Razotkriveno

Ne, Marijana Puljak nije bila članica HDZ-a

Kolumnistica portala Narod.hr objavila je na Facebooku fotografiju za koju sugerira da otkriva da je Marijana Puljak bila članica HDZ-a. To nije točno.
Foto: HINA/ Denis CERIĆ /dc

Na Facebooku se 25. srpnja počela dijeliti fotografija saborske zastupnice stranke Centar Marijane Puljak na kojoj drži člansku iskaznicu HDZ-a sa svojim imenom (arhivirano ovdje).

Fotografiju je objavila Barbara Jonjić, kolumnistica rubnog portala Narod.hr, čiji je izdavač udruga “U ime obitelji”. Radi se o portalu koji redovito objavljuje dezinformacije, o čemu je Faktograf pisao u više navrata.

Jonjić u svojoj objavi sugerira da je Puljak nekad bila članica HDZ-a:

“Dobar je HDZ dok se smistiš
A kad se smistiš
Izigravaš njegovu poštenu oporbu ?”.

Faktograf je od čitatelja dobio upit s molbom da provjerimo točnost ove tvrdnje. Kontaktirali smo HDZ i Centar te ustanovili da Marijana Puljak nikad nije bila članica HDZ-a.

Prijavite se na F-zin, Faktografov newsletter

Prijava

Prijavom pristajete na Uvjete korištenja i Politiku privatnosti.

Iz stranke Centar su za Faktograf potvrdili da je fotografija autentična. Međutim, kažu kako je nastala u šali.

“Marijana Puljak nikada nije bila članica HDZ-a. Fotografija je autentična, ali je nastala u šali kao oproštajni poklon kolega, u trenutku kada je napuštala radno mjesto u banci”, kazala nam je Ana Lučin, glasnogovornica stranke Centar.

Kontaktirali smo zatim glasnogovornika HDZ-a Zoltana Kaboka. Upitali smo ga je li Marijana Puljak ikad bila članica HDZ-a. Objasnio nam je da zbog obaveza koje proizlaze iz Uredbe o zaštiti osobnih podataka (GDPR) ne smije otkrivati imena članova stranke, s izuzetkom visokih dužnosnika. Međutim, neslužbeno smo iz HDZ-a uspjeli doznati kako u njihovoj evidenciji nema podataka o tome da je Puljak ikad bila članica HDZ-a.

Nadalje, i na samoj fotografiji postoji jedan detalj koji otkriva da članska iskaznica u ruci Marijane Puljak nije autentična.

Broj članske iskaznice na kojoj stoji ime Marijane Puljak je 34608124, a to je bio broj članske iskaznice koja je, prilikom njegovog primanja u stranku 2013. godine, uručena Predragu Šustaru, tadašnjem dekanu Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U studenom 2013. je, naime, na stranicama HDZ-a objavljeno priopćenje o primanju Šustara u stranku. Tada je na službenoj stranici stranke objavljena i fotografija njegove članske iskaznice, s brojem 34608124. Očigledno je stoga da je Šustarova stranačka iskaznica korištena kao predložak za izradu iskaznice s imenom Marijane Puljak.

Zaključno, iako je fotografija autentična, sugestija da se radi o potvrdi kako je saborska zastupnica Puljak bila u članstvu HDZ-a je obmanjujuća. Stoga ocjenjujemo kako Facebook objavi kolumnistice portala Narod.hr nedostaje kontekst.

Facebook
Twitter

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.