Ocjena točnosti

Grbin: Ustav RH ne poznaje bianco potpise

Peđa Grbin
HRT / Otvoreno

“Danas smo vidjeli nešto što Ustav RH ne poznaje – 78 bianco potpisa, koji su u biti potpisi za koaliciju između MOST-a i HDZ-a”, izjavio je SDP-ov Peđa Grbin u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Grbinovu tvrdnju nešto ranije u intervjuu za televiziju N1 potvrdio je i sam Božo Petrov, koji je rekao: “S obzirom na razvoj situacije, mi smo htjeli predočiti predsjednici, koja je ranije najavila nove izbore, da imamo većinu. Zato smo danas to pokazali. Karamarko je donio potpise koji njega definiraju kao mandatara, a ja koje mene definiraju. To je samo dokaz za parlamentarnu većinu”.

Drugim riječima, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović predočeni su potpisi 63 zastupnika koji za mandatara podržavaju Tomislava Karamarka, te potpisi 15 zastupnika koji za mandatara podržavaju Petrova. Pitanje je pritom kada su ti potpisi prikupljeni, odnosno jesu li zastupnici MOST-a Petrovu dali potpise kada ga je za premijera predlagala koalicija Hrvatska raste. Ne postoji nikakva garancija da će isti ti zastupnici biti spremni svojim potpisom za mandatara podržati Karamarka ili neku treću osobu.

A Ustav RH, kao što kaže Grbin, takvu formu doista ne poznaje. U članku 98. Ustava RH je, naime, propisano: “Predsjednik Republike povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja, na temelju raspodjele zastupničkih mjesta u Hrvatskom saboru i obavljenih konzultacija, uživa povjerenje većine svih zastupnika”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.