Ocjena točnosti

Ćorić: Program SDSS-a je zločinački

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Ja smatram Pupovca etnosrbinom, a program njegove stranke je zločinački. Jedno “S” koje su dodali u svoje ime… To su oni koji su nas ubijali, meni spalili dvije kuće”, kaže saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Pero Ćorić (Index.hr/Hina).

Pokušavajući pronaći “zločinačke” elemente u programu Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) posjetili smo njihovu službenu web stranicu. Neki od tamo navedenih političkih ciljeva ove stranke su jednakost pred zakonom, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, povratak izbjeglih Srba, zaštita privatnog vlasništva, povrat oduzete i obnova uništene imovine, vladavina prava, kulturna i prosvjetna autonomija Srba u Hrvatskoj, poštivanje stečenih prava, ostvarivanje i zaštita prava nacionalnih manjina…

“Zločinačke” elemente nismo uspjeli locirati niti u programu rada SDSS-a za 2016. godinu. Među tamo navedenim planiranim aktivnostima za tekuću godinu su prijem novih članova u stranku, sređivanje evidencije članstva, prikupljanje članarine i dobrovoljnih priloga, osnivanje novih općinskih, gradskih, omladinskih i ženskih organizacija, održavanje skupština i sjednica, provođenje redovitih unutarstranačkih izbora, ali i pripreme za moguće prijevremene izbore.

Nadalje, tu je i Ćorićeva tvrdnja o dodavanju jednog “S” u ime stranke, a što se očigledno odnosi na pridjev “srpska”. Nije doduše točno da je SDSS ikad mijenjao ime; stranka je osnovana 1997. godine otkada djeluje pod istim imenom i akronimom kao i danas (Wikipedia). Ime stranke je referenca na Samostalnu demokratsku stranku Svetozara Pribićevića (Wikipedia), koja je na ovim prostorima djelovala u prvoj polovici 20. stoljeća.

Moguće je i da Ćorić imputira SDSS-u da je sljednik Srpske demokratske stranke (Wikipedia), koju je 1990. osnovao Jovan Rašković, da bi je 1991. preuzela radikalna frakcija na čelu s Milanom Babićem, koji je kasnije pred Haškim tribulanom priznao krivnju za ratne zločine i svjedočio protiv Slobodana Miloševića. Platforma Babićevog SDS-a bila je zagovaranje ukidanja svih veza s Hrvatskom i stvaranje Republike Srpske Krajine kao nezavisne države. No, SDS je u Hrvatskoj prestao postojati još 1995. godine, dok je u Srbiji ugašen 2010. godine.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.