Ocjena točnosti

Končevski: Cijena radnog sata u Hrvatskoj je 2,5 puta manja od prosjeka EU

Hina / Tomislav Pavlek / ua

“Usprkos činjenici da je cijena rada u Hrvatskoj, prema podacima Eurostata za 2014. godinu, 2,5 puta manja od prosječne cijene rada u Europskoj uniji (prosječan trošak za sat rada u EU iznosi 24,60 dok je u Hrvatskoj iznosio 9,40 eura), ministar smatra da je nužno i dodatno je smanjivati”, priopćio je saborski zastupnik Hrvatskih laburista i predsjednik te stranke Tomislav Končevski.

Končevski je tako reagirao na stav MOST-ovog ministra gospodarstva Tomislava Panenića, koji smatra da je cijena rada u Hrvatskoj previsoka i da je treba smanjiti kako bi se privukle inozemne investicije. Pritom navodi točne Eurostatove podatke za 2014. godinu, a vrlo su slične i brojke za 2015. godinu, koje je Eurostat objavio prošlog tjedna.

Prema najnovijim podacima, prosječna cijena rada u EU u 2015. porasla je na 2 posto – s 24,5 na okruglih 25 eura po satu – s obzirom na godinu ranije. U istom razdoblju rasla je i cijena rada u Hrvatskoj, i to za 1,9 posto; s 9,4 na 9,6 eura po satu. Cijena rada u Hrvatskoj danas je tako 2,6 puta manja od EU prosjeka.

Hrvatsku radnu snagu Eurostat svrstava među najjeftiniju u EU. Sat rada manje vrijedi samo u Poljskoj (8,6 eura), Mađarskoj (7,5 eura), Latviji (7,1 euro), Litvi (6,8 eura), Rumunjskoj (5 eura) i Bugarskoj (4,1 euro). Prosjek cijene radnog sata na teritoriju eurozone je 29,5 eura, a najbolje su plaćeni radnici u Danskoj, gdje sat rada prosječno vrijedi 41,3 eura.

Na koje okruženje misli ministar Panenić?

Ministar Panenić ipak smatra da je u Hrvatskoj rad preskup i to zato jer se, kako kaže, ne možemo uspoređivati s cijenom zapadnih zemalja, već s državama u našem okruženju. Pritom očigledno ne misli na Sloveniju, gdje je prosječna cijena radnog sata u 2015. iznosila 15,8 eura, kao niti Austriju (32,4 eura po satu) ili Italiju (28,1 euro po satu).

Rad se zato znatno manje cijeni u našem istočnom susjedstvu. Za Srbiju ne postoje podaci o prosječnoj cijeni radnog sata, ali poznato je da je minimalna cijena rada 121 dinar po satu, što prema današnjem tečaju Narodne banke Srbije iznosi nešto manje od jednog eura (kupovni tečaj za euro iznosi 122,2889 dinara, a prodajni 123,0249 dinara). Službeno nije utvrđena niti prosječna cijena radnog sata u BiH, ali prema medijskim procjenama ona iznosi oko 5 konvertibilnih maraka odnosno 2,56 eura po satu prema srednjem tečaju današnje tečajne liste Centralne banke BiH.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.