Ocjena točnosti

Grbin: Mandat mora dobiti onaj tko ima podršku 76 zastupnika

Hina / Zvonimir Kuhtić / zk

“Ustav jasno kaže da se mandat za sastav Vlade može povjeriti samo onome tko ima natpolovičnu većinu u Saboru. Mandat za sastav Vlade mora se povjeriti onome tko ima podršku barem 76 zastupnika”.

Poruka je to koju je SDP-ov Peđa Grbin uputio Kolindi Grabar Kitarović, a nakon što predsjednica RH u intervjuu za RTL odbila odgovoriti na pitanje hoće li mandat za sastavljanje Vlade povjeriti relativnom pobjedniku izbora ili onome tko joj donese potreban broj potpisa saborskih zastupnika.

Za Grabar Kitarović se, naime, radi o – hipotetskom pitanju. Za Grbina je, pak, to signal da se predsjednica u kampanji ponaša kao glasnogovornica HDZ-a, te da odbija prihvatiti svoje ustavne ovlasti.

A članak 98. Ustava RH  na kojeg se Grbin poziva doista propisuje da “Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika”.

Drugim riječima, pitanje koje je Grabar Kitarović bilo postavljeno u razgovoru za RTL nije bilo nimalo hipotetsko. Ukoliko se predsjednica bude držala Ustava, mandat će morati povjeriti onoj osobi koja nakon izbora bude mogla dokazati da ima podršku najmanje 76 zastupnika u Hrvatskom saboru.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.