Hasanbegović: Domovinski rat jedini je u 20. stoljeću u kojem su Hrvati pobijedili

P.V.

“Hrvatska je oslobođena 1990. godine. Obrambeni oslobodilački rat iz 90-ih godina je jedini rat u 20. stoljeću iz kojega su Hrvati izašli kao istinski pobjednici. I to je jedini temelj na kojem se treba graditi ova država”, izjavio je povjesničar s Instituta Ivo Pilar i vjerojatni budući ministar kulture Zlatko Hasanbegović u HRT-ovoj emisiji Otvoreno 8. svibnja 2015. godine.

Podsjećamo, dugo je kao favoritkinja za resor kulture konkurirala predsjednica HDZ-ovog Odbora za kulturu Anja Šovagović Despot. No, nju je, prema pisanju dnevnog lista 24 sata od četvrtka 21. siječnja, mandatar Tihomir Orešković odbio zbog neiskustva rada u državnom aparatu. Među ostalim kandidatima spominjali su se Dinko Čutura, Jasen Mesić i Hasanbegović, a izbor je, kako ekskluzivno javlja Jutarnji list, pao upravo na gore citiranog povjesničara.

Citiranom izjavom Hasanbegović osporava pobjedu u Drugom svjetskom ratu, kojoj su svoj obol dali i hrvatski partizani, dok je Jugoslavija i službeno bila dio savezničkih snaga u borbi protiv fašističkih režima Njemačke i Italije. Hasanbegovićeva izjava je u suprotnosti i s Izvorišnim osnovama Ustava Republike Hrvatske.

“Izražavajući tisućljetnu nacionalnu samobitnost i državnu opstojnost hrvatskoga naroda, potvrđenu slijedom ukupnoga povijesnoga zbivanja u različitima državnim oblicima te održanjem i razvitkom državotvorne misli o povijesnom pravu hrvatskoga naroda na punu državnu suverenost, što se očitovalo:

(…)

– u uspostavi temelja državne suverenosti u razdoblju Drugoga svjetskog rata, izraženoj nasuprot proglašenju Nezavisne Države Hrvatske (1941.) u odlukama Zemaljskoga antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Hrvatske (1943.), a potom u Ustavu Narodne Republike Hrvatske (1947.) i poslije u ustavima Socijalističke Republike Hrvatske (1963. – 1990.), na povijesnoj prekretnici odbacivanja komunističkog sustava i promjena međunarodnog poretka u Europi, hrvatski je narod na prvim demokratskim izborima (godine 1990.), slobodno izraženom voljom potvrdio svoju tisućgodišnju državnu samobitnost”, stoji u Izvorišnim osnovama Ustava RH.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Ocjena točnosti"