Ocjena točnosti

Petrov: S HDZ-om idemo u suradnju, ne u koaliciju

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“To je suradnja, a ne koalicija. Nismo mi krivi ako jedna strana odbije naše uvjete”, izjavio je predsjednik MOST-a nezavisnih lista Božo Petrov (Index.hr).

Tim je riječima Petrov opravdao odluku MOST-a da pregovore o formiranju Vlade i konstituiranja Sabora nastavi isključivo s HDZ-om.

Podsjećamo, Petrov je prije izbora novinarima pokazao kod javnog bilježnika ovjerenu izjavu kojom se obvezao da MOST neće koalirati ni s Domoljubnom koalicijom, ni s koalicijom Hrvatska raste (RTL). U ovjerenoj izjavi stajalo je da će Petrov, u slučaju postizborne koalicije sa samo jednom stranom, podnijeti ostavku na mjesto predsjednika MOST-a i svoj saborski mandat prepustiti stranci na raspolaganje.

Kako točno Petrov shvaća značenje koalicije ostaje nejasno, ali i više nego jasna je definicija Hrvatske enciklopedije. Termin koalicija primarno označava politički ili vojni savez više država, a u smislu suradnje političkih stranaka definira se kao “savez političkih stranaka koje se udružuju radi ostvarenja nekog programa”. Također, koalicija se po enciklopedijskoj definiciji može shvaćati i kao koalicijski kabinet, odnosno “vlada koja je sastavljena od više stranaka”.

Istu definiciju donosi i Hrvatski jezični portal, gdje se može doznati da je koalicija “udruživanje političkih stranaka radi ostvarivanja nekog programa”. Na istom mjestu moguće je pročitati i širu definiciju koalicije koja predstavlja “općenito, neformalno povezivanje ljudi i organizacija oko zajedničkih interesa”. Prema ovim definicijama, suradnja između MOST-a i HDZ-a koja bi rezultirala formiranjem zajedničke vlasti, a u svrhu provođenja najavljenih reformi oko kojih su se obje strane složile, ne može se nazvati nikako drugačije nego – koalicijom.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.