Pod povećalom

Hasanbegović neprofitnim medijima oduzima i novac iz EU fondova

Hina / Dario Grzelj / mm

Ministar kulture Zlatko Hasanbegović neprofitnim medijima odlučio je – barem zasad – uskratiti mogućnost financiranja iz fondova Europske unije. Tijekom 2016. godine ipak se neće provoditi natječaji najavljeni u sklopu programa “Mediji zajednice”, za koje je iz Europskog socijalnog fonda predviđeno 30,6 milijuna kuna.

Kompletni program “Mediji zajednice”, s cijelim svojim predviđenim budžetom od 30,6 milijuna kuna, jednostavno je nestao iz Indikativnog godišnjeg plana objave poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2016. godinu u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. U planu za prošlu godinu bilo je predviđeno da se natječaji krenu provoditi u prosincu 2015. godine.

Odluka da se predmetni natječaji – na kojima bi neprofitni mediji, ali i jedinice lokalne samouprave, mogli konkurirati za potpore u iznosu od 170 tisuća do 1,5 milijuna kuna – ove godine ne započnu provoditi potpuno je besmislena, ako se zna da je sve bilo spremno još krajem prošle godine, ali su aktivnosti Ministarstva kulture kao nositelja projekta tada bile blokirane zbog rezultata parlamentarnih izbora i nemogućnosti formiranja Vlade.

Radi se o već ugovorenom novcu iz EU fondova, koji je unutar Operativnog programa ljudski potencijali već isprogramiran tako da se koristi za financiranje između ostalog medija u zajednici tj. neprofitnih medija kako bi se doprinijelo, kako stoji u Operativnom programu, “poboljšanju pristupačnosti umjetnosti i kulturi, razvijanju kreativnosti mladih te aktivno i zdravo starenje umirovljenika”. Novac je moguće prenamijeniti i na neke druge ciljeve, ali takve prenamjene za sobom povlače izmjenu samog Operativnog programa, kao i pratećih dokumenata uključujući i one temeljem kojih se natječaj raspisuje. Najlošija solucija bila bi da se sredstva iz EU fondova predviđena za financiranje aktivnosti usmjerenih na ove ciljeve što podrazumijeva i financiranje medija u zajednici tj. neprofitnih medija – ukoliko ne budu namjenski potrošena u zadanom roku do 2020. godine – naprosto vrate u zajednički europski budžet, što bi zapravo predstavljalo direktnu štetu za hrvatsko gospodarstvo u cjelini.

Upućuje neprofitne medije na EU fondove, a ne provodi pripremljene natječaje

“Podupirem postojanje neprofitnih medija, za to postoje fondovi Europske unije, a koliko znam, oni su se financirali iz različitih izvora poput Agencije za elektroničke medije i ostalih izvora”, izjavio je ministar Hasanbegović u razgovoru za portal Libela, vođen u večernjim satima u ponedjeljak 4. travnja. Dakle, nakon što je Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava kao upravljačko tijelo za operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. već objavilo godišnji plan iz kojega je bilo jasno da Ministarstvo kulture ove godine neće provoditi natječaje koji bi neprofitnim medijima omogućili pristup sredstvima iz EU fondova.

Da je ministar Hasanbegović pripremio novi ciljani udar na neprofitne medije, jasno se iščitava iz predmetnog dokumenta. Ostali ranije najavljeni natječaji iz resora Ministarstva kulture normalno će se provoditi. Hasanbegović tako nije dirao sedam milijuna kuna predviđenih za projekte u sklopu programa “Umjetnost i kultura za mlade”, kao ni dva milijuna kuna za projekte po programu “Umjetnost i kultura 54+”. Provest će se i natječaji u sklopu programa “Razvoj društveno-kulturnih centara”, gdje je za najbolje projekte predviđeno ukupno 23,04 milijuna kuna.

Faktograf je iz Ministarstva kulture pokušao dobiti odgovor na pitanje gdje je nestalo 30,6 milijuna kuna europskih sredstava predviđenih za financiranje neprofitnih medija. Zanimalo nas je zbog čega se natječaji ove godine neće provoditi, odnosno je li novac prenamijenjen za kakvu drugu stavku. Pitali smo Ministarstvo i kakva će biti sudbina ovih sredstava ukoliko nisu prenamijenjena za druge potrebe. Službene informacije do objave ovog teksta nismo dobili.

No, neslužbeno smo uspjeli doznati da se sve odgađa za 2017. godinu, i to bez ikakvog objašnjenja, tako da ostaje misterija kakvog smisla ima na led stavljati već potpuno pripremljene natječaje. Može se tek pretpostaviti da Hasanbegović medijima koji mu nisu po volji planira na što je moguće dulji rok odsjeći pristup što većem broju potencijalnih izvora financiranja, a u nadi da bez novca neće moći ni raditi.

Neprofitni mediji prvi na udaru

Bilo bi to sasvim u skladu s dosadašnjim aktivnostima ministra kulture u vladi Domoljubne koalicije i MOST-a, čiji je prvi potez bilo protupravno ukidanje Povjerenstva za neprofitne medije, tijela koje je odlučivalo o dodjeljivanju potpora iz budžeta Ministarstva kulture tzv. trećem medijskom sektoru. Državni proračun za 2016. godinu pokazao je i da su sredstva za poticanje medijske djelatnosti potpuno izbačena iz budžeta Ministarstva kulture, a Hasanbegović je u međuvremenu stigao poslati u Sabor i prijedlog razrješenja cijelog Vijeća za elektroničke medije. Iako se radi o još jednoj odluci upitnog legaliteta, Hasanbegović ju je požurio donijeti vjerojatno imajući na umu činjenicu da i spomenuto Vijeće – koje upravlja sredstvima Fonda za pluralizam – raspisuje natječaje preko kojih se u manjoj mjeri financiraju neprofitni internetski portali čija svjetonazorska pozicija aktualnom ministru kulture nije pretjerano bliska.

Svemu tome usprkos, Hasanbegović tvrdi da njegovo ministarstvo s medijima zapravo nema nikakve veze. Evo kako je već spomenutom intervjuu odgovorio na konstataciju urednice Libele Ane Brakus da su mediji direktno vezani uz Ministarstvo kulture: “Nisu, to je jedna zabluda”. Suprotno svjedoči Strateški plan Ministarstva kulture za razdoblje 2015. – 2017. godine, kojim su između ostalog najavljeni i upravo ovi natječaji za EU fondove koje Hasanbegović, barem ove godine, ne želi provoditi. Uostalom, zašto bi to i činio kada je već ranije saborskom Odboru za medije kazao da ga dosadašnja medijska strategija Ministarstva kulture ni na koji način ne obvezuje.

Nakon objave ovog teksta Faktograf je primio i reakciju iz Ministarstva kulture. Kako su odgovorili na naš upit, možete pročitati OVDJE.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.