Ocjena točnosti

Puljak: Pametno je najbrže rastuća stranka

Hina / Zvonimir Kuhtić / zk

“Već sada smo najbrže rastuća stranka”, tvrdi predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak (Index.hr).

Iako se predstavnici stranke Pametno sve češće pojavljuju u medijskom prostoru, a pobrali su i pohvale za izborni program, projekcije proračuna i prijedlog teritorijalnog preustroja, rejting kojeg imaju među biračima nije ekvivalentan pozornosti koja im se pruža. Redovna mjesečna istraživanja javnog mnijenja ne odražavaju rast kojeg Puljak priziva.

Rejting im čak i pao

Rezultati redovitog mjesečnog istraživanja CRO Demoskop tako pokazuju da se stranka Pametno na radaru nešto većeg broja birača pojavila tek prije dva mjeseca, početkom srpnja ove godine. Prije toga njihov rejting spadao je u kategoriju “ostali”, koja obuhvaća manje stranke koje kumulativno uglavnom podržava oko 1,5 posto birača.

Rejting Pametnog u srpnju (HRT) je skočio dovoljno da izađu iz kategorije “ostali”; tog ih je mjeseca, prema CRO Demoskopu, podržavalo 1,2 posto birača. No, već mjesec dana kasnije je, prema istom ovom istraživanju (HRT), rejting stranke pao za 0,1 posto. Prema CRO Demoskopu provedenom početkom kolovoza, stranku Pametno podržavalo je 1,1 posto birača.

U istom su razdoblju neke druge stranke uspjele ostvariti rast podrške: HDZ-u je popularnost porasla za 3,3 posto, MOST-u za 0,7 posto, Živom zidu za 0,6 posto, Hrvatskim laburistima za 0,4 posto, ORaH-u za 0,2 posto…

Slabe šanse za ulazak u Sabor

No, s obzirom da se CRO Demoskop provodi po principu Hrvatske kao jedne izborne jedinice, uz projekciju izlaznosti na izbore manju od 60 posto, ovako nizak rejting ne mora nužno biti odraz izbornog potencijala stranke Pametno. Srećom, od lanjskih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj se uvriježio običaj provođenja anketa po izlaznim jedinicama.

Takve ankete trenutno objavljuju dvije televizije s nacionalnom koncesijom – RTL i HRT – a anketu rađenu po istom principu imat će i Nova TV. U RTL-ovoj su anketi do sada obrađene treća, četvrta, peta osma i deveta izborna jedinica. Niti u jednoj od navedenih jedinica, prema RTL-ovoj anketi, stranka Pametno nema šanse za ulazak u Sabor. U HRT-ovoj anketi obrađene su dosad tek treća i peta izborna jedinica. Ni u anketi javne televizije stranka Pametno, u dosad obrađenim jedinicama, ne osvaja nijedan mandat.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.