Ocjena točnosti

Ćorić: Kurikularna reforma negira Domovinski rat

Hina / Denis Cerić / dc

“Kurikularna reforma negira Domovinski rat i kaže da je to bio postjugoslavenski sukob”, izjavio je u razgovoru za Index.hr saborski zastupnik i glavni tajnik HSP-a AS Pero Ćorić.

Javno dostupni Prijedlog nacionalnog kurikuluma nastavnog predmeta Povijest Ćorić očigledno nije pročitao. Da je to učinio, uvjerio bi se da su nastavne teme za osmi razred osnovne škole podijeljene u pet cjelina: Izazovi međuraća, Drugi svjetski rat, Svijet u doba Hladnog rata, Hrvatska od socijalističke Jugoslavije do samostalnosti i Suvremeni svijet.

Četvrta cjelina – Hrvatska od socijalističke Jugoslavije do samostalnosti – podijeljena je na tri sastavnice: Uvod, Hrvatska u socijalističkoj Jugoslaviji te Stvaranje samostalne Hrvatske i Domovinski rat. Cilj ove cjeline je odgovoriti na sljedeće ključno pitanje: “Što su za Hrvatsku značile promjene u drugoj polovici 20. i početkom 21. stoljeća?”.

Domovinski rat i postjugoslavenski sukobi

Iz predloženog kurikuluma Povijesti donosimo i opis nastavne cjeline koja se odnosi na stvaranje današnje Hrvatske i Domovinski rat:

“Učenik istražuje procese oblikovanja samostalne hrvatske države nakon 1990. uključujući demokratizaciju, političku i gospodarsku preobrazbu hrvatske države i društva, Domovinski rat, ratne sukobe na (post)jugoslavenskom prostoru i uključivanje Hrvatske u međunarodne integracije. Naglasak je na razdoblju od početka Domovinskog rata do mirne reintegracije Podunavlja: na uzrocima rata, ključnim vojnim operacijama, mirovnim inicijativama, različitim iskustvima ljudi u ratu te vojnim i civilnim žrtvama rata. Učenik istražuje uzroke i posljedice navedenih događaja te analizira izvore uključujući osobna svjedočanstva suvremenika tih događaja”.

To je ujedno i jedino mjesto u prijedlogu kurikuluma gdje se spominju “ratni sukobi na (post)jugoslavenskom prostoru” i to u istoj rečenici s Domovinskim ratom kao odvojenom sastavnicom. Iz konteksta je i više nego jasno da se pod “ratnim sukobima na (post)jugoslavenskom prostoru” ovdje misli na sukobe koji su se odvijali npr. u Sloveniji, Bosni i Hercegovini ili na Kosovu.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.