Nekategorizirano

Gdje je nestao isključivi gospodarski pojas?

Tijekom prvog kvartala 2016. godine proglasit ćemo isključivi gospodarski pojas na čitavom teritoriju Republike Hrvatske, složili su se HDZ-ova Domoljubna koalicija i MOST tijekom pregovora o formiranju aktualne Vlade RH.

Prvi kvartal tekuće godine iscurio je prije gotovo dva mjeseca. Od 22. siječnja (kada je u parlamentu potvrđena Vlada Tihomira Oreškovića) naovamo nitko od članova vladajuće većine nije više niti spominjao opciju proglašenja isključivog gospodarskog pojasa, a kamoli da je po tom pitanju nešto učinjeno u Vladi ili Saboru.

Potvrđeno je tako pisanje Faktografa iz studenog prošle godine, kada smo tvrdili da se radi o “alibi obećanju”, osmišljenom isključivo kako bi MOST-ovci diskvalificirali SDP iz pregovora o formiranju koalicijske vlasti. Naime, MOST uoči izbora niti jednom nije spomenuo proglašenje isključivog gospodarskog pojasa, da bi tijekom pregovora sa SDP-om i HDZ-om njihov glasnogovornik Nikola Grmoja to pitanje iznenada proglasio presudnim uvjetom suradnje.

Da je proglašenje isključivog gospodarskog pojasa Hrvatskoj potpuno nepotrebno, tada je na Hrvatskom radiju tumačila i Maja Seršić s katedre Međunarodnog prava Pravnog fakulteta u Zagrebu. Prema njenom objašnjenju, između isključivog gospodarskog pojasa i Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa (ZERP), kojeg je Hrvatska proglasila još 2008. godine, nema nikakve suštinske razlike. Razlika je tek u tome što ZERP ne obuhvaća morsko dno, koje je Hrvatska već zaštitila epikontinentalnim pojasom kojeg, kako kaže Seršić, svaka država ima samim time što je obalna.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.