Iz proračuna sve više novca ide za obrazovanje

P.V.

“Povećati proračunska sredstva za obrazovanje”, jedno je od predizbornih obećanja iz programa s kojim je HDZ 2016. godine izišao na prijevremene parlamentarne izbore.

Sudeći prema državnom proračunu za tekuću godinu, kao i proračunskim projekcijama za 2018. i 2019. godinu, vlada Andreja Plenkovića ovo obećanje je ispunjeno. Za obrazovanje se iz proračuna već ove godine izdvaja više sredstava nego dosad, a planirano je da se proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u narednim godinama dodatno poveća.

Proračun MZO-a ove godine tako iznosi 9,39 milijarde kuna, što je povećanje od 11,1 posto s obzirom na 2016. U 2018. ova proračunska stavka povećat će se za 4,4 posto, na 9,81 milijardi kuna, a u 2019. predviđeno je povećanje za dodatnih 1,5 posto, na 9,96 milijardi kuna. Na proračunskoj stavci koja se odnosi na obrazovanje ove je godine ostvareno povećanje sa 7,95 na 9,06 milijardi kuna, te je također predviđeno da se proračunska sredstva za ovu stavku nastave povećavati i u naredne dvije godine.

Znatno su povećana sredstva za razvoj odgojno obrazovnog sustava (s 322,57 milijuna u 2016. na 1,38 milijardi u 2017. godini), a veća proračunska izdvajanja vidljiva su i na stavkama koje se odnose na predškolski odgoj, osnovnoškolsko obrazovanje i srednjoškolsko obrazovanje, također uz projekcije koje predviđaju dodatan porast u narednim godinama.

Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Uočili ste neku izjavu za koju vjerujete da bi je Faktograf trebao obraditi? Želite nas upozoriti na neodgovorno ponašanje političara? Pišite nam na info@faktograf.hr ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.


Iz kategorije "Obećanja"