Ocjena točnosti

Šprlje: SDP-ova vlada nije smjela darovati zgradu vrijednu 25,7 milijuna kuna

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

“Predan mi je jedan predmet, gdje je prošla Vlada 28. prosinca, prije nešto više od šest mjeseci, u postupku primopredaje vlasti, darovala nekretninu jednoj pravnoj osobi. Dakle darovala, ne govorimo o nekakvom pravnom postupku druge naravi, gdje RH ima neku drugu korist, zgradu vrijednu 25,7 milijuna kuna. Dakle, ugovor o darovanju nekretnine između RH i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta. Ne bih da ispadne da je ovo nekakav nacionalizam ili bilo što, radi se samo o nečemu što bivša Vlada nije trebala donositi. Ako se trebao sklapati ugovor, onda ga je trebala sklopiti ova Vlada”, izjavio je tehnički ministar pravosuđa Ante Šprlje u HRT-ovoj emisiji Otvoreno.

Šprlje se tako referirao na članak 5. Zakona o postupku primopredaje vlasti, u kojem stoji da Vlada RH nakon dana raspisivanja izbora ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, “osim ukoliko bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, odnosno ukoliko je zaključivanje ugovora nužno radi ispunjenja međunarodnih obaveza RH, a za poslove za koje se pretpostavlja da će biti okončani do stupanja na dužnost Vlade, nakon provedenih parlamentarnih izbora”. Zakonom je propisano i da su ugovori sklopljeni u suprotnosti s citiranom odredbom ništavni.

Čekalo se ispunjenje uvjeta

SKD Prosvjeta, kako stoji u zemljišnim knjigama, vlasništvo nad nekretninom u adresi Preradovićeva 23 u centru Zagreba upisala je 25. siječnja ove godine. U izvornom upisu stajalo je da se pravo vlasništva uknjižuje temeljem ugovora o darovanju nekretnine od 10. rujna 2015. godine, da bi kasnijom odlukom suda od 22. veljače 2016. godine upis bio izmijenjen na način da u njemu stoji kako je ugovor o darovanju temeljem kojeg se upisuje vlasništvo ipak sklopljen 28. prosinca 2015. godine.

Vlada Zorana Milanovića je, naime, na sjednici održanoj 10. rujna prošle godine – dakle prije nego je Kolinda Grabar Kitarović 5. listopada donijela odluku o raspisivanju izbora – odlučila da će Prosvjeti vratiti nekretninu u Preradovićevoj. Radi se o zgradi koja je već bila u vlasništvu ovog društva, prije nego je nacionalizirana 1962. godine odlukom jugoslavenskih vlasti (Novosti). Pravnu bitku za povrat oduzete imovine SKD Prosvjeta je započela još 1992. godine.

No, Vladina odluka o darovanju nekretnine, temeljem koje je tadašnji ministar kulture Berislav Šipuš zadužen da potpiše ugovor o darovanju, nije mogla stupiti na snagu dok se ne zadovolje dva uvjeta: Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) morao je procijeniti vrijednost nekretnine, a SKD Prosvjeta morala je odustati od sudskih postupaka temeljem kojih je tražila povrat ne samo zgrade u Preradovićevoj 23, već i zgrade na adresi Preradovićeva 18. Tek nakon što su oba uvjeta ispunjena mogao je biti sklopljen ugovor kojeg je Šprlje pokazivao pred HRT-ovim kamerama, a u kojem stoji i predmetna DUUDI-jeva procjena o vrijednosti nekretnine.

Podmetanja s desnice?

Vlada RH je, dakle, potpisivanjem ugovora koji je za Šprlju sporan ispunjavala ranije preuzete obaveze, definirane između ostalog još i Programom Vlade RH za mandat 2011. – 2015. No, s obzirom da se svakako radi o ugovoru značajnije vrijednosti, opravdano se postavlja pitanje je li prekršen Zakon o postupku primopredaje vlasti, odnosno je li se potpisivanje ugovora trebalo prepustiti budućoj Vladi. Konačan sud o tome morat će dati DORH, kojeg je Šprlje prema vlastitim tvrdnjama alarmirao, s obzirom da je nužno ispitati i bi li nezaključivanje ugovora državi moglo prouzročiti materijalnu štetu, imajući u vidu Prosvjetine sudske postupke.

Svakako je indikativno da se ova odluka i ranije pokušala predstaviti kao afera u čijoj je pozadini SDP-ovo kupovanje glasova srpske manjine. HDZ-ovac Stevo Culej zbog toga je napadao Milorada Pupovca (Novosti), iako Srpsko narodno vijeće kojem je Pupovac na čelu od povrata Prosvjetine imovine nema direktne koristi. Posebno aktualna je priča oko zgrade u Preradovićevoj bila u prosincu 2015,, u vrijeme dok se još pregovaralo o formiranju vlasti, a glavna tema bio je SDSS-ov prebjeg Mirko Rašković. Nacional je tada pisao da se radi o podvali desnice kojom se žele diskreditirati SDP i SDSS.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.