MOST-ov populizam lomi se na HRT-u

S.D.

Kao četvrti od sedam uvjeta koje je MOST postavio većim strankama za suradnju navodi se „Izmjena zakona o HRT-u na način da se propisana maksimalna visina mjesečne pristojbe smanji na 65 kuna“.

U postojećem Zakonu o HRT-u ne propisuje se izrijekom visina mjesečne pristojbe, već se i u tom zakonu i u Ugovoru između HRT-a i Vlade navodi kako maksimalna moguća pristojba može ići do visine od 1,5 posto prosječne plaće u RH. To znači da bi u ovom trenutku maksimalni iznos pristojbe mogao ići do 85 kuna mjesečno.

Za smanjenje pretplate nisu nužne promjene zakona

Spuštanje s trenutnih 80 na 65 kuna postojeći Zakon ne priječi i za to nisu, dakle, potrebne izmjene Zakona o HRT-u. Upisivanje iznosa od 65 kuna u Zakon o HRT-u toj bi kući znatno ograničilo mogućnost odlučivanja o poslovanju.

Odlukom Nadzornog odbora od 31. kolovoza visina pristojbe u 2016. potvrđena je kao iznos od 80 kuna. Umirovljenici koji imaju mirovinu do 1.500 kuna i neke kategorije osoba s invaliditetom plaćaju 50 posto nižu pretplatu, a stopostotni vojni invalidi, gluhe i slijepe osobe u cijelosti su oslobođeni plaćanja pretplate.

Zakonom o HRT-u i ugovorom koji HRT potpisuje s Vladom popisan je čitav niz zadaća koje HRT mora ispunjavati kao javni medij kako bi ispunio kriterije za primanje sredstava koje građani uplaćuju obaveznom pristojbom. U mandatu Siniše Kovačića kao v.d. ravnatelja HRT-a ti se kriteriji u znatnoj mjeri nisu poštivali pa su legitimne rasprave o svrsishodnosti plaćanja obavezne pretplate. Međutim, MOST-ovci ne kreću od tih polazišta i ne traže ispunjavanje uloge javnog servisa, već samo populistički traže smanjenje pristojbe.

HRT bi ostao bez 228 milijuna godišnje

HRT na godišnjoj razini pretplatom ubire 1,2 milijarde kuna, a zauzvrat ima zakonom i ugovorima propisane obveze u kreiranju sadržaja od javnog interesa koji ne moraju biti zastupljeni na privatnim televizijama i radijima – od obrazovnog i znanstvenog do proizvodnje dokumentarnog i igranog programa. Imaju, također, i zakonski propisane obveze emitiranja sadržaja neovisnih audio-vizualnih proizvođača. Određivanje cijene pretplate podložno je kriterijima koji se propisuju za državne potpore i ne bi trebalo biti isključiva stvar međustranačkog pregovaranja.

Spuštanjem pretplate na 65 kuna, HRT bi ostao bez 228 milijuna kuna godišnje. Ukupni prihodi HRT-a, zajedno s oglašavanjem i dotacijama, iznose 1,4 milijarde. Istina je da najveći dio od 440 milijuna kuna odlazi na plaće i honorare, a 340 milijuna ide za proizvodnju programa i ostale rashode. Međutim, u MOST-u možda nisu svjesni da novac od mjesečne pristojbe ne ide isključivo HRT-u, već od njega žive i brojni drugi kulturni, umjetnički i medijski djelatnici.

Od 80 kuna pristojbe koju mjesečno plaćaju građani, 34 kune izdvaja se za proizvodnju nacionalnih i lokalnih televizijskih i radijskih programa te osam HRT-ovih centara, rad Simfonijskog orkestra, Jazz i Tamburaškog orkestra te Zbor HRT-a. Daljnjih 24 kuna ide na financiranje troškova održavanja HRT-a, a sedam za poreze. Sedam kuna odvaja se za Odašiljače i veze.

Ono što se, međutim, previđa je i kako deset posto pretplate ide HDS ZAMP-u, odnosno za nadoknadu autorskih prava te kako se dio tih sredstava preusmjerava i za Hrvatski audio-vizualni centar i Fond za pluralizam medija pri Agenciji za elektroničke medije (3 posto pretplate) uz čiju pomoć preživljava 150 radijskih i 27 televizijskih lokalnih stanica te nezavisni portali. Ukupna sredstva koja se preusmjeravaju u te svrhe iznose oko 120 milijuna godišnje.

Ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar na tribini koju su Kulturnjaci imali s potencijalnim budućim ministrima kulture (bez HDZ-a koji nije poslao svog predstavnika) kazao je da bi smanjenje pretplate u velikoj mjeri ugrozilo rad HAVC-a, a na udaru bi ponovo bili i nezavisni mediji kojima je već uskraćeno financiranje Ministarstva kulture.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Analize"