Pod povećalom

Oni bi reforme, samo još ne znaju kakve

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Uoči prvog operativnog sastanka Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i MOST-a, tijela koje bi trebalo usuglašavati temeljne reformske politike, ali i kadrovirati po ministarstvima i javnim tvrtkama, razlike između dviju sastavnica Vijeća su tolike da u ovom trenutku nije jasno ima li to Vijeće već predsjednika, a ako nema, hoće li te funkcije uopće biti. Ako hoće, nejasno je po kojim načelima će predsjednik biti izabran.

U samom koalicijskom sporazumu predsjedanje Vijećem se ne spominje. Navodi se tek da će obje strane u Vijeće predložiti do najviše sedam članova, što je već prekršeno jer je, zbog nužnosti da Domoljubna koalicija namiri sve stranke sastavnice, sa svake strane imenovano po osam članova.

Nestranački moderator

Nakon konstituirajuće sjednice prošlog petka mediji su izvijestili (HRT) kako je predsjednik Vijeća HDZ-ov Milijan Brkić, da bi dan kasnije član Vijeća iz redova MOST-a Miro Bulj kazao da Brkić nije predsjednik tog tijela jer Vijeće ni neće imati predsjednika, a sve će odluke donositi konsenzusom (RTL).

“Nema predsjednika, nema vrha piramide, svi smo jednaki i sve se odluke donose konsenzusom”, naglasio je Bulj. U tekstu sporazuma inzistira se na maksimalnom usuglašavanju stavova, a preglasavanje se nigdje ne spominje.

Slobodna Dalmacija u tiskanom izdanju od utorka navodi da će MOST tražiti da tim tijelom predsjeda neki nestranački stručnjak koji će moderirati rasprave među partnerima i njihovim suprotstavljenim gledištima unutar vladajuće koalicije.

Da će Vijeće imati puno posla pokazuju i nesuglasice među koalicijskim partnerima oko nekih ključnih pitanja koje su izbile na vidjelo ovih dana.

Vladajuća koalicija bi u najskorije vrijeme trebala izaći s prijedlogom kandidata za rukovodeće strukture u ministarstvima. U koalicijskom sporazumu predviđen je rotirajući mehanizam kakvim su se birali i ministri (i isti omjeri) i za odabir zamjenika ministara. U onim ministarstvima gdje je ministar iz Domoljubne koalicije, zamjenik će biti iz MOST-a i obrnuto. Međutim, izgleda da bi moglo biti problema prilikom izbora pomoćnika ministara.

Kako do fotelje?

U sporazumu se navodi da će se „pomoćnici ministra imenovati temeljem prijedloga kandidata koje utvrdi Vijeće za suradnju, prema unaprijed utvrđenim pravilima i sukladno zakonskim odredbama. Vijeće će predložiti više kandidata od broja koji se bira, a ministar će između predloženih kandidata izabrati onog koji dolazi iz redova one stranke sporazuma kojoj pripada to mjesto prema utvrđenim pravilima Vijeća za suradnju“.

Međutim, prema pisanju Slobodne Dalmacije od utorka, MOST se zalaže da se sve pozicije ispod razine zamjenika ministra pune javnim natječajem.

Slični je sukob izbio i po pitanju kadroviranja u javnim tvrtkama. Dok član Vijeća iz reda MOST-a Ivan Kovačić tvrdi da će se predsjednici uprava javnih poduzeća birati na javnom natječaju, Ivan Šuker, član Vijeća iz redova HDZ-a, smatra da će oni biti politički imenovani (Večernji list), pogrešno navodeći kako zakon ne omogućava drukčije rješenje. Istina je da zakon omogućuje i jednu i drugu varijantu, a tako je navedeno i u Sporazumu o suradnji. Sporazum navodi da će se „u imenovanju u razna radna tijela, uprave, nadzorne odbore i slično nastojati na prvom mjestu poštivati načelo imenovanja osoba s odgovarajućom razinom stručnosti, te spremnošću da poslove na koje se imenuju obnašaju predano i sa spremnošću provođenja reformi potrebnih za unaprjeđivanje stanja u zemlji“ te dodaje da će „o ovim imenovanjima posebnu brigu voditi Vijeće za suradnju“.

Svaki dan novi sukob

Dvije glavne sastavnice vladajuće koalicije prema Sporazumu su obavezne surađivati i u radu Sabora.

U ponedjeljak je, podsjetimo, predsjednica Odbora za kulturu, znanost i obrazovanje Gordane Rusak sazvala sjednicu Odbora na kojoj je ministar kulture Zlatko Hasanbegović trebao objasniti zašto je raspustio Stručno povjerenstvo za neprofitne medije. Sjednica nije održana jer su je bojkotirali gotovo svi članovi iz redova Domoljubne koalicije, iako u tu koaliciju, svojim članstvom u Klubu zastupnika HSLS-a spada i Gordana Rusak (Televizija N1).

Prijepora će sigurno biti još. Ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović izjavila je, gostujući na RTL-u kako će doći do smanjenja broja županija, čemu se HDZ cijelo vrijeme protivi. Ministrica je istakla i kako je ponosna što Hrvatska ima zakon o životnom partnerstvu, što bi moglo izazvati revolt člana Vijeća iz redova HRAST-a Ladislava Ilčića. Ona se protivi i novim zapošljavanjima u ministarstvima.

U Sporazumu o suradnji navodi se kako će „ugovorne strane u roku od najviše 60 dana sačiniti Reformski plan koji će obuhvaćati međusobno dogovorene reforme“. Rok je počeo teći 22. siječnja, a bit će zanimljivo vidjeti kako će se u tom razdoblju prevladati tako oprečne stavove.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.