Ocjena točnosti

Kuščević: Apartmani za iznajmljivanje ne moraju imati energetski certifikat

Hina / Damir Senčar / ds

“Meni nije želja opterećivati ljude s nečim što nije potrebno. Stoji činjenica da u europskoj Direktivi ne stoji obveza certificiranja apartmana koji su za iznajmljivanje”, izjavio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavivši ukidanje obveznog energetskog certifikata za iznajmljivanje apartmana (HRT).

Obveza energetskog certificiranja objekata na snagu je stupila 9. lipnja 2014. godine, Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju kojeg je donijela bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš. Tim prvim pravilnikom obveza energetskog certificiranja nije bila predviđena za turističke iznajmljivače.

No, to je promijenjeno kada je 24. studenoga 2015. godine donesen Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju. Zahvaljujući predmetnim izmjenama u stavak 6. Pravilnika uvrštena je odredba koja glasi: “Iznajmljivanje iz stavka 1. ovoga članka odnosi se i na stanove, apartmane i kuće za odmor u kojima se pruža ugostiteljska usluga smještaja”.

Navedeni Pravilnik donesen je kako bi se u Hrvatskoj počela primjenjivati Direktiva 2010/31/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 19. svibnja 2010. godine. Uvid u predmetnu EU direktivu otkriva da je vlada Zorana Milanovića obvezu certificiranja turističkih apartmana doista uvela proizvoljno, odnosno da se ne radi o uvjetu nametnutom od strane Europske unije.

“Države članice osiguravaju da se energetski certifikat izda za zgrade odnosno građevinske cjeline koje se grade, prodaju ili iznajmljuju novom stanaru”, navodi se u prvom stavku 12. članka europske Direktive o energetskoj učinkovitosti zgrada.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.