Ocjena točnosti

Orepić: Karamarko samo koordinira, ja sam odgovoran za MUP

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Prvi potpredsjednik Vlade ima ulogu koordinacije sigurnosnih službi, a ministar je odgovoran za svoje ministarstvo. Najbitnije je da zajedno surađujemo”, izjavio je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić u intervjuu objavljenom u tiskanom izdanju Večernjeg lista od petka.

Orepić je se tako još jednom suprotstavio inzistiranjima prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka da žurno provede smjene u MUP-u (HRT). “Ja sam ministar unutarnjih poslova, ako to ne budem, naravno da moram ići”, poručio je Orepić ranije ovog tjedna (Nova TV), da bi zatim krajnje otvoreno Karamarku poručio da ne namjerava pratiti njegove upute (Index.hr): “Zakon o Vladi je vrlo jasan i zna se tko je kome i za što odgovoran”.

Ustav RH: Ministri odgovorni za svoje resore

Smije li Orepić doista ignorirati ili odbiti direktivu koja mu je upućena od strane drugog čovjeka izvršne vlasti? Za odgovor na ovo pitanje potrebno je konzultirati ne samo Zakon o Vladi RH, već i Ustav RH.

U drugom stavku 115. članka Ustava tako je propisano da su predsjednik i članovi Vlade “zajednički odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada”. Svi oni zajedno – premijer i članovi njegove Vlade – odgovorni su Hrvatskom saboru.

Zakon o Vladi: Samo premijer može ministrima davati zadatke

Zadaće članovima Vlade, kako ministrima tako i potpredsjednicima, prema članku 11. Zakona o Vladi RH, može davati samo premijer. Ni njegove ovlasti tu nisu neograničene; specifične zadaće, posebna zaduženja i upute za rad moraju biti u skladu s programom Vlade, odnosno sa zaključcima i drugim aktima Hrvatskog sabora te preuzeti međunarodnim obvezama Republike Hrvatske.

“Predsjednik Vlade predstavlja Vladu, saziva sjednice i predsjedava im, upravlja radom Vlade i potpisuje akte koje ona donosi”, propisuje članak 10. Zakona o vladi. Istim zakonskim člankom propisano je i da se premijerske ovlasti mogu privremeno prebaciti na prvog potpredsjednika Vlade, ali samo u slučaju premijerove spriječenosti ili odsutnosti. A čak ni tada prvi potpredsjednik Vlade ne može odlučivati o pitanjima koji se tiču povjerenja Vladi, te imenovanju i razrješenju nekog od članova Vlade.

“Potpredsjednici Vlade usklađuju rad ministarstva i brinu o provedbi programa Vlade u područjima za koja su zaduženi”, stoji u članku 10. Zakona o Vladi RH, iz čega proizlazi da je Orepić doista osobno odgovoran za kadroviranje u svom resoru, odnosno da račune mora polagati samo premijeru Tihomiru Oreškoviću, a ne i njegovom prvom potpredsjedniku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.