Pod povećalom

Rasprodaja brža od reformi

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Izmjenom odluke o strateškim i poduzećima od posebnog interesa Vlada je na jučerašnjoj telefonskoj sjednici po kratkom postupku Inu smjestila na prvo mjesto trgovačkih društava od strateškog interesa za RH, dakle na vrh liste društava za koje, po sadašnjim zakonima, nije moguća daljnja privatizacija. Istovremeno, s liste trgovačkih društava od posebnog interesa za RH skinula je Aci, Croatia Airlines, Luku Rijeka, Croatia banku, Petrokemiju, Končar elektroindustriju, Podravku i Croatia osiguranje – najavivši tako njihovu vjerojatnu skoru privatizaciju, odnosno daljnju privatizaciju.

Vlada je u promjene Odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava i drugih pravnih osoba od strateškog interesa za RH krenula ne čekajući rezultate naručene analize poslovanja tih poduzeća. Rok za dostavu ponuda u postupku javne nabave usluga savjetnika za početnu i neovisnu ocjenu portfelja trgovačkih društava prije donošenja odluke o privatizaciji istekao je tek 5. svibnja.

Vlada je, podsjetimo, sredinom travnja naručila procjenu čak 54 tvrtke, uključujući i tvrtke od strateškog značaja, ali i one u kojima ima manjinske udjele. Tada se spominjala analiza i nad društvom ACI, Croatia Airlinesom, Lukom Rijeka, Croatia bankom i Petrokemijom .

Končar i Podravka nisu bili navedeni kao predmet analize za koju je naručeno savjetovanje, što nikako ne znači da se tada nije planirala raspodjela državnih udjela u tim društvima.

Podravka, Luka Rijeka, ACI…više nisu društva od posebnog interesa

Vlada se danas ipak požurila i spomenute tvrtke skinula s popisa „trgovačkih društava od razvojnog značaja“ na temelju, kako se navodi u obrazloženju, stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija na kojima se utvrdilo da navedena poduzeća „više ne predstavljaju društva od posebnog interesa za RH“ te „nisu društva čijim dionicama treba upravljati DUUDI“. Vlada podsjeća kako i trenutno važeća Strategija upravljanja i raspolaganja imovinom u vlasništvu RH za razdoblje 2013. – 2017, za ta društva predviđa mogućnost privatizacije i eventualne prodaje.

Današnjom odlukom vlade „očišćen“ je popis društava od posebnog interesa u kojima RH ima vlasništvo manje od 50 posto. Ina je, dakle, stavljena na čelo važnih strateških poduzeća, a Končar, Podravka i Croatia osiguranje izbrisani. Na listi tamo sada stoji tek novouvršteno trgovačko društvo „Zračno pristanište Mali Lošinj“. Vlada ga je na listu poduzeća od posebnog interesa smjestila, objašnjava, jer je i na listi strateških investicijskih projekata RH koji uključuje rekonstrukciju i proširenje piste Zračnog pristaništa Mali Lošinj čime će biti povećan značaj tog poduzeća.

Zašto opet telefonska odluka?

Vlada sutra uredno zasjeda pa se postavlja pitanje zašto je tako važnu odluku morala donijeti preko telefona. Dojam je da na taj način, odlukom o Ini, pokušava s jedne strane spasiti vladajuću koaliciju od raspadanja nakon „afere konzultantica“ i izjave brojnih pripadnika Mosta da će Inu braniti pod cijenu pada vlade, a s druge strane Vlada se očito žuri prodati važne udjele u trgovačkim društvima bez da javnosti dade dovoljno vremena za bilo kakve konzultacije.

Današnjom izmjenom odluke o utvrđivanju popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa nije prekršen Zakon o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH  jer on predviđa da je DUUDI taj koji Vladi predlaže koja će poduzeća biti uvrštena na popis. Dvojbeno ipak može biti tumačenje Članka 6. koji govori o načelima javnosti upravljanja državnom imovinom.

Za sada nije prekršena postojeća strategija upravljanja društvima od strateškog i posebnog interesa jer s popisa danas nije brisano nijedno društvo koje je zavedeno kao strateško. Upitan je ipak smisao provedene javne nabave ako se i bez stručne analize pojedina poduzeća ipak mogu samo tako skinuti s popisa.

Vlada podsjeća da je i Nacionalnim programom reformi koji je prihvaćen 28. travnja bila predviđena „reevaluacija strateške imovine i smanjenje državnog portfelja trgovačkih društava“. Cilj te mjere je „revizija popisa trgovačkih društava od strateškog i posebnog interesa RH temeljem analize poslovanja i važnosti strateških trgovačkih društava, identifikacija i priprema za privatizaciju i prodaju nestrateških trgovačkih društava“. Sve navedeno ima se provesti s krajnjim ciljem smanjenja proračunskog deficita i javnog duga te povećanja kreditnog rejtinga države, kaže Vlada.

Ne spominje pritom da joj gori pod petama i da je ovaj put brža i od reformi koje je sama zacrtala. U planu reformi ovu je današnju izmjenu popisa predvidjela tek za srpanj 2016., nakon što u lipnju bude gotova Analiza poslovanja i važnosti strateških trgovačkih društava.

Ovako će odluku morati mijenjati bar dva puta: nakon današnjeg izbacivanja Podravke, Luke Rijeke, Croatia Airlinesa… na listu poduzeća koje se mogu odmah prodavati, odluku će morati prekrajati još jednom kako bi mogla krenuti u rasprodaju strateških poduzeća.

U planu reformi su za srpanj predviđene izmjene Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu RH, a za kolovoz donošenje Plana privatizacije nestrateških trgovačkih društava. Za listopad su bili predvidjeli objavu natječaja po jednostavnijoj proceduri.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.