Pod povećalom

Oni su slika demokracije po mjeri Željke Markić

Hina / Lana Slivar Dominić / lsd

Politička stranka Željke Markić, iznikla iz udruge U ime obitelji, službeno je registrirana neposredno pred parlamentarne izbore 2015. godine, otprilike u isto vrijeme kada i stranka Pametno. Veza udruge i političke stranke jasna je i iz punog imena stranke: U ime obitelji – Projekt Domovina.

Nakon što se na proteklim parlamentarnim izborima politička stranka Željke Markić proslavila spektakularnim neuspjehom u kojem se posebno istaknula sama Markić, osvojivši tek 1717 preferencijalnih glasova, na ovogodišnjim izvanrednim parlamentarnim izborima odlučili su se za sigurniju ulogu – promatračko-navijačku. Naime, baš kao što su i najavili kada su javnost izvijestili kako na ovogodišnjim izborima neće imati svoje kandidate i kandidatkinje, medijima i javnosti poslali su pismo kojim onima koji ih podržavaju sugeriraju čije ime u kojoj izbornoj jedinici zaokružiti.

U pismu u kojem je jasno naznačeno kako „u želji da približe i istaknu neke od kvalitetnih kandidata za Hrvatski sabor, Projekt Domovina iznosi preporuku za glasovanje“, najprije podsjećaju na (vlastitu) neuspjelu referendumsku inicijativu za promjenu izbornog sustava, a potom pojašnjavaju zašto biraju baš ove kandidate.

Preporuka koju je malo tko želio

„Smatramo, ipak, bitnim preporučiti preferencijalno glasovanje za određenu osobu koja se do sada već iskazala svojim djelima, a pokušati neutralizirati govor obećanja i dojmljivih izreka koje ne nose djelotvornost niti pokazuju zastupane vrijednosti“, napisali su.

Vrijednosti o kojima je riječ najjasnije su zastupljene u onome čime se najviše ponose – organiziranjem referenduma čiji je konačni produkt bilo ubacivanje heteronormativne definicije braka u Ustav RH, aktivno agitiranje za ukidanje Zakona o životnom partnerstvu, organiziranje Hoda za život koji za cilj ima „senzibiliziranje javnosti“ sve dok ta ista javnost ne poželi ukinuti pravo ženama na slobodan izbor abortusa.

U potpunosti je, naravno, logično da će, kada već preporučuju kandidate i kandidatkinje, izabrati one s čijim se vrijednostima slažu. Problem, međutim, nastaje kada se preporuke Željke Markić direktno kose s porukama koje stižu iz, primjerice, Mosta čiji čelnici od samog početka tvrde kako ih svjetonazorska pitanja, u najmanju ruku, ne zanimaju. Gotovo je sigurno da su, u jednakoj mjeri kao što su u stranci Pametno zahvalni što je Željka Markić građanima i građankama poručila da za njih ne glasaju zahvalni, u Mostu njezinom porukom frustrirani. Frustracija se vjerojatno prelila i na SDP budući da svako slavljenje i priznavanje Pametnog velikim dijelom glasove oduzima upravo njima.

Udarni tim Željke Markić

U probranoj momčadi Željke Markić nalazi se tek jedna političarka i 10 političara.

Po izbornim jedinicama predlaže da se u I. izbornoj jedinici zaokruži ime Davora Romića s liste Mosta, u II. Izbornoj jedinici Zlatka Hasanbegovića, kandidata HDZ-a na koalicijskoj listi HDZ-a  i HSLS-a, u III. izbornoj jedinici Roberta Podolnjaka s liste Mosta, u IV. izbornoj jedinici Ivana Zadraveca, kandidata HKS-a na koalicijskoj listi HDSSB-a i HKS-a, u V. izbornoj jedinici Dražena Đurovića, neovisnog kandidata liste HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke, u VI. izbornoj jedinici Krešimira Štetića, kandidata Obiteljske stranke na koalicijskoj listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke, u VII. izbornoj jedinici Marka Sladoljeva s liste Mosta, u VIII. izbornoj jedinici Carlu Kontu, kandidatkinju Hrasta na listi HDZ-a, u IX. izbornoj jedinici Miru Bulja s liste Mosta, u X. izbornoj jedinici Ivicu Ursića, kandidata Obiteljske stranke na listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a i Obiteljske stranke te u XI. Željka Glasnovića s neovisne liste.

