Pod povećalom

HDZ bi vodio državu, a zaboravili su na javnu upravu

Hdz.hr

“Jel ima dopunski rok za ove odgovore. Naime, kod ‘domoljubne’ ne vidim poglavlje o javnoj upravi u odgovorima…”, napisao je na svom Facebook profilu tehnički ministar uprave Arsen Bauk (SDP), zbog čega se informacija o tome da je HDZ predao MOST-u nepotpuni dokument raširila hrvatskih medijskim prostorom.

Izvorni dokument s odgovorima na MOST-ove zahtjeve, kojeg je HDZ objavio na svojoj internetskoj stranici, pokazuje da je Bauk u pravu. U njemu doista nije bilo poglavlja koje bi se odnosilo na javnu upravu, ali zato je HDZ ubacio neke cjeline koje se od njih nisu tražile.

U dokument s odgovorima na MOST-ove zahtjeve za reformama tako je uletjela famozna “Digitalizacija”, a na kraj dokumenta dodali su još i poglavlja “Hrvatski branitelji i Domovinski rat”, “Deklaracija o demografskom opstanku”, te “Prilog: Transformacija i modernizacija Hrvatskih željeznica”. Niti jedna od navedenih cjelina nije bila tema u pregovorima oko reformi koje MOST želi provesti.

No, ubrzo je i HDZ-ova koalicija, baš poput SDP-ove, sa svojih stranica uklonila originalni dokument, te postavila novu, proširenu varijantu, u kojoj se poglavlje javne uprave proteže od 43. do 48. stranice. Doznali smo tako da se HDZ slaže sa svim MOST-ovim prijedlozima koji se odnose na reformu javne uprave.

HDZ-ovci pristaju na ograničavanje broja političkih dužnosnika u ministarstvima na jednog ministra i jednog zamjenika, kao i na depolitizaciju i profesionalizaciju uprave trgovačkih društava u vlasništvu države. Pristaju i na izradu nove Strategije razvoja javne uprave za razdoblje od 2015. do 2020. godine, punu implementaciju sustava e-građanin, uvođenje sustava ocjenjivanja državnih službenika, rezanje agencija i usvajanje zakona kojima će biti propisani uvjeti njihovog osnivanja i djelovanja, te izradu Strategije razvoja javnih poduzeća.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.