Ocjena točnosti

Čačić: U ovom trenutku fizički ne možemo održati izbore

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Sasvim je sigurno da u najmanju ruku mora izdržati do izbora sudaca Ustavnog suda, jer po našem zakonodavstvu izbori se proglašavaju odlukom Ustavnog suda, a od sutra nemamo kvorum. Mi fizički ovog trenutka ne možemo održati izbore”, odgovorio je saborski zastupnik Radimir Čačić u intervjuu za televiziju N1 na pitanje koliko će još dugo izdržati Vlada premijera Tihomira Oreškovića.

Čačić se referira na činjenicu da Ustavni sud trenutno funkcionira s deset od ukupno 13 sudaca, a uskoro će ostati i bez kvoruma. Predsjednici Ustavnog suda Jasni Omejec, njenoj zamjenici Snježani Bagić i sucima Marku Babiću i Aldu Radoloviću mandat je istekao 6. prosinca prošle godine, te im je, u skladu s člankom 126. Ustava RH, produljen za dodatnih šest mjeseci.

No, njihovi mandati više se ne mogu produljivati pa će Ustavni sud 7. lipnja pasti na samo šest sudaca. Tada će mu biti omogućeno funkcioniranje, s obzirom da 27. članak Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH propisuje da Ustavni sud odluke i rješenja donosi većinom glasova svih sudaca, odnosno da je za donošenje odluka potrebno sedam sudačkih glasova.

Dodatni problem predstavlja činjenica što se ustavni suci, prema odredbama članka 126. Ustava RH, biraju dvotrećinskom većinom glasova u Hrvatskom saboru. Drugim riječima, da bi novi suci bili izabrani, mora doći do kompromisa vlasti i oporbe, što se trenutno ne čini izglednim.

Čačić, međutim, nije u pravu kada kaže da se izbori u Hrvatskoj proglašavaju odlukom Ustavnog suda. Prema članku 98. Ustava RH, izbore za Hrvatski sabor raspisuje predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja također saziva Sabor na prvo zasjedanje. Zakonom je propisano da je za provođenje izbora nadležno Državno izborno povjerenstvo (Zakon o Državnom izbornom povjerenstvu, Zakon o izborima zastupnika u Hrvatski sabor).

Ustavni sud odlučuje o žalbama nakon izbora

Prema članku 87. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu RH, odgovornost je Ustavnog suda da nadzire ustavnost i zakonitost izbora, te da rješava izborne sporove koji nisu u djelokrugu sudova, odlučujući u povodu žalbe na rješenje nadležnog izbornog povjerenstva. Izborni spor pred Ustavnim sudom, prema članku 91. istog zakona, mogu pokrenuti političke stranke, kandidati, najmanje 100 birača ili najmanje pet posto birača izborne jedinice u kojoj se provode izbori. O takvom sporu Ustavni sud dužan je donijeti odluku u roku od 48 sati.

Drugim riječima, izbori se mogu normalno raspisati i provesti bez bilo kakve intervencije od strane Ustavnog suda. No, ukoliko bi nakon izbora došlo do bilo kakvog izbornog spora, o njemu ne bi imao tko odlučiti.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.