Ocjena točnosti

Lalovac: Nitko u okruženju nema veću stopu poreza na dohodak od Hrvatske

Hina / Dario Grzelj / dag

“Hrvatska je jedina zemlja u regiji koja ima tako visoku stopu poreza na dohodak. Ni jedna od zemalja u okruženju nema stopu poreza na dohodak veću od 25 posto, a mnoge zemlje imaju i flat tax”, izjavio je SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar financija Boris Lalovac, prenosi Jutarnji list u tiskanom izdanju od četvrtka.

Lalovac je tako izrazio podršku neslužbenoj najavi iz Vlade RH da se priprema porezna reforma temeljem koje bi najviša stopa poreza na dohodak, a koja iznosi 40 posto, od 1. siječnja iduće godine mogla biti ukinuta. Lalovac se za takav potez zalagao još dok je bio ministar financija, ali nije imao podršku SDP-a.

Tragom Lalovčeve izjave, konzultirali smo bazu podataka Europske komisije “Taxes in Europe”. Pokazalo se da bivši ministar financija nije bio baš jako precizan kada je ustvrdio da su zemlje u okruženju gornju granicu oporezivanja dohotka postavile znatno niže nego Hrvatska. Lalovčeva tvrdnja pokazuje se točnom samo kada se Hrvatsku uspoređuje sa susjednim zemljama koje nisu članice Europske unije.

Italija, Slovenija i Austrija imaju veće stope

Italija tako dohodak oporezuje po pet različitih stopa. Najniža stopa, za građane koji godišnje zarađuju do 15.000 eura, iznosi 23 posto. Najviša stopa, koju plaćaju građani s godišnjim dohotkom većim od 75.000 eura, iznosi 43 posto. Međustope iznose 27, 38 i 41 posto, ovisno o visini godišnjeg dohotka.

Najviša stopa poreza na dohodak kojeg plaćaju građani u Sloveniji iznosi 50 posto, a primjenjuje se na godišnje plaće veće od 70.907,20 eura. Najniža stopa poreza na dohodak, za građane koji zarađuju do 8.021,34 eura godišnje, iznosi 16 posto. Međustope poreza na dohodak u Sloveniji iznose 27 i 41 posto.

Austrija također ima četiri stope po kojima naplaćuje porez na dohodak. Porez po najvećoj stopi od 50 posto plaćaju građani koji zarađuju više od 60.000 eura godišnje. Građani s najmanjim plaćama, koji zarađuju do 11.000 eura godišnje, u Austriji plaćaju porez na dohodak po stopi od 0 posto, odnosno oslobođeni su ovog davanja. Oni koji zarađuju između 11.000 i 25.000 eura godišnje porez plaćaju po stopi od 36,5 posto, a oni koji zarađuju između 25.000 i 60.000 eura godišnje od plaće izdvajaju 43,21 posto.

Mađari za “flat tax”

Iznimka je Mađarska, jedina od susjednih zemalja članica EU koja doista ima osjetno nižu stopu poreza na dohodak nego Hrvatska. Mađari imaju tzv. “flat tax”, zahvaljujući kojem svi građani plaćaju porez na dohodak po jednakoj stopi od 16 posto. Među ostalim zemljama članicama EU, višu gornju stopu poreza na dohodak nego Hrvatska imaju Belgija (50 posto), Francuska (45 posto, plus dodatnih 4 posto za prihode veće od 500.000 eura godišnje), Njemačka (45 posto), Grčka (42 posto), Nizozemska (52 posto), Portugal (48 posto), Španjolska (47 posto) i Ujedinjeno Kraljevstvo (45 posto).

Kada su u pitanju naši istočni susjedi, oni doista plaćaju porez na dohodak po nižim stopama nego građani Hrvatske. Srbija tako dohodak oporezuje po stopama od 10 i 15 posto, a iste su stope na snazi i u Republici Srpskoj. Federacija BiH dohodak oporezuje po stopi od 10 posto, a Crna Gora porez na dohodak naplaćuje po jedinstvenoj stopi od 9 posto.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.