Bivši suradnici i ekipa iz Hrasta

Povezanost Željke Markić i Zlatka Hasanbegovića među navedenima najjasnija je. Zlatko Hasanbegović sudjelovao je, uostalom, i na predstavljanju tada građanske inicijative U ime obitelji još u travnju 2013. godine, a poznato je kako je ukinuo i Povjerenstvo za neprofitne medije samo dan nakon otvorenog pisma Željke Markić u kojem ona od njega traži upravo to. Trenutno tehnički ministar kulture jedini je kandidat HDZ-a koji je zaslužio preporuku.

Robert Podolnjak, pak, u prvoj referendumskoj inicijativi U ime obitelji, dijelio je savjete o „ustavnopravnoj utemeljenosti referendumskog pitanja“, podržavao ih je i u referendumskoj inicijativi za izmjenu izbornog sustava, a o njegovom svjetonazoru ponešto govori i činjenica da je na lokalnim izborima 2011. podržao predsjednika Hrasta Ladislava Ilčića kao kandidata za gradonačelnika Varaždina. U slučaju Ilčićeve pobjede, Podolnjak bi mu bio zamjenik. Ovaj nesuđeni predsjednik Hrvatskog sabora na ovogodišnjim parlamentarnim izborima bit će (ponovno) kandidat Mosta.

Željka Markić, preporučuje vam i Carlu Kontu koja se nalazi na listi HDZ-a, a koja baš kao i njezin suprug Dario Konta dolazi iz redova Hrasta. Gospođa Konta podupirala je, naravno, sve referendumske inicijative U ime obitelji, a posebno je srčano branila Karolinu Vidović Krišto (javnosti najpoznatiju po tome što je u emisiji Slika Hrvatske pustila prilog “Pedofilija kao temelj spolnog odgoja?”). Konta u pismu uredništvu HRT-a izražava svoju zahvalnost Vidović Krišto na hrabrosti da govori „protiv učenja koje promiče rodnu ideologiju“, dok HTV–ove novinare naziva „PRESStitutkama“ te se pita „Imamo li mi, kršćanske obitelji, kao HTV pretplatnici, manje prava od LGTB zajednice?“.

Protiv ljudskih prava, ali za dom

O pravima LGBT zajednice imao je što za reći i Dražen Đurović, trenutno neovisni kandidat na listi HSP-a, HČSP-a, ABH-a, Obiteljske stranke u V. Izbornoj jedinici, a nekadašnji član HDSSB-a. Neposredno pred homofobni referendum Đurović je pojasnio kako se njime „razmatra jedno važno pitanje koje će se odraziti na hrvatsko društvo u budućnosti“, kako se referendumom „ne ugrožavaju ljudska prava“, ali i da su „agresivan stav i postupci tih manjinskih skupina izazvali ovu reakciju građana“. O zastupanim vrijednostima ponešto govori i Đurovićeva reakcija iz 2014. godine kada je Odbor za ratne veterane odbacio prijedlog Zakona o pravima žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu, kako je podsjetio VoxFeminae. Đurović je, naime, izjavio kako „nakon toliko dugo godina od rata zakon sigurno neće pomoći žrtvama“.

Krešimir Štetić, aktualni zamjenik predsjednika Obiteljske stranke i Ivica Ursić, kandidat Obiteljske stranke, također su izborili mjesto na listi preporuka Markić i njezine stranke. Vrijednosti i stavove Ursića možete proučiti na njegovoj stranici, a ono što promovira Obiteljska stranka možda je najjasnije iz priopćenja koja i dalje čuvaju na služenim stranicama. Nimalo iznenađujuće, zdravstveni odgoj definiraju kao „nastrani (pre)odgoj“, dok ustaški pozdrav Za dom spremni spremno brane. U priopćenju kojeg potpisuje predsjednik stranke Mate Knezović stoji ovako:

„Hrvatski športaši mogu postići uspjeh za svoj dom samo ako su za dom spremni. Hrvatski političari, znanstvenici, radnici i seljaci mogu biti uspješni samo ako su za dom spremni. Hrvatske majke i očevi rađati će i odgajati nove generacije samo ako su za dom spremni. Hrvatska propada zato što njom upravljaju oni koji nisu za dom spremni“.

