Ocjena točnosti

Karamarko: Ministar policije je odgovoran i meni

Hina / mm

“Ministar je odgovoran i premijeru i meni, kao potpredsjedniku Vlade, i svim građanima Republike Hrvatske”, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko (Televizija N1).

Nastavak je to Karamarkovog pritiska na MOST-ovog ministra unutarnjih poslova Vlahu Orepića, od kojeg prvi potpredsjednik Vlade zadužen za nacionalnu sigurnost traži smjenu ravnatelja policije Vlade Dominića. No, Orepić je već pokazao kako je svjestan da su ustavne i zakonske odredbe na njegovoj strani.

Naime, u drugom stavku 115. članka Ustava RH tako je propisano da su predsjednik i članovi Vlade “zajednički odgovorni za odluke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada”. Svi oni zajedno – premijer i članovi njegove Vlade – odgovorni su Hrvatskom saboru, odnosno građanima RH koje spominje i Karamarko.

Razina ministarske odgovornosti propisana je i Zakonom o Vladi RH. Pa tako zadaće članovima Vlade, kako ministrima tako i potpredsjednicima, prema članku 11. Zakona o Vladi RH, može davati samo premijer. Ni njegove ovlasti tu nisu neograničene; specifične zadaće, posebna zaduženja i upute za rad moraju biti u skladu s programom Vlade, odnosno sa zaključcima i drugim aktima Hrvatskog sabora te preuzeti međunarodnim obvezama Republike Hrvatske.

“Predsjednik Vlade predstavlja Vladu, saziva sjednice i predsjedava im, upravlja radom Vlade i potpisuje akte koje ona donosi”, propisuje članak 10. Zakona o vladi. Istim zakonskim člankom propisano je i da se premijerske ovlasti mogu privremeno prebaciti na prvog potpredsjednika Vlade, ali samo u slučaju premijerove spriječenosti ili odsutnosti. A čak ni tada prvi potpredsjednik Vlade ne može odlučivati o pitanjima koji se tiču povjerenja Vladi, te imenovanju i razrješenju nekog od članova Vlade.

“Potpredsjednici Vlade usklađuju rad ministarstva i brinu o provedbi programa Vlade u područjima za koja su zaduženi”, stoji u članku 10. Zakona o Vladi RH, iz čega proizlazi da je Orepić doista osobno odgovoran za kadroviranje u svom resoru, odnosno da račune mora polagati samo premijeru Tihomiru Oreškoviću, a ne i njegovom prvom potpredsjedniku.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.