Obećanja

Iz proračuna sve više novca ide za obrazovanje

HINA/ Tomislav PAVLEK /tp

“Povećati proračunska sredstva za obrazovanje”, jedno je od predizbornih obećanja iz programa s kojim je HDZ 2016. godine izišao na prijevremene parlamentarne izbore.

Sudeći prema državnom proračunu za tekuću godinu, kao i proračunskim projekcijama za 2018. i 2019. godinu, vlada Andreja Plenkovića ovo obećanje je ispunjeno. Za obrazovanje se iz proračuna već ove godine izdvaja više sredstava nego dosad, a planirano je da se proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja u narednim godinama dodatno poveća.

Proračun MZO-a ove godine tako iznosi 9,39 milijarde kuna, što je povećanje od 11,1 posto s obzirom na 2016. U 2018. ova proračunska stavka povećat će se za 4,4 posto, na 9,81 milijardi kuna, a u 2019. predviđeno je povećanje za dodatnih 1,5 posto, na 9,96 milijardi kuna. Na proračunskoj stavci koja se odnosi na obrazovanje ove je godine ostvareno povećanje sa 7,95 na 9,06 milijardi kuna, te je također predviđeno da se proračunska sredstva za ovu stavku nastave povećavati i u naredne dvije godine.

Znatno su povećana sredstva za razvoj odgojno obrazovnog sustava (s 322,57 milijuna u 2016. na 1,38 milijardi u 2017. godini), a veća proračunska izdvajanja vidljiva su i na stavkama koje se odnose na predškolski odgoj, osnovnoškolsko obrazovanje i srednjoškolsko obrazovanje, također uz projekcije koje predviđaju dodatan porast u narednim godinama.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.