Ocjena točnosti

Rožić: Hrvatska nije potpisala Europsku socijalnu povelju

Hina / Tomislav Pavlek / tp

“Naš socijalni sustav je preuzet iz Ustava bivše Jugoslavije, a činjenica je da Hrvatska nije ni potpisnica Europske socijalne povelje, koja bi zaštitila građane”, izjavio je Miroslav Rožić, nositelj liste koalicije pravaških stranaka u VI. izbornoj jedinici (Tportal/Hina).

Na internetskoj stranici Vijeća Europe, u dijelu posvećenom upravo Europskoj socijalnoj povelji, stoji drugačija informacija. “Široku podršku socijalnim pravima osigurava činjenica da su 43 od 47 zemalja članica Vijeća Europe potpisnice ili izvorne Povelja iz 1961. ili dopunjene Povelje”, stoji na internetskoj stranici Vijeća Europe.

Zemlje članice Vijeća Europe koje nisu potpisale Povelju su Lihtenštajn, Monako, San Marino i Švicarska. Na istom mjestu može se lako provjeriti i činjenica da Hrvatska doista jest na listi članica Vijeća Europe, odnosno da je supotpisnica Europske socijalne povelje.

Ista se informacija, uostalom, može provjeriti i u Narodnim novinama. U kojima je u studenom 2002. godine objavljen Zakon o potvrđivanju Europske socijalne povelje, dodatnog protokola Europskoj socijalnoj povelji, protokola o izmjenama Europske socijalne povelje i dodatnog protokola Europskoj socijalnoj povelji kojim se uspostavlja sustav kolektivnih žalbi, kao i odluka tadašnjeg predsjednika Stjepana Mesića o proglašenju ovog zakona.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.