Ocjena točnosti

Milanović: Sučeljavanja se u ozbiljnim demokracijama ne mogu izbjeći

Hina / Miljenko Klepac / mm

“Premijer nije ćaća ni Bog, niti Hrvatsku drži u ruci, ali je najodgovornija osoba. Potpuno je normalno, čak i obavezno prema građanima, tako je u svim ozbiljnim demokracijama od SAD-a, Velike Britanije do Njemačke, da dvije osobe, od kojih će jedna doći predsjednici sa 77 potpisa novoizabranih zastupnika, pred javnošću objasne kako vide Hrvatsku i pokažu što znaju i što ne znaju”, izjavio je Zoran Milanović, citiran u dnevniku Novi list od 7. listopada 2015.

Tim je riječima Milanović odgovorio na priopćenje kojeg je HDZ izdao 6. listopada, a u kojem optužuju da su “u SDP-u još uvijek duboko ukorijenjeni recidivi totalitarizma u kojima se vođa Partije tretira kao osoba koja sve vodi i svime upravlja”.

Takav zaključak u HDZ-u su izvukli iz činjenice da SDP inzistira da se tijekom kampanje održi predizborno sučeljavanje Milanovića i Tomislava Karamarka. HDZ, pak, nudi sučeljavanje timova i programa jer tvrdi da jedna osoba ne može biti odgovorna za upravljanje državom.

“Hrvatska demokratska zajednica zalagat će se za demokratsko društvo u kome jedan čovjek neće sve voditi, svime upravljati, kojim će upravljati stručna Vlada, a čiji premijer neće birati ministre koji će o svojim resorima znati manje od njega samoga, kako bi on uvijek bio najpametniji”, priopćeno je iz HDZ-a.

Nikome ne pada napamet izbjegavati debate

Milanović, međutim, govori istinu kada kaže da su predizborna sučeljavanja među kandidatima koji pretendiraju da budu državni lideri “potpuno normalna, čak i obvezna prema građanima, u svim ozbiljnim demokracijama”. Uoči američkih predsjedničkih izbora 2012. godine Barack Obama se triput u izravnom televizijskom prijenosu sučelio s izazivačem Mittom Romneyjem, a održana je i debata među kandidatima za potpredsjednika Joeom Bidenom i Paulom Ryanom  (Wikipedia.org).

U SAD-u je standard da se debate među kandidatima održavaju i za vrijeme unutarstranačkih izbora, na kojima Republikanska i Demokratska stranka biraju svoje predsjedničke kandidate. Republikanski kandidati koji pokušavaju osvojiti nominaciju uoči predsjedničkih izbora 2016. već su održali dvije debate pred televizijskim kamerama, a održat će ih još devet. Kandidati Demokratske stranke zasad su održali jednu debatu, a debatirat će još najmanje pet puta.

Televizijska debata među stranačkim liderima je standard i u Velikoj Britaniji, gdje su parlamentarni izbori održani 7. svibnja ove godine. Pobjedu na izborima odnio je David Cameron, koji se na debati održanoj 3. travnja u izravnom televizijskom prijenosu sučelio s čak šestero protukandidata: Edom Milibandom, Nickom Cleggom, Nigelom Farageom, Nicolom Sturgeon, Natalie Bennet i Leanne Wood.

Ni njemačka kancelarka Angela Merkel nije bježala od debatiranja u izravnom televizijskom prijenosu. U Njemačkoj su parlamentarni izbori zadnji put održani 22. rujna 2013. godine, a Merkel je s glavnim protukandidatom Peerom Steinbrueckom debatirala na sučeljavanju održanom okruglih 20 dana uoči izbora.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.