Ocjena točnosti

Ćorić: Saborska istraga o Lozančiću je neprihvatljiva, to bi bila kriza vlasti

Hina / Tomislav Pavlek / ua

“To je neprihvatljivo. Zakon je vrlo jasan: svu odgovornost u imenovanju i smjeni šefa SOA-e imaju predsjednica države i premijer”, izjavio je glavni tajnik i saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić (HRT).

Bio je to Ćorićev odgovor na pitanje da prokomentira zahtjev zastupnika MOST-a nezavisnih lista, koji traže da se Dragan Lozančić, napola razriješeni ravnatelj SOA-e, sasluša pred nadležnim saborskim Odborom za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Sličan odgovor Ćorić je dao i na pitanje bi li podržao osnivanje saborskog povjerenstva koje bi istražilo sve okolnosti koje su prethodile odluci Kolinde Grabar Kitarović da jednostrano potpiše zahtjev za Lozančićevim razrješenjem:

“Nikako. Ni u kom slučaju mi tome nećemo dati potporu. Stvori li se nešto tako, ja smatram da je to kriza vlasti. Mi nikad nećemo izdati interese hrvatskog naroda”.

Činjenica je da Ustav Republike Hrvatske, u svom 103. članku, propisuje da imenovanje čelnika sigurnosnih službi moraju supotpisati predsjednica i premijer RH. No, za to imenovanje također je nužno pribaviti i neobvezujuće mišljenje saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost. No, Ustav RH također, u svom 81. članku propisuje da je Hrvatski sabor taj koji “ostvaruje građanski nadzor nad oružanim snagama i službama sigurnosti RH”.

Postupak razrješenja ravnatelja SOA-e nije propisan Ustavom, već nadležnim Zakonom o sigurnosno obavještajnom sustavu. U 66. članku tog zakona stoji da se “ravnatelji sigurnosno-obavještajnih agencija imenuju, odnosno razrješuju rješenjem koje supotpisuju Predsjednik Republike i predsjednik Vlade”.

Ako postoje sumnje da se kršio zakon, odbor mora saslušati Lozančića

No, isti zakon u svom 104. članku propisuje i da “nadzor nad sigurnosno-obavještajnim agencijama obavlja Hrvatski sabor neposredno i putem odbora Hrvatskog sabora nadležnog za nacionalnu sigurnost te putem Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija”. U nastavku zakona jasno su propisane i mjere koje stoje na raspolaganju saborskom odboru kojim predsjeda Ranko Ostojić, a koji ima pravo i saslušati ravnatelja SOA-e kako bi utvrdio je li došlo do kršenja zakona.

Propisano je to člankom 105. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu, gdje se navodi da je Odbor za nacionalnu sigurnost “ovlašten i saslušati ravnatelje i službene osobe sigurnosno-obavještajnih agencija o tome jesu li neke mjere i radnje tih agencija bile nezakonite”.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.