MOST-ovci po mjeri desnice

Preporučeni kandidat iz VII. Izborne jedinice, Marko Sladoljev, dolazi iz redova Mosta, vjeroučitelj je i suradnik udruge Marijini obroci. Kao što smo ranije pisali, Krešimir Planinić, službeno predsjednik političke stranke U ime obitelji – Projekt Domovina, baš kao i njegova supruga Renata Planinić, ali i supružnici Željka i Tihomir Markić te supružnici Krešimir i Marija Ćurlin (sestra Ladislava Ilčića) članovi su Odbora Marijinih obroka.

Uz trećeg preporučenog kandidata Mosta Davora Romića, jedinog kojeg ništa naočigled ne povezuje s agendom koju promovira U ime obitelji, nalazi se i četvrti – Miro Bulj, i to na prvom mjestu u X. izbornoj jedinici. „Zastupane vrijednosti“ Bulja, njegovim riječima su ne abortusu, ne ćirilici u Vukovaru, da vjeronauku u školama, a nakon toga jednostavno je dokučiti zbog čega potpora ide upravo njemu.

Svjetonazorska spona

Nakon što je odbio biti četvrti kandidat na izbornoj listi HDZ–a u XI. Izbornoj jedinici i to zbog toga što „nije htio biti fikus interesnim skupinama“, Željko Glasnović sastavio je svoju neovisnu listu na čijem je čelu i osvojio podršku Željke Markić. Ovaj umirovljeni general izjavio je kako „ovdje demokracija nije potrebna. Nama treba vojna uprava i čizma u zube“, a nedavno i kako su „najveća prepreka istinskoj demokraciji u Hrvatskoj mediji“, stoga se u njima, jasno, treba provesti lustracija. Verbalnim napadom okomio se na predsjednika Antifašističke lige Zorana Pusića rekavši kako je Pusić „moralna nakaza, da svojim prisustvom na antifašističkom skupu veliča velikosrpsko-četničko-imperijalističku agresiju, a svojim djelovanjem brani da do hrvatskog naroda dođe istina“.

Ivan Zadravec, kandidat Hrvatske konzervativne stranke, nekadašnji je predsjednik osječko – baranjskog Županijskog vijeća HSP-a dr. Ante Starčević koji je napustio nakon odlaska Ruže Tomašić. U Hrvatskoj konzervativnoj stranci itekako drže do preporuke stranka nastale iz udruge U ime obitelji pa su tako na svojim stranicama objavili i zahvalu zbog upućene podrške, ali i iskoristili priliku da pozovu „sve članove, glasače i simpatizere pravaških i demokršćanskih stranaka u IV. i V. izbornoj jedinici da svoj glas daju koaliciji HDSSB-HKS jer upravo njihovi kandidati baštine i provode kršćanski i pravaški svjetonazor“.

Upravo je „kršćanski svjetonazor“ ono što predstavlja sponu među odabranim kandidatima koje preporučuje Željka Markić. Zanimljivo je, međutim, primijetiti i otisak koji za sobom ostavlja trenutni ideolog Mosta Ivica Relković, a nekadašnji suosnivač ne samo Hrasta, već i Obiteljske stranke u kojoj je u godini osnivanja bio na čelu Središnjeg vijeća, a 2010. godine i predsjednik stranke. Dok je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima Most bio potpuna nepoznanica, prepoznata isključivo po mantranju „reforme, reforme“ i inzistiranju na tome kako ih svjetonazorska pitanja ne interesiraju, na ovogodišnjim parlamentarnim izborima potpuno je jasno o kojim „zastupanim vrijednostima“ govorimo. Rijetko čija preporuka to može rasvijetliti kao što to čini ona Željke Markić.

Facebook
Twitter
Live blog
Dezinformacije o koronavirusu

Uočili ste objavu na društvenim mrežama i želite da provjerimo je li točna? Želite nas upozoriti na netočnu ili manipulativnu izjavu političara? Imate prijedloge, pohvale ili kritike? Pišite nam na [email protected] ili nas kontaktirajte putem Twittera ili Facebooka.