zvonko Kusić – savjetnik za društvena pitanja – bez naknade

Damir Krstičević – savjetnik za poslove obrane – naknada 1 194,51 eura

Mate Granić – savjetnik za vanjsku politiku – bez naknade

Sara Lustig – savjetnica za pitanja Holokausta, suzbijanje antisemitizma i odnose sa židovskim zajednicama – naknada: 1 061,78 eura

POPIS POSEBNIH SAVJETNIKA IMENOVANIH PREMA ZAKONU O DRŽAVNOJ UPRAVI ZAJEDNO S BRUTO IZNOSIMA PLAĆA:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU

Ane Radović – bruto plaća: 2 557 eura

Ministarstvo hrvatskih branitelja

Spomenka Ljubić Grbavac – bruto plaća: 2 557 eura

Nadopuna: Iz Ministarstva hrvatskih branitelja naknadno su nam poslali odgovor kako se opis poslova Spomenke Ljubić Grbavac odnosi na suradnju s medijima i savjetovanje. Tvrde kako im se prilikom slanja odgovora na naš upit potkrala “nenamjerna pogreška” pa on nije stigao do trenutka objave teksta.

Ispravak: U originalnom tekstu potkrala se pogreška – naveli smo da je posebnih savjetnika 37, a ne kao što je ispravno, 36. Do toga je došlo jer smo Zvonimira Savića, koji savjetuje i Vladu i ministra Šimu Erlića. računali dva puta.

Tekst je naknadno mijenjan i u dijelu koji se odnosi na Juricu Lovrinčevića. U originalnom tekstu je stajalo kako je u aferi “Mreža” Lovrinčević tražio “da se polovica iznosa vrati njemu”, iako za to nema potvrde i USKOK ga za to ne tereti. Optužnica USKOK-a ga, između ostalog, “tereti da je, u razdoblju od listopada do 12. prosinca 2023. u Zagrebu, kao posebni savjetnik u kabinetu ministra u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske te član Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (dalje: Fond), koristio autoritet funkcija koje je obnašao kako bi osigurao da se sredstvima državnog proračuna ostvari financijski probitak za osobu od njegovog povjerenja s kojom je bio interesno povezan putem angažmana jedne televizijske postaje (dalje: TVP) radi promidžbe aktivnosti Fonda na način da se dio sredstava iz tog angažmana na temelju neistinite dokumentacije isplati osobi od njegovog povjerenja”.

 

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.